Bezoek de mooiste Nederlandse kastelen en buitenplaatsen - Holland.com

Kastelen en Buitenplaatsen

Verken de geschiedenis van Nederland aan de hand van zijn schitterende kastelen en buitenplaatsen. In heel Nederland zijn het er ongeveer 600 – van historische vestingen tot luxueuze landhuizen. Sommige stralen één en al geschiedenis uit en zijn geworteld in de tradities van de koninklijke familie van Nederland en haar banden met andere koningshuizen. Ook veel andere kastelen en landgoederen waren adellijk bezit. Maar in de Nederlandse Gouden Eeuw waren het vooral de rijke kooplieden van de provincies Holland en Overijssel die honderden luxe landhuizen met prachtig aangelegde tuinen als buitenverblijven lieten bouwen. Deze landgoederen ontstonden door de eeuwen heen in een veelheid van bouwstijlen en tuinontwerpen. En het mooiste is dat veel van deze Nederlandse kastelen en buitenplaatsen tegenwoordig toegankelijk zijn voor het publiek, in de vorm van musea, gezinsvriendelijke attracties, hotels, hostels of bekroonde restaurants.
Kastelen

Nederlandse kasteelinterieurs

Stap in een wereld van weelde en grandeur, en ontdek de rijke geschiedenis en kunst van de Nederlandse kastelen.

Kastelen

Nederlandse kasteeltuinen

Bezoek de prachtig aangelegde tuinen rond de historische kastelen en landhuizen van Nederland.

Kastelen

Beroemde kasteelbewoners en -gasten

Leer de beroemdheden kennen die de fascinerende geschiedenis van Nederlandse kastelen hebben verrijkt.

Eten, drinken en overnachten in een kasteel

Kastelen

14 magnifieke Nederlandse kasteelhotels

Ontwaak in een sprookje met een overnachting in een van de kasteel- of landgoedhotels van Nederland.

Lees meer
Kastelen

5 culinaire kasteelervaringen

Dineer vorstelijk in een kasteel of op een landgoed. Bezoek de mooiste plekken en geniet van elegante diners in een majesteitelijke omgeving.

Lees meer
Wandelen

Wandelen rondom kastelen

De vele kastelen en buitenplaatsen in Nederland lenen zich uitstekend voor een heerlijke wandeling.

Gratis download

Waar kunt u fietsen en wandelen rondom kastelen, wat zijn de afstanden en wat is er allemaal te zien? Download de minimap en bekijk alle kastelen in één mooi overzicht. Handig om mee te nemen! Download de kaart (pdf)

Neem een kijkje in een kasteel

Ervaar eeuwen van luxe en verhalen in de historische kastelen en buitenplaatsen van Nederland

Geen betere introductie in de Nederlandse geschiedenis dan een verkenning van de honderden kastelen en landgoederen die in heel het land te vinden zijn. Hoewel sommige Nederlandse kastelen ooit deel uitmaakten van groots aangelegde vestingwerken, werden de meeste gebouwd tijdens en direct na de Gouden Eeuw, een periode waarin het voor succesvolle kooplieden en staatsmannen gebruikelijk was er op het platteland een prachtig zomerverblijf op na te houden. Daarbij gaven ze de voorkeur aan schilderachtige en waterrijke plekken die niet te ver van de grote stad lagen. Tegenwoordig kunnen veel van deze beroemde landgoederen nog altijd bezocht worden, bijvoorbeeld langs het meanderende riviertje de Vecht bij Utrecht, naast het duingebied van Kennemerland en in de omgeving van Den Haag. In het oosten van Nederland had de invloed van de adel gedurende deze periode een veel grotere uitwerking, in de vorm van de uitgestrekte landgoederen in de provincie Gelderland, waar indrukwekkende sommen geld voor de pacht van jachtrechten werden toegekend.

Wat hun locatie ook was, al deze Nederlandse kastelen en landgoederen hebben hun eigen verhalen te vertellen. Leer de beroemde eigenaren van deze kastelen kennen, en daarnaast de gasten die er verbleven, van vorsten tot welgestelde families en van wetenschappers tot beroemde acteurs. Kom meer te weten over de trends waardoor de interieurs en kunstcollecties van deze schitterende bouwwerken door de eeuwen zijn gevormd. En wandel door enkele van de meest magnifieke en speelse kasteeltuinen van Nederland.

Verken bekende Nederlandse attracties

Of je nu met het openbaar vervoer reist of op de fiets of te voet onderweg bent, je moet zeker enkele van de beroemdste en meest bezienswaardige kastelen van Nederland bezoeken. Het is namelijk een ideale manier om veel over het verleden van Nederland te weten te komen. Zo is het Paleis Het Loo bij Apeldoorn een groots koninklijk landgoed dat nu in een prachtig museum is omgetoverd. En het middeleeuwse Muiderslot is een gerestaureerd kasteel in de buurt van Amsterdam, waar jongens en meisjes het leven van ridders en kasteelvrouwen kunnen ervaren. Even buiten Utrecht staat De Haar, dat niet alleen Nederlands grootste kasteel is maar met zijn torentjes en torens, slotgrachten en schitterende tuinen direct uit een sprookje afkomstig lijkt te zijn. Ook veel andere kastelen en uitgestrekte landerijen zijn als musea toegankelijk voor het publiek, met kunstwerken uit de Gouden Eeuw en andere objecten die zich kunnen meten met het mooiste wat het Rijksmuseum of het Mauritshuis te bieden hebben.

Maak het jezelf gemakkelijk

Vandaag de dag staan veel van de spectaculairste kastelen en landgoederen van Nederland open voor het publiek – niet alleen voor groepsrondleidingen of als musea, maar ook als hotels en gerenommeerde restaurants. Logeer als een vorst in een van de Nederlandse kasteelhotels, waar historische interieurs worden gepaard aan 21e-eeuws comfort. Zelfs budgetreizigers kunnen deze kastelen ervaren, dankzij moderne hostels op prachtige locaties. En als je alleen voor een bezoekje komt, kun je jezelf culinair laten verwennen met een lunch of diner in een van de beste Nederlandse kasteelrestaurants.

Veelgestelde vragen