Outdoor winter escapade in Drenthe, camping location starry in the woods
© Merel Tuk

Wakker worden met uitzicht over een meer, overnachten in een trendy hotel met vegetarische en vegan maaltijden, logeren met de kinderen in een boomhut. Een bijzonder verblijf kan je vakantie zo mooi maken! Zo’n locatie zorgt ervoor dat het een onvergetelijke reis wordt. Duurzaamheid is hierin een belangrijke overweging: tegenwoordig hechten vakantiegangers veel waarde aan het verkleinen van hun ecologische voetafdruk. Je hebt in Nederland een ruime keuze uit prachtige, spannende en duurzame verblijfsopties, van elegante ecologische hotels tot yurts en lodges midden in de natuur.

  • Ontdek prachtige en duurzame accommodaties.
  • Kom meer te weten over bijzondere overnachtingsplekken in Nederland.
  • Maak je vakantie onvergetelijk door een duurzame optie te kiezen.
Yurt under the trees at Winterwoods Drenthe

Je overnachtingsplek kan je vakantiegevoel bepalen. Keer dagelijks terug naar die bijzondere plek om de activiteiten van de dag door te nemen. Word anders wakker dan thuis en krijg gelijk het gevoel dat je er echt even uit bent. Een bijzondere plek om te overnachten geeft je vakantie een extra dimensie. Als je kiest voor een duurzame overnachtingsplek, kies je daarmee ook voor zo min mogelijk impact op het klimaat en het milieu. Gelukkig zijn er in Nederland veel mogelijkheden voor een duurzaam verblijf in een hotel of vakantiehuisje. Daarnaast zijn er steeds meer bijzondere overnachtingen mogelijk. Denk eens aan een woonboot, een boerderij of een yurt midden in het bos!

Overnachten in de natuur

Unique accommodation in Tiengemeten

De afwisselende landschappen in Nederland, van weidse wateren tot dichte bossen, bieden je volop mogelijkheden om tijdens je vakantie van de natuur te genieten. In het bos van Drenthe kun je terecht op de pop-upcamping Winterwoods, waar je verblijft in een echte Mongoolse yurt. Je kunt hier zelfs leren houthakken! Droom 's avonds heerlijk weg met een kop warme chocola bij het kampvuur. Op het Tiny Park op het Zuid-Hollandse eilandje Tiengemeten overnacht je op een glamping in festivalsfeer, omringd door water en natuur. En in het hele land kun je terecht in safaritenten en ecolodges in het bos en tussen de weilanden. De lange kustlijn biedt verblijfsopties op het strand en in de duinen. En wil je jouw natuurvakantie combineren met een bezoekje aan een van onze grote steden? Dan is een ontspannen verblijf in het Groene Hart een ideale uitkomst. Hier vind je niet alleen tal van luxe appartementen, je kunt er zelfs voor de écht authentieke ervaring gaan en bij de boer logeren!

Stads, duurzaam en elegant

Steeds meer vakantiegangers zijn op zoek naar duurzame verblijfsmogelijkheden. In Nederland zijn er steeds meer opties om duurzaam vakantie te vieren. Het is inmiddels lang geleden dat ecologisch verantwoorde hotels slechts een kleine niche opvulden. Met hotels als het luxe en energieneutrale Hotel Jakarta in Amsterdam of de groep Conscious Hotels kun je terecht in een trendy en milieubewuste setting om tot rust te komen na een dag shoppen of bezienswaardigheden bekijken in de stad.

Ongewoon overnachten

Nationaal Park de Biesbosch Ecolodge

Een bijzonder verblijf maakt je vakantie nét even anders. Kies uit duurzame en energieneutrale vakantieverblijven in ongewone gebouwen, zoals een voormalige kerk, een schuur met een nieuw leven of een historische boerderij. Of ga voor een boomhut of boshuisje: een ideale plek voor een geweldig avontuur met de kinderen of een romantische getaway. Puur Nederlands is natuurlijk een verblijf op het water. Je kunt in verschillende steden terecht op een Wikkelboat, een luxe en enerziezuinige woonboot. Als je op zoek bent naar een verblijf met duurzame en diervriendelijke gerechten, kun je terecht in de Veggie Hotels. Overnacht in een boerderij aan het water of een vegan bed and breakfast met een dakterras in Den Haag. Boerderijvakanties worden in Nederland ook steeds populairder, in navolging van andere landen als Frankrijk en Italië. Help een handje op het erf, knuffel de dieren en kom heerlijk tot rust.

Tips voor het boeken van een duurzame vakantie

Unique accommodation Wikkelhuis Gorssel Achterhoek

Duurzaam reizen is tegenwoordig voor veel vakantiegangers belangrijk, en de reisbranche speelt hier dan ook op in. De vraag is alleen ontzettend hoog, dus als je je vakantie aan het uitstippelen bent is het aan te raden om je verblijf ver van tevoren te boeken. Dat is zeker nodig wanneer je ervan droomt om in een van de meer bijzondere verblijven te overnachten die Nederland te bieden heeft, zoals een boomhut of een yurt. Vaak zijn daar namelijk maar weinig plekjes beschikbaar. Dat is maar goed ook, want deze locaties hebben een persoonlijke en laagdrempelige aanpak. Een ecolodge werkt niet als een hotel met een heleboel verdiepingen. Naast het feit dat je je vakantie op tijd moet regelen, is het ook handig om na te gaan wanneer de schoolvakanties en de nationale feestdagen vallen in Nederland en de landen daaromheen. Probeer buiten deze periodes te boeken, zodat je meer kans maakt op een plekje.

Beautiful hotel-cubes with panoramic views. Hotel-room-with-a-view in Weidumerhout, Friesland

Naast het kiezen voor een milieuvriendelijk verblijf zijn er nog veel meer stappen die je kunt ondernemen om je ecologische voetafdruk te verkleinen. In Nederland is het printen van je kaartjes en boekingsbevestigingen echt uit de tijd. Sla ze dan ook op in een app of houd pdf’jes of screenshots op je mobiele telefoon bij de hand, zodat je ook offline bij je documenten kunt. (Klik hier voor duurzame inpaktips.) En kies zo milieuvriendelijk mogelijk vervoer om naar je bestemming te reizen. Het Europese spoorwegsysteem is zeer goed ontwikkeld en heeft comfortabele stations en treinen. Op deze website vind je alle informatie die je nodig hebt over reizen met de trein, treinverbindingen, prijzen en stationsinformatie. Je kunt bijvoorbeeld vanuit Brussel direct de trein naar Amsterdam pakken zonder overstap, en dat duurt maar een paar uur! Binnen Nederland is de trein ook een heel praktisch vervoermiddel. Tenzij je liever op de fiets gaat natuurlijk!