Beautifully presented plate at De Kas Amsterdam
© Rinze Vegelien / Eline Severijns (Media De Kas)
Categorie:Greener Cities

De 15 groene Michelin-restaurants van Nederland

Lekker eten kan een ware beleving zijn. En die beleving wordt nog mooier als je gerecht niet alleen smakelijk is, maar ook bereid met aandacht voor duurzaamheid. Dus wees ecologisch in je keuze en kom dineren bij een van deze 15 restaurants die door Michelin bekroond zijn met een ‘groene ster’.

1. De Librije, Zwolle

Jonny en Thérèse Boer koken al jaren de sterren van de hemel. Dit doen ze in samenwerking met lokale boeren en met groente uit eigen tuin en kas. Het eten bij De Librije is met veel liefde bereid en dat proef je in alles, van de zelf geplukte paddenstoelen tot de zelf gevangen vis.

2. Bolenius, Amsterdam

Ook op de Amsterdamse Zuidas eet je mooie producten uit eigen moestuin. Het restaurant van Luc Kusters is het vlaggenschip van de Dutch Cuisine, een beweging die de Nederlandse keuken en eetcultuur promoot. De groenten van Bolenius zijn ver buiten de Nederlandse grenzen beroemd.

3. Rotonde, Rotterdam

Vernieuwende gerechten met lokale ingrediënten, zoals groenten, granen, fruit en paddenstoelen. Bij restaurant Rotonde bereiden ze deze ingrediënten zo puur mogelijk, zodat de smaken goed tot hun recht komen. In combinatie met natuurwijn en onbekende ingrediënten, zorgt dit voor een verrassende en overweldigende smaakbeleving.

4. De Kas, Amsterdam

Een naam zegt soms meer dan duizend woorden. Bij restaurant De Kas kweekt men circa 300 soorten groenten, kruiden en fruit in de eigen kas. Volgens de plant to plate-filosofie van Jos Timmer zijn de verse producten op je bord nog diezelfde ochtend geplukt.

5. Lokaal, Doetinchem

Het hele cirkeltje rond hebben, dat is waar Bjorn Massop van restaurant Lokaal naar streeft. Hij werkt met een ‘boer tot bord-ervaring’ waarbij zoveel mogelijk afkomstig is uit de lokale natuur. Dat houdt in dat zelfs de serveerplateaus ooit bomen waren in het plaatselijke bos.

6. Morille, Koudekerke

Morille is hét restaurant voor wie van seizoensgebonden eten houdt. Ze werken namelijk alleen met lokale en duurzame ingrediënten uit eigen moestuin en de natuur. Het menu bestaat uit maar liefst 14 botanische creaties en af en toe serveren ze een eerlijk stukje vis, vlees of wild. Als je hier gaat eten, dan weet je zeker dat je iets bijzonders voorgeschoteld krijgt!

7. De Nieuwe Winkel, Nijmegen

Heb je het over botanische gastronomie, dan heb je het over Emile van der Staak. Struinend door het voedselbos selecteert hij de planten voor zijn nieuwste gerechten. Herkomst is immers net zo belangrijk als smaak voor de wereldverbeteraars van De Nieuwe Winkel.

8. ONE, Roermond

Menukaarten van tomatenvezelpapier en organisch tafellinnen – bij restaurant ONE weten ze wat duurzaamheid betekent. In een karakteristiek fabriekspand serveert Edwin Soumang de meest avontuurlijke gerechten, bereid met groenten uit eigen moestuin.

9. Flore, Amsterdam

Verse ingrediënten en pure smaken is waar het om draait in het intieme restaurant Flore. Bas van Kranen en Wouter Denessen nemen je mee op een culinaire reis: 'conscious fine dining' noemen ze het. Hier geniet je van eenvoudige maar bijzondere gerechten die meebewegen met de seizoenen.

10. De Dyck, Woubrugge

Als je op zoek bent naar een modern toprestaurant met een unieke sfeer, dan moet je bij Restaurant de Dyck zijn. Chef Martijn Koeleman bereidt hier duurzame gerechten met eigen groenten, kruiden en fruit. Het Moestuinmenu is zelfs helemaal vegetarisch! Ook heb je hier prachtig uitzicht op de polder en de ouder schuur.

11. Héron, Utrecht

Bij Héron Petit Restaurant eet je puur en eerlijk. Joyce Bielderman en Victor Stukker zetten mensen aan het denken met hun duurzame aanpak. Hun filosofie: gebruik elk deel van het dier, haal groenten en fruit uit de buurt en laat je leiden door de natuur. Ook zij plukken gedeelten van het menu zelf in het wild of bij een voedselbos.

12. Triptyque, Wateringen

Lokale en regionale ingrediënten met de nadruk op groenten, dat is wat je krijgt bij restaurant Triptyque. 'Groentechef' Niven Kunz is de grondlegger van de 80/20 formule, waarbij 80 procent op het bord groente is en de overige 20 procent vlees of vis. Al die groente komt uit de regio Westland waarmee het restaurant omsloten is en daardoor eet je hier kraakvers.

13. Aan Sjuuteeänjd, Schinnen

Bij restaurant Aan Sjuuteeänjd (Sjuut voor vrienden) voeren biologische producten de boventoon. Met vergeten groente uit eigen tuin bereidt Jean Thoma de heerlijkste Limburgse streekgerechten. Duurzaamheid op alle vlakken staat hier hoog in het vaandel bij Aan Sjuuteeänjd.

14. Hof aan Zee, Koudekerke

Bij Hof Aan Zee kun je smullen van lokale ingrediënten uit de buurt die passen bij het seizoen. Hun gerechten zijn helemaal "Zeeuws Nordic" en worden geserveerd in een historische Scandinavische boerderij. De sfeer is lekker vrijzinnig en gastvrij, dus ga vooral lekker zitten en geniet!

15. Het Seminar, Zinderen

Zelfvoorzienend en idealistisch. Dat zijn de kenmerken van restaurant Het Seminar, waar geldt dat als de koe op is, het vlees op is. Jelle Wagenaar geeft voorlichting over de seizoenen en kookt -zonder menukaart- alleen met producten die op dat moment beschikbaar zijn.

Vond je dit interessant? Ontdek meer