Gay Pride Golden Spectators
© Edwin van Eis via Iamsterdam Mediabank
Categorie:Pride in Nederland

Waar vier je Pride in Nederland?

Pride festival, het grootste evenement ter viering en acceptatie van de LGBTQ+-gemeenschap, wordt tegenwoordig overal in de wereld gehouden. Ook in Nederland. Waar kun je dit toffe, inclusieve event precies bezoeken en wat is er allemaal te beleven? Een overzicht.

  • Honderdduizenden partygangers tijdens Canal Pride.
  • Inhoudelijke conferenties met en over de LGBTQ+-community.
  • Overal in Nederland wel een Pride evenement.
Building de Waterkant in rainbow colors

De kans is groot dat je bij Pride in Nederland gelijk denkt aan Amsterdam. Dat is ook niet zo gek: Pride Amsterdam is een van de grootste pride-evenementen ter wereld, met feestjes en bijeenkomsten van allerlei culturele uitspanningen, horeca-gelegenheden en andere instanties. Negen dagen lang staat de LGBTQ+-community centraal en dat wordt groots gevierd. Heel groots. Absoluut hoogtepunt is de Canal Pride wanneer er zo’n tachtig tot honderd boten vol uitgedoste mensen over de grachten varen. Het is een van de redenen waarom op Pride Amsterdam vaak honderdduizenden mensen afkomen. Het is ‘een festival om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt’, zo omschrijft de organisatie het zelf. Pride Amsterdam is voor vele mensen de start van een fijne, lange LGBTQ+-vriendelijke vakantie in Nederland.

World Pride in Amsterdam 2026

Het is dus ook niet voor niets dat World Pride, het internationale evenement voor lhbtq+-acceptatie, in 2026 in Amsterdam zal plaatsvinden. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de World Pride naar Nederland komt. Aanleiding is het 25-jarig jubileum van de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht. In Nederland kwamen wij daar namelijk als eerste mee.

World Pride werd in 2000 voor het eerst georganiseerd. Standplaats was toen Rome. Later zijn daar onder meer London (2012), Toronto (2014) en New York (2019) bijgekomen.

Gay Pride boat parade

Wist je dat...

…de tocht van de Canal Pride in Amsterdam zo’n 6 kilometer lang is?

Lees meer

Rotterdam Pride

Rotterdam Pride Parade

In Rotterdam is het Pride Festival bijna net groot als in Amsterdam. Met alleen een belangrijk verschil: het feestelijke hoogtepunt is, net als bij veel andere Pride festivals, een Pride Walk. Deze unieke tocht loopt van de Leuvehaven via de vele barretjes gericht op de queercommunity in de Van Oldenbarneveltstraat naar het Schouwburgplein. De Rotterdam Pride staat bekend om haar Pride Conference, de inhoudelijke conferentie waar belangrijke thema’s in de LGBTQ+-community worden besproken. Afgelopen jaren kwamen bijvoorbeeld homoseksualiteit in de voetbalwereld, hoe het is om queer en vluchteling te zijn en de coming out van tieners uitgebreid ter sprake.

Utrecht Canal Parade

Utrecht Canal Pride 2022

Net als Amsterdam kent Utrecht, met dank aan haar mooie grachten en vele horeca, een toffe Canal Pride. Er doen wel iets minder boten aan mee, maar met tienduizenden bezoekers is het nog altijd een feest van jewelste. Ander verschil met het event in onze hoofdstad is de duur. Vooralsnog is dit feest van de liefde één dag en niet een complete week vol festiviteiten. Maar mocht je op die ene dag in de Domstad zijn? Gegarandeerd dat je een fijne, en vooral bijzondere tijd hebt. Mocht je een bar met gelijkgestemden zoeken? Café Kalff en de Body Talk zijn verreweg de bekendste queerbarren van Utrecht.

Pride in Leeuwarden

Eindhoven: pride maand

Juni is de pride maand. Een themamaand waarin aandacht wordt besteed aan de positie en acceptatie van de gehele queergemeenschap. Er zijn allerlei festiviteiten, rondetafelgesprekken en feestjes. Eindhoven doet daar volop aan mee. De stichting Queer 040 is organisator van diverse gayfeesten en voorvechter van de Eindhovense LGBTQ+-community. Ze hebben een speciale Instagrampagina ingericht waar alle events keurig op een rijtje staan.

Pride Groningen

In Groningen is er een event waar iedereen massaal naartoe leeft: Street Pride. De Street Pride is een event waarbij de Zwanestraat, niet geheel ontoevallig de straat waar een van de bekendste LGBTQ+-café’s van Groningen is gehuisvest, wordt omgetoverd tot een bijzonder festivalterrein. Er staan diverse taps en er is een muziekpodium waar artiesten uit de queercommunity hun opwachting maken.

Ieder jaar zijn er weer andere locaties waar Pride gehouden wordt.
Naast Street Pride heeft non-profit organisatie Pride Groningen samen met tal van partners twee dagen lang een boordevol programma opgesteld, met diverse (foto)tentoonstellingen, een drag show en zelfs een karaoke-night. 

Tot slot: Pride is overal!

Ieder jaar komen er weer andere locaties waar Pride gehouden wordt. Zelfs meer conservatieve regio’s in Nederland doen mee aan dit feest van de vrijheid en liefde. Zo had zelfs Ede in 2022 een Pride Festival en introduceerde Nijmegen de ludiek bedachte ‘kleinste gay pride ooit’, met één feest op een klein pontje. Maastricht organiseert jaarlijks een sfeervolle Pride Walk die start vanaf Het Vrijthof, terwijl Arnhem tegenwoordig groots uitpakt met een vierdaags evenement.

Met andere woorden: in Nederland kun je het grootste queerfestival met liefde bezoeken.

  • Gay Pride World Religion Boat
  • Act tijdens Rotterdam Pride
  • Utrecht Canal Pride

Vond je dit interessant? Ontdek meer