© Jos Pannekoek via iStock

Ontdek de schitterende molens van Kinderdijk en zie hoe Nederlanders al ruim 1000 jaar omgaan met het beheersen van het water. Een uniek schouwspel.

  • Bezoek de molens van Kinderdijk.
  • Kom thuis met de mooiste foto’s van dit 18e eeuwse stuk Nederland.
  • Ontdek het gebied vanaf het water en bekijk de bijzondere multiscreen film.

Geschiedenis van Kinderdijk

Drone view Kinderdijk

In het fraaie, waterrijke gebied in de omgeving van Dordrecht vind je de molens van Kinderdijk. Negentien schitterende molens, gebouwd rond 1740, staan hier als onderdeel van een groter waterbeheersysteem ter preventie van overstromingen.

Tegenwoordig staan ze symbool voor het Nederlandse watermanagement en in 1997 zijn ze uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Waarom? De molens van Kinderdijk werden gebouwd om het laag gelegen land van de Alblasserwaard droog te houden. Opgesteld tegenover elkaar vormen ze een iconisch Nederlands plaatje waar veel fotografen gebruik van maken. Mocht je een typische ansichtkaart met een molen erop naar het thuisfront willen versturen, dan is de kans groot dat -ie gemaakt is in Kinderdijk.

Eenmaal daar kun je de vele waterlopen, dijken, molens en sluizen bekijken en ontdekken hoe Nederlanders al ruim 1000 jaar het water in hun voordeel weten te benutten. Zonder overdrijven is Kinderdijk een absolute must als je graag de (historie van) Nederlandse molens en wateren wilt kennen.

Bekijk deze video

Het verhaal van Kinderdijk

Windmill Museum Nederwaard Kinderdijk

Wie Kinderdijk bezoekt moet zeker binnenkijken in de drie Museummolens en de ‘multiscreen’ film bekijken in ‘Hulpgemaal De Fabriek’. Het item vertelt op verschillende schermen het verhaal van het molencomplex en je komt eindelijk te weten waarom Kinderdijk eigenlijk Kinderdijk heet…

Ontdek het gebied vanaf het water door met een van de boten langs de molens te varen. In de Molenwerkplaats wordt uitleg gegeven over de werking en het onderhoud van de molens.

De molens van Kinderdijk bevinden zich niet ver van de havenstad Rotterdam en Nederlands oudste stad Dordrecht. Ook een aanrader in de omgeving is Nationaal Park De Biesbosch; een uniek zoetwatergetijdengebied met een bijzondere flora en fauna.

Locatie Kinderdijk

De molens van Kinderdijk liggen niet ver van Rotterdam en op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en Amsterdam Schiphol Airport. Kinderdijk is ook prima bereikbaar per openbaar vervoer. Ben je met de auto, let dan op waar je wel en niet kunt parkeren. Ten slotte… ook is het mogelijk vanuit Rotterdam per fiets naar Kinderdijk te rijden. Een prachtige route van iets meer dan 15 kilometer, afhankelijk van waar je in Rotterdam start.

Visitors at Kinderdijk

Tot slot: ook met de Waterbus is Kinderdijk prima bereikbaar. De boottocht geeft je een mooie indruk van de omgeving en de fiets mag gratis mee aan boord. De Waterbus naar Kinderdijk vertrekt zowel vanuit de historische binnenstad van Dordrecht als vanuit het centrum van Rotterdam.

Maak een digitale reis door Nederland Waterland

Ontdek in 360 graden de waterrijke steden van Nederland, de mooiste natuurgebieden en de watericonen die geschiedenis hebben gemaakt. Maak je klaar voor een onvergetelijke belevenis en ervaar alles wat dit mooie waterland je te bieden heeft. Start de unieke ‘water experience’