Portraitphoto Elten Kiene in green suite with yellow hat
© Bring yourself / NBTC
Bring yourself

Elten Kiene

Praten is de superkracht van Elten

Een ondernemende en innemende persoon. Een energieke woordenstroom die van alles wil. En doet. Iemand die met zijn talent anderen de weg wijst. Inspireert. Laat zich inspireren door zijn helden en vrienden. Is graag in beweging, letterlijk en figuurlijk. En wil zich altijd blijven verwonderen.

Bring yourself, Elten will do the same

Portraitphoto Elten Kiene black white graffiti background

Elten Kiene, 38 jaar, geboren in Suriname en opgegroeid in Dordrecht, is ‘spoken word’ kunstenaar in Rotterdam. Dankbaar en zelfbewust vertelt hij over zijn reis.

Altijd in bewe­ging

Elten Kiene is ondernemend en ziet kansen. Hij geeft workshops op scholen in Rotterdam en door heel Nederland, in musea en in de jeugdgevangenis. Daarnaast is hij programmamaker en maakt hij sinds kort ook voorstellingen. Kortom, een veelzijdig kunstenaar met spoken word als instrument.

Voor Elten betekent het kunstenaarschap: vrijheid, mogelijkheden en nieuwe dingen over jezelf ontdekken. “Via het schrijven ontdek ik nieuwe ideeën, nieuwe gedachten bij mezelf. Nieuwe waardes bijvoorbeeld. Maar ook de keuzes waar ik mee verder wil gaan, of niet. Het is een ontdekkingsreis. Voor mij is dat altijd in beweging.”

Portraitphoto Elten Kiene with booklet for colorful graffiti wall
"New Dutch zie ik eigenlijk ook als een intentie. Een positief voornemen en een nieuwe richting inzetten."
Elten Kiene

Kunst is belang­rijk

Portraitphoto Elten Kiene holding book in hands with large gold rings

We moeten kunst zien voor wat het kan zijn, volgens Elten. Voor iedereen. “Art is a very important tool for everyone. Ik geloof dat kunst dingen draaglijk kan maken. Niet alleen beeldende kunst, maar ook een boek, muziek of dans. Kunst kan je helpen jezelf te begrijpen en kan je steun geven als je ergens doorheen gaat, als je verdriet hebt of geluk voelt. Ik geloof ook dat iedereen wel ergens creatief in is. Het is leuk om te gaan ontdekken wat het is voor jou.”

Niet zo gek dat een woordkunstenaar je ook in een gesprek overlaadt met ritmische zinnen en creatieve gedachten. Zelf noemt hij het tovenarij. Dat je iets op papier zet dat mensen raakt. In toveren zit iets van buiten jezelf maar ook vanuit jezelf. Jij creëert het. “Ik ben een prater, hè. Soms als ik mijn teksten teruglees, begrijp ik het pas achteraf. Het komt van binnenuit. Nu weet ik, ik heb schrijven gewoon nodig.”

Per­soon­lijk

Als je weet waar je energie van krijgt, dan hoef je alleen maar datgene te doen. Als we dat niet weten, dan lopen we vast. “Kijk naar jezelf en blijf dicht bij jezelf. Wat vind jíj belangrijk?” Zo adviseert Elten ook in workshops. “Bring yourself! Ik geloof dat als we het persoonlijk houden, dan vinden we elkaar. Als ik kan praten over mijn verdriet of geluk, dan vind ik jou. Misschien stel jij je open. Als ik het dicht bij mezelf houd, mijn verhaal, dat voel je.”

“Veel jongeren die het moeilijk hebben, zoeken naar geluk. Dat deed ik ook. Natuurlijk spelen geluk en pech een rol in het leven. Maar ik geloof in intenties, ergens naar streven. Soms moet je daarbij hulp vragen. Of durven aannemen. Tegenwoordig zie ik de dingen dan ook als Geluk(t).” Elten is best trots op wat hij heeft bereikt. Zoals de Prins Bernhard Cultuurprijs, die hij kreeg uitgereikt in 2020. “Ik heb het niet allemaal gekregen, maar er ook zelf voor gewerkt.”

Portraitphoto Elten Kiene listens attentively with eyes closed

Ik weet het niet…

Portraitphoto Elten Kiene backdrop with radios

“Ik wil verwonderd blijven. Er is nog zoveel te ontdekken.” Elten is niet bang om een onzekere toekomst in te stappen. Hij zit alweer vol nieuwe plannen om te onderzoeken. Te blijven dromen en intenties te maken. “De tekst van ‘Ik weet het niet’ is een hele mooie mantra voor mij geworden. Ik weet het niet. Maar ik weet genoeg om mee verder te gaan.”

Als kunstenaar in Nederland, wat betekent New Dutch voor Elten? Hier hoeft de spoken word kunstenaar niet lang over na te denken. Nederland is meer dan het traditionele plaatje en die andere kant willen we ook laten zien. Van mode en design tot innovatie. Modern en inclusief. “New Dutch zie ik eigenlijk ook als een intentie. Een positief voornemen en een nieuwe richting inzetten.”

Portraitphoto Elten Kiene squatting on sneakers in front of black and white graffiti