Amersfoort

Amersfoort wordt jaarlijks door meer dan één miljoen mensen uit binnen- en buitenland bezocht. Vele bezoekers komen voor het middeleeuwse centrum, maar ze blijven door de vele bezienswaardigheden, het unieke winkelaanbod en de levendige horeca. Het verleden is zeker niet het enige wat Amersfoort zo aantrekkelijk maakt. Zo mag de Keistad zich in 2024 het gehele jaar 'Europese stad van het jaar' noemen. De stad heeft deze titel onder andere te danken aan de architectuur en het geluk onder de inwoners.

Als een local
Stap in de schoenen van een keientrekker

Stap in de schoenen van een keientrekker

De Nieuwe Stad Amersfoort

Amersfoort is de thuisbasis van meer dan 160.000 'Keientrekkers', zoals de inwoners worden genoemd. De stad is al eeuwenlang constant in ontwikkeling. Zo werden in de jaren '80 en ‘90 nieuwe woonwijken gebouwd, waaronder Kattenbroek. Deze wijk oogst wereldwijd lof vanwege haar unieke en creatieve architectuur. Vlak naast het centrum zit een innovatieve hub genaamd De Nieuwe Stad. De toekomst staat hier stevig op de schouders van de historie. Zo vind je in de authentieke fabrieksgebouwen van dit voormalig industriegebied nu onderwijsinstellingen, horeca, duurzame ondernemingen en hippe ontmoetings- en werkplekken.

Het verleden van de stad is zichtbaar in de vele historische gebouwen, karakteristieke gevels en gezellige straatjes. Op iedere straathoek is wel een boeiend verhaal te vinden. Met de enthousiaste gidsen van Gilde Amersfoort kan je een stadswandeling maken om alle ins & outs van Amersfoort te ontdekken. Ontrafel je de geschiedenis liever vanuit een ander perspectief? Ga dan het water op! Tijdens een rondvaart met de Waterlijn hoor je eveneens talloze interessante weetjes!

Koppelpoort Amersfoort

Cultuurliefhebbers halen hun hart op in de vele musea en theaters van Amersfoort. Er is altijd een expositie of voorstelling die aansluit bij jouw interesse. Bij Kunsthal KAdE bijvoorbeeld, bekijk je (inter)nationale tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars. Geïnteresseerd in de geschiedenis van de stad en vroegere kunststromingen? Dan kijk je je ogen uit bij Museum Flehite. En laten we stadsgenoot en groots kunstenaar Piet Mondriaan niet vergeten. In het Mondriaanhuis maak je een reis door zijn leven. Duik jij liever het theater in? In het centrum vind je twee theaterhuizen: De Lieve Vrouw en Flint. Bij De Lieve vrouw ontdek je de laatste art house films en word je verrast door opkomende theatermakers. Voor shows van grote namen stap je binnen bij Flint.

Muurhuizen Amersfoort Korte Gracht

Amersfoort staat bekend om haar middeleeuwse centrum vol fotogenieke gebouwen, doorkijkjes en straatjes. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Muurhuizen. Achter deze cirkelvormige straat zit een bijzonder verhaal. Rond 1500 breidde Amersfoort zich zo snel uit dat er gauw meer ruimte nodig was. Daarom werd de eerste stadsmuur afgebroken en met het materiaal werden nieuwe huizen gebouwd. De Muurhuizen dus! Ook de iconische Koppelpoort is onderdeel van de nieuwe stadsmuur. Deze unieke land- en waterpoort mag je absoluut niet missen tijdens je bezoek aan de Keistad.

Een andere eyecatcher is de Onze Lieve Vrouwetoren. Met een hoogte van 98 meter is ze vanuit alle hoeken in de stad zichtbaar. De stad heeft deze toren te danken aan het Mirakel van Amersfoort. In 1444 werd er een Mariabeeldje gevonden in de buitengracht. Toen het beeldje allerlei wonderen leek te veroorzaken, groeide Amersfoort uit tot een wereldwijd bedevaartsoord. De vele giften van pelgrims maakten het mogelijk om de Onze Lieve Vrouwetoren te bouwen.

Lange Jan - Lieve Vrouwetoren Amersfoort

Beer route De Drie Ringen Amersfoort

Bierliefhebbers genieten met volle teugen in Amersfoort! Zoals het een echte bierstad betaamt, beschikt Amersfoort over verschillende brouwerijen, zoals De Drie Ringen, Rock City en ‘t Mirakel. Dankzij de ligging aan de Eem beschikte de stad vroeger al over veel schoon water. Daardoor schoten de brouwerijen als paddenstoelen uit de grond. Ook vandaag de dag heeft bier een speciale plek in het hart van de Amersfoorters. Wil je er alles over weten? Volg dan de speciale bierroute!

In Amersfoort brengt de herinnering de ontwikkeling verder. Hoe dat eruit ziet, ontdek je in De Nieuwe Stad. Deze 'stad in een stad' ligt in een voormalig fabrieksgebied pal naast het historische centrum. De authentieke fabriekspanden zijn herontwikkeld tot duurzame werk- en ontmoetingsplekken. In deze inventieve microstad ontdek je iedere keer iets nieuws. Laat je eigen creativiteit stromen bij het Stadsatelier, vul je maag bij Kroast of show jouw nieuwste dansmoves bij poppodium FLUOR.

Kroast Amersfoort

Duurzaam
Ontdek drie nationale natuurgebieden

Ontdek drie nationale natuurgebieden

Visitors toast on terrace of Het Lokaal Amersfoort

Amersfoort grenst als enige stad in Nederland aan drie nationale landschappen: de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en de Eempolder. De Eempolder ligt hiervan het meest binnen bereik. Vanuit het centrum kun je te voet, met de fiets of op de step naar dit poldergebied reizen. Ga je voor de laatste optie? Dan is deze steproute perfect! Eerst rol je langs een aantal toffe locaties in en rond de binnenstad, waaronder Het Lokaal. In dit duurzame restaurant eet je een heerlijk ontbijtje of een lunch die bereid is met lokale producten. Daarna zoef je vliegensvlug de Eempolder in voor een schitterende route langs het water.

Maar ook als je besluit een van de andere Nationale Parken in de buurt te bezoeken zal je verrast worden door de diversiteit die de natuur rondom Amersfoort je te bieden heeft. Zo vormen de bossen en heidevelden van de Veluwe bijvoorbeeld een compleet andere wereld in elk van de seizoenen. En omdat dit een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland is kan je hier werkelijk eindeloos wandelen en fietsen door de glooiende natuur. Iets waar ook de nabijgelegen Utrechtse Heuvelrug overigens garant voor staat. Dit bijna on-Nederlandse gebied heeft haar ruige en karakteristieke looks gekregen door de voorlaatste ijstijd van een slordige 130.000 jaar geleden.

Drone pictures of the Zeisterbos forest in autumn of Nationalpark Utrechtse Heuvelrug

Naast deze nabijgelegen landschappen heeft Amersfoort zelf ook prachtige stadsparken. Na een dagje in de levendige binnenstad kan je in de plantsoenen rondom het centrum heerlijk tot jezelf komen. Schijnt de zon? Vul dan een picknickmand en strijk neer in een van deze groene oases. Voor een kleine wandeling zijn de stadsplantsoenen ideaal. Heb jij een hoger stappendoel? Park Randenbroek is ook om de hoek. Dit park bestaat al sinds 1814. Voor het een openbaar park werd, was dit landgoed een (zomer)verblijf voor rijke stedelingen. Er zijn hier nog allerlei historische sporen te herkennen, zoals het imposante gebouw ‘Huize Randenbroek, het Koetshuis en de Oranjerie.

Verborgen parels
Beleef een onvergetelijke dag buiten de gebaande paden

Beleef een onvergetelijke dag buiten de gebaande paden

Veel stadsbezoekers weten de grote winkelstraten en pleinen wel te vinden, maar stoppen bij de Kamperbinnenpoort. Wij dagen je uit om onder deze magische poort door te lopen. Zo beland je namelijk op de Kamp: een wereld vol avontuurlijke plekken. In dit straatje vind je winkels met een eigen karakter en restaurants waar je smaken van over de hele wereld proeft. Eet zonder bestek bij het Ethiopische restaurant Awazé of proef creaties van een winnares van Heel Holland bakt bij Anna’s Smaakatelier.

De Kamp Amersfoort

The Wagenwerkplaats Amersfoort

Een stukje buiten het centrum vind je de karakteristieke Wagenwerkplaats. In 1904 werd deze werkplaats geopend door de toenmalige Hollandse IJzeren Spoorwegmaatschappij (HIJS) met als doel het onderhouden van goederenwagons. Begin deze eeuw stond het gebied op de lijst om afgebroken te worden. Gelukkig is een groot deel van de Wagenwerkplaats de sloopkogel bespaard gebleven. Nu vind je in de prachtige industriële panden onder andere horeca, een klimhal, een muziektheater en The VR Escape Room. Dus of je nu staat te springen voor wat actie of liever achterover zakt in een theaterstoel: dit gebied wil je zeker bezoeken!

Kattenbroek lijkt op het eerste gezicht misschien een gewone woonwijk, maar niets is minder waar. Deze wijk is gebouwd in de jaren ’90 en was lange tijd een vaste bestemming voor bussenvol internationale toeristen. Dit heeft alles te maken met de bijzondere architectuur van de buurt. Je spot er woningen in alle denkbare kleuren en vormen. Architect en stedenbouwkundige Ashok Bhalotra heeft zich gedurende het project laten inspireren door de thema’s 'reizen en thuis zijn' en 'de vier seizoenen'. Weet jij alle thema’s te herkennen? Opladen met een koffietje en/of een prijswinnende burger doe in je in winkelcentrum Emiclaer.

Exceptional architecture in the Kattenbroek district of Amersfoort

Ontdek meer steden als een local

Stationsplein Utrecht
Categorie: Ontdekken

Utrecht: De fietsvriendelijkste stad

Utrecht wordt gezien als alternatief voor Amsterdam. Waarom?

People strolling in Gouda city centre
Categorie: Ontdekken

Ontdek charmante kaasstad Gouda

Waarom wordt kaasstad Gouda gezien als een van de meest charmante steden van Nederland?

Boating in Almere surrounded by architectural gems
Categorie: Ontdekken

Almere: De jongste stad van Nederland

De jongste stad van Nederland heeft veel meer te bieden dan verwacht. ‘Ally’ is een architectuurmuseum in de open lucht.