Arnhem

Arnhem. De hoofdstad van Gelderland is een gezellige winkelstad, omgeven met weelderige parken en kent unieke wijken als het Modekwartier, Musiskwartier en Eusebiuskwartier. Als hub voor kunst en cultuur is het een jonge, creatieve stad met bijzondere musea, conceptstores en historische concertzalen. Strijk lekker neer in een van de vele barista koffietentjes, bruisende bars of bijzondere hotels en waan je voor even een echte Ernhemmer.

Als een local
Beleef Arnhem als een local

Beleef Arnhem als een local

Girl walking along the Rhine in Artnhem

Arnhem biedt volgens velen de perfecte mix van stad en groen. Niet voor niets wordt de stad ook wel ‘De Poort naar de Veluwe’ genoemd. Gelegen in hartje Gelderland is Arnhem omringd door veel bijzondere natuurgebieden, maar als een van de middelgrote steden van ons land kent het ook vooral een zeer stads karakter. Arnhem heeft een zeer rijke geschiedenis en veel mogelijkheden om van internationale kunst en cultuur te genieten.

Niet onbelangrijk: Arnhem heeft een groot en modern door awardwinning architect Ben van Berkel ontworpen trein- en busstation met rechtstreekse verbindingen naar de Randstad of andere mooie plekjes in de provincie Gelderland. En als je daar dan toch bent? Let dan eens op de bijzondere trolleybussen. Dat zijn elektrisch aangedreven bussen die hun spanning krijgen uit bovenleidingen. De eerste daarvan reed al in 1949 rond! Die bussen passen helemaal bij Arnhem, dat zich sindsdien heeft ontwikkeld tot een internationale hub van start-ups op het gebied van duurzame energie.

Interior of Arnhem station with view of trolley bus

De geschiedenis van Arnhem

John Frost Bridge in the evening, Arnhem

Zeg je Arnhem, dan zeg je naast mode, kunst en winkels óók indrukwekkende geschiedenis. Tijdens de Slag om Arnhem was de (tegenwoordig beroemde) John Frostbrug voor de geallieerden letterlijk en figuurlijk ‘een brug te ver’ in een poging de stad te bevrijden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag stuit je nog steeds op sporen van die strijd om vrijheid. Niet alleen in musea, maar ook subtiel en ingetogen via beeldhouwwerken en andere (buiten)kunst. Een absolute aanrader is het Openluchtmuseum, waar het verleden tot leven komt met authentieke gebouwen en voorwerpen.

Mede dankzij haar befaamde mode- en kunstopleiding Artez wordt Arnhem gezien als een van de voorlopers op creatief gebied. De hoofdstad van Gelderland ontwikkelt zich tot een internationaal centrum voor creatie en ideeën rondom duurzame mode en biedt een enorm aanbod aan kunst en cultuur. De stad heeft eeuwenoude gebouwen en prachtige theaters; van ateliers tot kunstwerken en uiteenlopende voorstellingen. Benieuwd welke evenementen er gaande zijn? De speciale Arnhemse UITagenda geeft je een actueel overzicht van wat er in en om de stad te doen is.

Arnhem, Jans' Theatercafe

Arnhem: poort naar de Veluwe

Couple walking on the Veluwezoom in autumn

Goed, ga je naar Arnhem, dan is het bijna zonde om niet ook even een OV-fiets te huren en buiten de stadsgrenzen te kijken. Geniet bijvoorbeeld van Nationaal Park Veluwezoom met haar uitgestrekte bossen en brede lanen met eeuwenoude beuken. Of maak een lange wandeling op de Veluwse heide  - tevens een ideaal plekje om je fietskuiten te testen. De knusse dorpskernen en riante kastelen en buitenplaatsen rond Arnhem laten je tot slot zien dat het niet voor niets is dat the rich and famous hier al eeuwenlang hun vertier zoeken.

Voel je een echte Ernhemmer

Het ontdekken van het Arnhemse aanbod en het weelderige groen wekt uiteindelijk natuurlijk de eetlust op. Toffe restaurants, unieke bars en nieuwe hippe concepten: in Arnhem kun je je culinaire hart ophalen. Urenlang tafelen met verschillende hapjes en nieuwe gerechten. Er zijn talloze cafés, restaurants en terrasjes aan gezellige pleinen als de Jansplaats en de Korenmarkt. Of plof neer in een van de relaxte stadsparken, kleine hofjes en aan het water op de Rijnkade.

Jansplaats Arnhem met gezellige terrasjes
Duurzaam
Parken, heuvels en uitgestrekte bossen

Parken, heuvels en uitgestrekte bossen

Arnhem is groen, groener, groenst. Niet voor niets werd de stad jaren geleden uitgeroepen tot ‘groenste stad van Europa’. Dat kun je goed zien aan de vele parken in en rondom de stad. Park Sonsbeek is ongetwijfeld het bekendste park van Arnhem, op slechts 5 minuten lopen vanaf het Centraal Station en het stadscentrum. Samen met de parken Zypendaal en Gulden Bodem vormt Park Sonsbeek Arnhems grootste groene attractie.

In het park vind je een schitterende oude uitkijktoren, De Belvédère, en de bijzonder fraaie Steile Tuin. Locals en bezoekers komen naar Park Sonsbeek om lekker te ontspannen: er wordt gesport, geluierd, gepicknickt, geslenterd en in de winter zelfs geschaatst. Daarnaast is Park Sonsbeek het decor voor verschillende duurzame warenmarkten en culturele festivals.

Park Sonsbeek in autumn

Enorm landschapspark

Park Lingezegen Arnhem

Iets minder bekend is het prachtige Park Lingezegen. Een enorm landschapspark aan de zuidgrens van Arnhem met een oppervlakte van wel 3400 voetbalvelden! Hier vind je volop ruimte om te ontspannen, een wandeling te maken en te genieten van de natuur, cultuur, lokaal eten en de rijke geschiedenis. Alleen al vanwege zijn enorme omvang is Park Lingezegen uniek. ‘Het Park’ strekt zich uit van de meest zuidelijke grens van Arnhem tot zelfs de noordelijke oever van de Waal bij Nijmegen.

Park Lingezegen is overigens geen standaard park, het is bijvoorbeeld niet omzoomd met een hek en juist overal voor iedereen toegankelijk. In het park liggen daarnaast nieuw aangelegde (natuur)gebieden, maar ook boerenbedrijven en landerijen. Park Lingezegen is een groene buffer waar je even kunt ontsnappen aan de stedelijke drukte en zal genieten van een wandeling, fietstocht, sport, kunst, cultuur, natuur of zelfs een volledig dagje weg.

Groen en duurzaam

Ook in het centrum van Arnhem zijn er vele bijzondere groene en vooral duurzame elementen te vinden. Wist je bijvoorbeeld dat de Eusebiuskerk, het bekendste stadsgezicht van Arnhem, voor wel 60 procent verwarmd wordt met stadsverwarming en restwarmte van de vuilverbranding in het nabijgelegen Duiven? Voor de overige 40 procent gebruikt de kerk stralingswarmte die opgewekt wordt met waterstof. Daarmee is het de eerste 100 procent fossielvrije kerk van Nederland!

Cityscape of Arnhem, St. Eusebius church seen from Sonsbeek park

Verborgen parels
Weg van de gebaande paden

Weg van de gebaande paden

Het Modekwartier ligt in de oude volkswijk Klarendal. Klarendal wordt ook wel gezien als de Jordaan van het oosten. Een authentieke volksbuurt waar, zodra de zon schijnt, hele woonkamers zich verplaatsen naar de stoep. Te midden van deze bijzondere wijk bevindt zich het Modekwartier. Hier zijn circa 60 ontwerpers en andere creatieven neergestreken met hun ateliers en winkels.

The Modekwartier district in Arnhem
Girl works in atelier in Arnhem Modekwartier district

Het is een plek waar je handgemaakte kleding, sieraden, schoenen en tassen kunt vinden, maar ook bijzonder keramiek, duurzaam geproduceerde zeep, tattookunstenaars en (vintage) design voor in je huis. Wat al deze ontwerpers verbindt is dat ze hun producten op ambachtelijke wijze vervaardigen en dat ze op een duurzame manier naar mode en design kijken. Vaak afkomstig van ArtEZ, de hogeschool voor de kunsten in Arnhem en verbonden met Arnhem en haar kernwaarden van duurzaam en groen.

Een must see

Het Modekwartier is ook een hotspot waar je terecht kunt om heerlijk te eten en gezellig iets te drinken. The place to be volgens vele bloggers en een must see volgens reisgidsen. De combinatie van designers en hippe horeca, maakt winkelen in het Modekwartier tot een zeer bijzondere ervaring. Mooi voorbeeld daarvan is hotel Modez, ontworpen door mode illustrator Piet Paris. Paris heeft samen met 30 (internationaal gelauwerde maar ook jonge) ontwerpers en vormgevers twintig totaal verschillende kamers en zes studio’s gecreëerd waar iedere toerist of reiziger tot rust kan komen, maar tegelijkertijd zich kan vergapen aan uniek design.

Hotel Modez in Arnhem

Ontdek meer steden als een local

Stationsplein Utrecht
Categorie: Ontdekken

Utrecht: De fietsvriendelijkste stad

Utrecht wordt gezien als alternatief voor Amsterdam. Waarom?

Groninger Forum and Martinitoren
Categorie: Ontdekken

Groningen: combineert oud en jong

De prachtige stad Groningen brengt jong en oud samen. En heeft voor ieder wat wils.

View on Erasmusbrug from Euromast
Categorie: Ontdekken

Rotterdam: Dé Havenstad van Europa

Rotterdam is een dynamische stad met een eigen karakter. Ontdek waarom deze stad absoluut een bezoek waard is.