Breda

Breda. Met bijzondere historische gebouwen, prachtige singels, groene parken, levendige terrassen en verrassende creatieve hotspots is het een stad met vele gezichten. Groots door haar aanbod en bruisende sfeer, maar intiem en gezellig door het dorpse karakter. In deze Brabantse parel vind je alles wat je nodig hebt, maar dan wel op een zeer ontspannen manier. Ga met ons mee, en ontdek hoeveel Breda je te bieden heeft.

Als een local
Ontdek het goede Bredase leven

Ontdek het goede Bredase leven

View of Begijnhof

Bredanaars maken het leven graag een beetje mooier. En dat proef je direct wanneer je de stad bezoekt: het is met recht een van de meest gastvrije plekken in Nederland waar je je direct thuis voelt.  Een historische stad bovendien, met koninklijke roots. Highlights als de Grote
Kerk, het Begijnhof en twee bijzondere kastelen zijn sporen die de Nassaus (de
voorouders van ons Koninklijk Huis) in Breda achterlieten. Het intrigerende verhaal erachter ontdek je in een multimediale tentoonstelling van Stedelijk Museum Breda: De Nassaus van Breda.

Breda is tegelijkertijd een stad die zijn blik op de toekomst richt. Op vernieuwing, duurzaamheid en creativiteit. Dat leidt ook tot een nieuwe trots. Een trots die gefocust is op de vele innovatieve pioniers, circulaire startups en een nieuwe creatieve cultuur. De route Explore Creative Breda leidt je langs deze verschillende zaken is daarmee een mooie manier om een verrassende kant van Breda te ontdekken.

A person looking at a piece of art

Het contrast tussen historie en innovatie maakt Breda tot een creatieve broedplaats, waar je soms letterlijk op straat van kunst kunt genieten. Deze artistieke kant van Breda ervaar je bijvoorbeeld met de street art van Blind Walls Gallery. Breda’s museum op straat met bijna 150(!) muurschilderingen, voor iedereen toegankelijk en 24/7 te bewonderen. Deze murals zijn gemaakt door nationale en internationale kunstenaars en vertellen de verhalen van de stad.

Art on a wall at the Ginnekenmarkt in Breda

Gastvrij Breda

Grote Markt Breda

In Breda ben je overal welkom. Dat geldt natuurlijk voor die honderden plekken waar je hartelijk wordt ontvangen voor een lokaal gebrouwen biertje, een mooi glas wijn, die lekkere hap of een uitgebreid diner. Locals vertellen met trots over de stad en wijzen je met plezier op de unieke plekken van Breda. In Breda proef je de gastvrijheid. Letterlijk! En vervelen is in Breda sowieso geen optie, want er is altijd wat te doen. Maar dan ook echt altijd! Van grote, internationale events als BredaPhoto en Breda Jazz Festival tot kleinschalige pareltjes voor de fijnproevers.

In Breda ben je tot slot ook altijd dichtbij de natuur. De stad is rijk aan parken, bossen, tuinen en water, die samen een groene draad door de stad vormen. Met als centrale plek het Stadspark Valkenberg. Vroeger de kasteeltuin van de Nassaus, tegenwoordig een heerlijke ontmoetingsplek waar je veel locals treft. Sla zeker het terras van het T-huis niet over! Met 4000 hectare natuurgebied om de hoek, is Breda ook een uitgelezen uitvalsbasis voor uren wandel- en fietsplezier.

Bird view of T Huis in Breda

Duurzaam
De groene stad in het park

De groene stad in het park

Stad in het park

Breda makes the city greener

Met steeds meer natuur en water in de stad maakt Breda zijn ambitie om ‘stad in het park’ te worden waar. Dat merk je als je er op ontdekking gaat. Zo hebben al 150 winkels in de binnenstad een ‘blauweregen’ naast de voordeur. In een groene stad gedijt iedereen immers beter: groen helpt om een steeds warmer wordende stad toch aangenaam te houden. Daarom bouwt de derde stad van Brabant continu aan een groene en duurzame leefomgeving waar het goed toeven is. Voor nu en de volgende generaties.

Maar Breda is niet alleen letterlijk een groene stad. Ondernemers met duurzame initiatieven krijgen steeds meer de ruimte. Meer en meer horecazaken kiezen leveranciers uit de streek en ontplooien initiatieven om verspilling tegen te gaan. Zo krijgt industrieel erfgoed in het Havenkwartier een nieuwe bestemming en de eerste fietstaxi is al gesignaleerd! Voor wie al die groene hotspots wil ontdekken, is er de route Explore Green Breda. Daarnaast biedt het stadswater steeds meer mogelijkheden om je in Breda te vermaken, van rondvaarten met elektrische sloepen, tot waterbiken over de singels.

Water in Breda

Verborgen parels
Onontdekte en unieke plekjes

Onontdekte en unieke plekjes

Het Havenkwartier was vroeger industrieel gebied, maar onderging de afgelopen tien jaar een complete metamorfose. Nu is dit deel van Breda helemaal ‘hip and happening'. Het laat daarmee goed zien dat Breda een stad in beweging is. Ook letterlijk, want in een voormalige fabriekshal vind je hier een van de meest toonaangevende skateparken van Europa: Pier15. Niet alleen een paradijs voor skaters, maar ook een cultureel broeinest waar beginnende kunstenaars exposeren en bandjes optreden. Maar wees gerust: je bent bij Pier15 ook gewoon welkom voor een potje basketbal of een lokaal gebrouwen biertje met vrienden.

People at a skate rink on pier 15 in Breda

Voetjes in het zand

Belcrum beach Breda

Vlak naast Pier15 kun je in de zomer bij stadsstrand Belcrum Beach met je voetjes in het zand. De kinderen bouwen zandkastelen terwijl jij heerlijk kunt relaxen. Het strandpaviljoen is helemaal gemaakt van hergebruikt materiaal. Zwemmen kan hier dan misschien niet, maar een sloepje huren en vanaf hier het water op des te beter. In het weekend treden er vaak dj’s en bands op. En als je toch in de buurt bent, check dan het programma van Electron, een culturele broedplaats waar kunstenaars, vormgevers en cultuurliefhebbers samenwerken en elkaar ontmoeten.

Op het circulaire bedrijventerrein STEK kun je lekker rondneuzen. Het is een broedplaats voor kleine ondernemers die duurzaamheid en samenwerking in hun DNA lijken te hebben. Je kunt er ook terecht voor een biologisch glas wijn, of een bakje koffie, lekkere lunch en zelfs een bbq van de échte meesters.

Stumbling towards pretty things at Stek Breda

Ontdek meer steden als een local

Categorie: Ontdekken

Eindhoven: Designhoofdstad van Nederland

Eindhoven is de designhoofdstad van Europa. Wij vertellen je waarom en laten zien dat Eindhoven ook een van de mooiste hidden gems van Nederland is.

Maastricht
Categorie: Ontdekken

Maastricht: Stad in een glooiend heuvellandschap

Maastricht bruist van de cultuur, creativiteit en gezelligheid. Ervaar deze parel van Limburg als een echte local en geniet er van de prachtige natuur, het heerlijke eten en de vriendelijke mensen.

Boating in Almere surrounded by architectural gems
Categorie: Ontdekken

Almere: De jongste stad van Nederland

De jongste stad van Nederland heeft veel meer te bieden dan verwacht. ‘Ally’ is een architectuurmuseum in de open lucht.