Gouda

De prachtige, middeleeuwse binnenstad van Gouda kent een rijke geschiedenis. Met prachtige gevels, grachtjes, hofjes en een van de meest iconische kaasmarkten ter wereld is Gouda met recht een charmante en authentieke stad. Doe handjeklap op de Gouda Kaasmarkt, shop in de Goudse straatjes of strijk neer op een van de vele gezellige terrasjes.

Als een local
Waan je een echte Gouwenaar

Waan je een echte Gouwenaar

Gouda city centre

Gouda heeft al sinds 1272 officieel stadsrechten en is daarmee ouder dan bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam. Dat zegt direct wat over de stad. Gouda kent een rijke historie, doordrenkt met een groot aantal ambachten uit vroeger tijden. Ambachten die anno nu welhaast tot cultureel erfgoed behoren, maar het aangezicht van de stad bepalen. Van Goudse bieren en keramiek, tot stroopwafels en, natuurlijk, Goudse Kaas: in Gouda kun je er veel over zien en over leren.

Bezoek bijvoorbeeld de Kamphuisen Siroopwafelfabriek om alles te weten te komen over de productie van stroopwafels, of ontdek de wereld van Goudse Kaas in de Gouda Cheese Experience. Maar het gaat veel verder dan dat. Waan je in de Middeleeuwen in de straatjes rondom de Sint-Janskerk, beroemd om de 72 gebrandschilderde ramen: met haar 123 meter ook nog eens de langste kerk van Nederland. En ook het sprookjesachtige stadhuis midden op de Markt mag je daarbij stiekem niet missen.

Siroopwafelfabriek Leiden

Supping in Gouda

Dat Gouda rijk is aan water ontdek je bij een bezoek al snel. De oude binnenstad wordt omgeven door singels en doorkruist door bijzonder mooie grachten. Stap daarom op een sup of in een kano en ontdek Gouda vanaf het water. Want waar anders vaar je onder huizen door in het oudste stukje stad?

Of klim aan boord voor een grachtentocht met Reederij de IJsel of Bootje Kaas. Onderweg geeft de schipper veel uitleg over het heden en verleden van deze stad. Liever zelf aan het stuur? Stap dan op een duurzame e-chopper en tour door Gouda en omgeving. Gouda is gelegen in Het Groene Hart en daarmee een prachtige uitvalsbasis voor tochten naar de natuur, zoals bijvoorbeeld de rustgevende Krimpenerwaard.

Boating with Reederij De IJsel Gouda
Duurzaam
De meest bijvriendelijke gemeente van Nederland

De meest bijvriendelijke gemeente van Nederland

In 2023 uitgeroepen tot meest bijvriendelijke gemeente van Nederland, is er in Gouda meer dan genoeg aan natuur en groen te vinden. Bijvoorbeeld in stadsparken Houtmansplantsoen, Singelpark, Vroesentuin en het Van Bergen IJzendoornpark. Of, aan de rand van de stad, in het Steinse Groen, en ietsje verder weg de unieke Reeuwijkse Plassen.

Trees in Gouda

Gouda cheesemarket

Gouda mag dan een stad van historie en oude ambachten zijn, dat wil niet zeggen dat het niet bezig is met de toekomst. Sterker nog: New York Times prees Gouda onlangs als een van de 52 steden ter wereld die onderdeel willen zijn van ‘een positieve verandering op het gebied van duurzaamheid’. Het noemt het zelfs ‘een ideaal startpunt voor een autovrije vakantie in Nederland’.

Neem de trein of bus naar Kinderdijk, beroemd om zijn indrukwekkende rij windmolens langs de rivier. Het is een UNESCO-werelderfgoedlocatie en biedt een prachtig Nederlands landschap. Op korte afstand met de trein vind je Rotterdam, bekend om zijn moderne architectuur. De Markthal, de Erasmusbrug en de haven zijn enkele opvallende bezienswaardigheden.

Alexander Lobrano
Gouda is een ideaal startpunt voor een autovrije vakantie in Nederland.
Alexander Lobrano New York Times

De stad is dan ook enorm goed bereikbaar met de trein; er is bijvoorbeeld een goede verbinding met Rotterdam, wat onder meer handig is voor bezoekers die met de Eurostar reizen vanuit Engeland, Frankrijk en België. Verder ben je in slechts twintig minuten in Utrecht, Den Haag en in minder dan een uurtje in Amsterdam.

De compacte binnenstad leent zich er daarnaast voor om al wandelend te ontdekken. Gouda kent onder meer de eerste Fairtradestraat van Nederland, waar een grote concentratie aan duurzame ondernemers te vinden is: van kledingzaak tot vegan lunchcafé, het is er allemaal! Bezoek tijdens je wandeling dan ook Museum Gouda met de interactieve stadsmaquette, unieke schuttersstukken en Gouds Plateel en een goed aanbod wisselende tentoonstellingen. Naderhand een drankje doen in de gezellige horeca en je hebt een hele fijne dag.

Visbanken Gouda

Verborgen parels
Bezoek dé industriële hotspot van Gouda

Bezoek dé industriële hotspot van Gouda

GOUDasfalt Gouda

Achter de Museumhaven bevindt zich de Hollandse IJssel. De pontjes Gein en Korne brengen je daar naar dé industriële hotspot van Gouda: GOUDasfalt. Hier vind je niet alleen het stadsstrand en restaurant Gouwestrand, maar er is ook een geweldige combinatie van creatieve en duurzame ondernemers neergestreken, zoals Vuigmakers, een hip bedrijf dat een poging doet afval een nieuwe bestemming te geven. Want waarom zou je niet van een oude fietsband een toffe riem maken?

Maar denk ook aan het ambachtelijke Brouwerij 1923. En, stiekem heel cool: bij de typemachinefabriek kun je niet alleen een legio aan oude typemachines zien of kopen, maar ook je oude model laten reviseren.

Museumhavenkwartier

Een iets klassieker alternatief voor een verborgen pareltje in Gouda is het mooie Museumhavenkwartier, en dan in het bijzonder een plekje vlakbij de Mallegatsluis. Hier vind je de scheepswerf, het oude schipperswachtlokaal en veel historische schepen. Funfact: sommige van die schepen worden (nog steeds) bewoond door gezinnen en families. Je kunt er dus verschillende soorten schepen bewonderen, waaronder ook oude vrachtschepen, sleepboten en zelfs een historische stoomboot. Het geeft een levendig beeld van hoe de scheepvaart er vroeger uitzag. Daarnaast worden er vaak evenementen en activiteiten georganiseerd in de Museumhaven, waardoor het een levendige en interessante plek is om te bezoeken.

Visitors on the outdoor terrace of IJsselhuis in Gouda

Ontdek meer steden als een local

Strollers on the Plein with The Hague skyline in the background
Categorie: Ontdekken

Den Haag: Groene stad aan zee

Den Haag staat voor velen bekend om monumenten, bruisende winkelhart en - uiteraard - haar stranden. Maar het biedt zoveel meer. Wij vertellen het.

Haarlem OudeMannenHuis
Categorie: Ontdekken

Haarlem: Grote stad met de sfeer van een dorp

Zin in een dagje uit? Bezoek Haarlem en verken de rijke historie en geniet van de levendige cultuur!

Maastricht
Categorie: Ontdekken

Maastricht: Stad in een glooiend heuvellandschap

Maastricht bruist van de cultuur, creativiteit en gezelligheid. Ervaar deze parel van Limburg als een echte local en geniet er van de prachtige natuur, het heerlijke eten en de vriendelijke mensen.