Leiden

In Leiden is in ieder hoekje iets te ontdekken. Rijke historie, de Leidse hofjes, honderden monumenten, de oudste universiteit van Nederland, 13 musea en een bruisende binnenstad: Leiden heeft het allemaal. Ga varen door de Leidse grachten of verdwaal, al slenterend, door knusse steegjes. Niet voor niets is dit de ‘Stad van Ontdekkingen’.

Als een local
Wandelen in de historische stad

Wandelen in de historische stad

Aerial drone view of Leiden town cityscape from above

Leiden is een echte wandelstad, doorspekt met historie en monumentale panden. Struin je door de stegen van Leiden, dan waan je je even terug in de 17e eeuw. Zou je de jonge Rembrandt terughalen naar het nu? De wereldberoemde schilder zou precies weten hoe te lopen. Van het oude Academiegebouw waar hij studeerde, langs de grachten, stadspoorten, bruggen en molens, door de vele hofjes. Laat je meevoeren in de mooie verhalen van de stad en maak kennis met de Leidse geschiedenis.

Dat Leiden een grote rol speelde in het leven van Rembrandt, is anno nu nog steeds te zien en te ervaren. Bezoek bijvoorbeeld de Young Rembrandt Studio, het 17e -eeuwse huis aan de Langebrug 89 in Leiden. Hier leerde Rembrandt in zijn beginjaren schilderen, tekenen en etsen van zijn leermeester Jacob van Swanenburgh. Je kunt zelfs door Rembrandt geschetst worden bij de Latijnse School. Jaarlijks rond 15 juli, de verjaardag van Rembrandt, wordt Leiden omgetoverd tot een authentieke zeventiende-eeuwse sfeer tijdens de Leidse Rembrandt Dagen.

Leiden young Rembrandt school (De Latijnse School)

Naturalis Biodiversity Center Leiden

Leiden wordt daarnaast gezien als een paradijs voor cultuurliefhebbers. Met 13 topmusea op loopafstand van elkaar, vol uiteenlopende exposities en boeiende tentoonstellingen valt er van alles te ontdekken in de wereld van de kunst en cultuur. Maak kennis met T.rex Trix in Naturalis. Het Rijksmuseum van Oudheden herbergt archeologische schatten en biedt inzicht in oude beschavingen. Museum De Lakenhal is het echte stadsmuseum van Leiden en belicht met prachtige kunstwerken de geschiedenis van deze stad.

Verwonder je tot slot over de schatten van de wetenschap. Van oudsher speelt Leiden al een belangrijke rol in de medische wetenschap. En nu nog steeds. Zo worden er elke dag weer nieuwe ontdekkingen gedaan in het Leiden Bio Science Park. In Leiden begon het bij de oprichting van de oudste universiteit van Nederland. Met de geneeskrachtige tuinen van de Hortus botanicus. De komst van professor Boerhaave en het anatomisch theater in het naar hem vernoemde Rijksmuseum Boerhaave. Kortom: Leiden barst van de verhalen, waar te beginnen?

Rijksmuseum Boerhaaven anatomy
Duurzaam
Alles op loopafstand

Alles op loopafstand

Zin in een bezoek? Pak het OV! Leiden is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vanuit Leiden Centraal loop je zo in een kwartiertje de binnenstad in. Kom je op de fiets? Leiden is een echte fietsstad en is prima bereikbaar voor fietsers. In het centrum kun je je fiets gratis stallen in de Waagstalling, met ingangen aan de Breestraat en aan de Aalmarkt. Deze stalling heeft plaats voor 880 fietsen en er is toezicht aanwezig.

Leiden Centraal

Samuel de Zeehofje Leiden

In Leiden is alles op loopafstand van elkaar. Wandelen door de stad is dan ook echt een aanrader! Ontdek het vooral zelf via een van de vele stadswandelingen. Wordt het de Rembrandt Route of toch de hofjeswandeling? En, toffe tip: de hofjeswandeling vertelt je de unieke verhalen van de 35 hofjes in Leiden.

Toch meer geïnteresseerd in de Leidse wetenschap? Dan is de Science Route wat voor jou. Ontdek 28 plekken waar wetenschappelijke en historische ontdekkingen zijn gedaan. Bewonder Leiden ook vanaf het water met een van de elektrische rondvaartboten of huur een fiets en verken Leiden op een actieve manier.

Verborgen parels
Op ieder hoekje iets te ontdekken

Op ieder hoekje iets te ontdekken

De HerenDoeza is een goed voorbeeld van de typisch Leidse, gezellige 'stadse dorpsstraten'. Winkelen in unieke boetiekjes, smullen van culinaire lekkernijen in gezellige cafés en restaurants en ondertussen de pittoreske panden bewonderen. Vroeger was de Doezastraat een gracht, nu is het een mooie winkelstraat die uitkomt in het Van der Werfpark. Deze straat was ooit een belangrijke toegangsweg naar het stadscentrum.

Doezastraat Leiden
Doezastraat Leiden

De meeste bezoekers komen uit de buurt, maar er zijn ook veel mensen die speciaal naar deze wijk komen vanwege de bijzondere winkels. Op de kruising van de Herenstraat en Doezastraat vind je in het monumentale pand Grand Café de Vriend, dat door Leidenaars vooral bekendstaat als ‘de huiskamer van de HerenDoeza’. Verrast worden door cultuur? Neem dan eens een kijkje bij Sijthoff Cultuur.

Als poëzie-liefhebber kan je in deze stad ook heerlijk verdwalen in werken van internationale publicaties. Vergeet daarvoor vooral niet binnen te lopen bij Index Poetry Books en Index Books Leiden op de Herenstraat. En plof daarna neer bij Kamerlingh Parktuin & Café aan de Doezastraat in het Van der Werfpark. Onder het genot van een koffie een goed boek lezen, wie wil dat nou niet?

Ontdek meer steden als een local

Dordrecht Lombardbrug couple looks at mural
Categorie: Ontdekken

Ontdek de geschiedenis in Dordrecht

De oudste stad van Nederland, Dordrecht, is absoluut een bezoek waard. Waarom?

Haarlem OudeMannenHuis
Categorie: Ontdekken

Haarlem: Grote stad met de sfeer van een dorp

Zin in een dagje uit? Bezoek Haarlem en verken de rijke historie en geniet van de levendige cultuur!

Groninger Forum and Martinitoren
Categorie: Ontdekken

Groningen: combineert oud en jong

De prachtige stad Groningen brengt jong en oud samen. En heeft voor ieder wat wils.