Rotterdam

Rotterdam. Stad aan de Nieuwe Maas met een meer dan imposante skyline. Misschien wel de meest dynamische stad die ons land rijk is. In de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerd, anno nu een van de meest moderne, innovatieve maar bovenal originele steden van Nederland.

Als een local
Fietsen in de havenstad

Fietsen in de havenstad

Cyclists in front of the Diepeveen Building Rotterdam

Rotterdam is een jonge, dynamische stad die bekend staat om zijn moderne architectuur en indrukwekkende haven. Qua oppervlakte is deze beroemde stad aan de Nieuwe Maas slechts een fractie kleiner dan hoofdstad Amsterdam, maar haar look-and-feel is totaal anders. De stad wordt gekenmerkt door een imposante skyline, dankzij hoge wolkenkrabbers en opvallende gebouwen. Maar ook door iconen zoals bijvoorbeeld de Erasmusbrug, Rotterdam Centraal en uiteraard de Euromast, die een adembenemend uitzicht biedt over de stad en omliggende gebieden.

De beroemde skyline, ontstaan tijdens de wederopbouw nadat Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog zo goed als helemaal plat was gebombardeerd, geeft het moderne karakter van de stad goed weer. Afgelopen decennia is de Maasstad uitgegroeid tot een dynamische metropool die internationaal bekendstaat om zijn innovatieve ontwikkelingen en architectuur, maar ook haar haven.

Skyline of Rotterdam with view of the Nieuwe Maas River

De Rotterdamse haven

Children playing on a roof at Maritiem Museum Rotterdam

De haven van Rotterdam is een belangrijk internationaal knooppunt en symbool van handel, innovatie en maritieme geschiedenis. Het is een van de grootste havens ter wereld en alleen al daarom is een havenrondvaart of een bezoek aan het Maritiem Museum Rotterdam zeker de moeite waard. Water speelt sowieso een grote rol in de stad, denk bijvoorbeeld aan de watertaxi of de Wikkelboats - tiny houseboats waarin je kunt overnachten Of bezoek Port Pavilion, het startpunt om de haven écht zelf te ontdekken en beleven.

Er is in Rotterdam veel te doen en te beleven voor zowel bewoners als toeristen. Van oudsher staat de Witte de Withstraat bekend als plek om lekker uit te gaan, maar tegenwoordig is de Nieuwe Binnenweg een veel hippere en vooral leukere straat om van Rotterdam te genieten. Ook een aanrader is de Fenix Food Factory op Katendrecht, een foodhall met ambachtelijke brouwerij en kraampjes voor vlees, groenten en zuivel.

Quay of the Fenix Food Factory Rotterdam

Ook vind je hier tal van culturele bezienswaardigheden, zoals het Rotterdamse kunstinstituut Melly en Depot Boijmans Van Beuningen, waar bezoekers kunnen genieten van de indrukwekkende kunstcollectie van het tijdelijk gesloten Museum Boijmans Van Beuningen. En sportliefhebbers moeten natuurlijk even langs De Kuip, het grote stadion van voetbalclub Feyenoord.

Flora en fauna in Rotterdam

Floating Farm Rotterdam overview with cows and solar panels

Tegelijkertijd is Rotterdam een zeer duurzame stad waar liefhebbers van natuur, biodiversiteit en flora en fauna zich kunnen verbazen over nieuwe manieren van groengebruik. Zo is er de Floating Farm, een bijzondere, circulaire boerderij op het water en vind je in hartje Rotterdam in De Dakakker de grootste ‘openlucht dakboerderij van Nederland’. En met Blue City heeft Rotterdam een waar internationaal icoon op het gebied van circulaire economie.

En handig: ben je in Amsterdam, Utrecht, Den Haag of Eindhoven, dan kun je via een directe treinverbinding naar Rotterdam. Handig, wel. Vooral doen, ook.

Duurzaam
Maasstad is groener dan verwacht

Maasstad is groener dan verwacht

De grootste havenstad van Europa heeft een moderne blik op de wereld en is een van de meest groene en duurzame steden van Nederland. Een van de meest opvallende initiatieven op dat vlak is het Dakpark, een groen dak op een voormalige spoorlijn in het westen van de stad. Het park biedt een panoramisch uitzicht en is een oase van groen, met diverse planten, bomen en bloemen. Het is tegelijkertijd ook een toonbeeld van duurzaamheid, met regenwateropvang, zonnepanelen en zelfs een bijenhotel. Voor wie meer wil leren over duurzaamheid en natuurbehoud, biedt de nabijgelegen Educatieve Tuin een schat aan informatie.

View of the Science Tower from the Roof Park

Kralingen-Crooswijk: Recreationists walk across a jetty at Kralingse Plas

Een andere groene hotspot in Rotterdam is het Kralingse Bos, een uitgestrekt stadspark met bossen, waterpartijen en wandelpaden. Het park biedt niet alleen een prachtige omgeving om lekker te recreëren, maar kent ook tal van duurzame initiatieven, zoals een waterspeeltuin met duurzame waterfiltratie en een biologische boerderij. Oh, en fanatiek hardloper? Iedere zaterdagochtend is er een heuse parkrun.

Grootste stadspark van Nederland

Ook ontkom je in een groene rubriek niet aan het Zuiderpark in Rotterdam-Zuid: dit is het grootste stadspark van Nederland en ideaal voor een fijne wandeling of picknick. Of probeer het Park bij de Euromast en bezoek ‘geheime tuin’ Schoonoord. Heb je tot slot zin in een fijne metrorit? Stap in en ga richting Hoek van Holland. Nationaal Park Hollandse Duinen: een prachtig kustlandschap waar je heerlijk kunt fietsen.

Chilling in The Park at the Euromast

Verborgen parels
Onconventioneel Rotterdam

Onconventioneel Rotterdam

Young people at a greenhouse at the Keilewerf Rotterdam

Een absoluut onontdekte parel in Rotterdam is het gebied Delfshaven, net naast het bruisende centrum en met als highlight historisch Delfshaven. Dit stadsdeel in het westen van Rotterdam is een melting pot met diverse culturen en nationaliteiten. Hier vind je nog authentieke Rotterdamse cafés en kleine winkels, maar tegelijkertijd ook hippe, nieuwe zaakjes.

Het oude Rotterdam

De wijk Middelland in Delfshaven heeft daarnaast een rijke architectonische geschiedenis met prachtige panden uit de jaren '20 en '30, die in veel gevallen nog in originele staat verkeren - iets wat helaas niet veel voorkomt in Rotterdam.

Het gebied is nog niet ontdekt en daarom juist zo bijzonder is. Een perfecte plek om het moderne stadsleven te ervaren in een authentieke Rotterdamse sfeer. Niet voor niets leefde politicus wijlen Pim Fortuyn in deze bijzondere omgeving waar anno nu zo’n tachtigduizend Rotterdammers wonen en werken.

A waterfront terrace in historic Delfshaven Rotterdam

In Delfshaven ligt, naast historisch Delfshaven, nog een van de hoogtepunten: het monumentale Justus van Effencomplex, een voormalig arbeiderscomplex, doet nu dienst als woon- en werkruimte voor kunstenaars en creatievelingen. Absoluut een bezoek waard.

Ontdek meer steden als een local

Strollers on the Plein with The Hague skyline in the background
Categorie: Ontdekken

Den Haag: Groene stad aan zee

Den Haag staat voor velen bekend om monumenten, bruisende winkelhart en - uiteraard - haar stranden. Maar het biedt zoveel meer. Wij vertellen het.

Boating in Almere surrounded by architectural gems
Categorie: Ontdekken

Almere: De jongste stad van Nederland

De jongste stad van Nederland heeft veel meer te bieden dan verwacht. ‘Ally’ is een architectuurmuseum in de open lucht.

Categorie: Ontdekken

Eindhoven: Designhoofdstad van Nederland

Eindhoven is de designhoofdstad van Europa. Wij vertellen je waarom en laten zien dat Eindhoven ook een van de mooiste hidden gems van Nederland is.