© Marcel van Kammen via Merk Fryslân
Categorie:Friesland

Elfstedentocht

De Elfstedentocht is het grootste schaatsevenement ter wereld. Meer dan vijftienduizend schaatsers trotseren de kou en banen zich een weg over het ijs, aangemoedigd door honderdduizenden enthousiaste fans. De waterwegen tussen de elf Friese steden vormen het 200 kilometer lange parcours van de Elfstedentocht. Daarom kan dit sensationele schaatsevenement alleen gehouden worden tijdens zeer strenge winters.

  • Beleef dit unieke evenement als het ijs dik genoeg is.
  • Geniet van het typsiche Hollandse weer en de gezellige sfeer.
  • Zal het dit jaar doorgaan?

Geschiedenis van de Elfstedentocht 

In 1890 durfde een groep van honderd mannen en vrouwen de uitdaging aan om in één dag langs alle Friese steden te schaatsen. De reis was een succes en een nieuw schaatsevenement was geboren. De Elfstedentocht heeft sindsdien vijftien keer plaatsgevonden.

Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is van oudsher de start- en aankomstplaats. De andere tien steden waarlangs de Elfstedentocht komt, zijn Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum om vervolgens terug te keren naar Leeuwarden. Het eindpunt van de race is een windmolen, De Bullemolen. De laatste keren dat de Elfstedentocht plaatsvond waren in 1985, 1986 en 1997. In 1986 schaatste ook de Nederlandse Koning mee onder de naam W.A. van Buren. De snelste tijd ooit werd neergezet door de Nederlandse professionele schaatser Evert van Benthem in 1985. Hij voltooide de 200 kilometer in 6 uur en 47 minuten.

De laatste tocht vond plaats in 1997 en was een geweldig evenement dat een geschatte twee miljoen mensen en ongeveer 2000 journalisten van over de hele wereld naar Friesland trok.  

Beerenburg

Een echte Fries drinkt Beerenburg, sterker nog: Friesland is Beerenburg. Vanaf de negentiende eeuw werd het sterke drankje in herbergen geschonken. Nu is er geen café in Friesland meer dat de drank niet schenkt. In verschillende distilleerderijen is tijdens rondleidingen te zien hoe het kruidendrankje met een alcoholpercentage van 30% wordt gemaakt, maar de precieze ingrediënten zijn geheim.

Overnachten

Friesland biedt volop mogelijkheden om te overnachten. Naast hotels, appartementen en bungalowparken zijn er ook veel boerderijen die Bêd & Brochje (Bed & Breakfast) aanbieden. Een hele bijzondere manier van overnachten, is slapen in een vuurtoren, reddingsboot, havenkraan of wijnvat.

Neem deel aan de sensatie 

Word op Facebook lid van Holland en zorg ervoor dat u de laatste schaatsupdates krijgt en als eerste het “it giet oan” hoort als deze tocht der tochten kan plaatsvinden. Je wilt geen seconde van dit unieke sportevenement missen.

Zelf een Elfstedentocht maken?

Je hoeft niet te wachten op bittere vrieskou. Ook in het voorjaar en de zomer zijn de elf steden uitstekend te bezoeken met een van de alternatieve Elfstedentochten. Ontdek de Friese parels op je eigen manier. Doe je de tocht per boot, fiets of motor?

Vond je dit interessant? Ontdek meer