© Mike Bink Fotografie via Marketing Zaanstreek
Categorie:Noord-Holland

De Zaanse Schans

Als u een goede indruk wilt krijgen van het leven in de 17e en 18e eeuw in Holland, dan brengt u een bezoek aan de Zaanse Schans. In dit gebied ziet u de authentieke huisjes, molens, een tinfabriek, een kaas- en zuivelboerderij en andere ambachten. Zowel binnen als buiten ziet u de oude Zaanse stijl terug.

  • Leer meer over de oude ambachten uit de Zaanstreek.
  • Ontdek het leven van een 19e-eeuwse familie in het Honig Breethuis.
  • Vaar met een boot langs de vele molens.
Adres:
Schansend 7
1509AW Zaandam
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Molens

In de omgeving van de Zaanse Schans werden in de 17e eeuw meer dan 600 molens geplaatst. Hiermee was het eerste industriegebied een feit. De molens werden onder meer gebruikt voor het malen van specerijen,  het produceren van verf, houten planken, verf en olie. Een aantal van deze molens bestaan nog en kunt u nu bezoeken. U ziet van buiten maar ook van binnen hoe de door wind aangedreven machines werken.

Museums

Bij de Zaanse Schans kunt u verschillende musea bezoeken. Zo is er de Museumwinkel: een kruidenier zoals deze er vroeger uitzag voor de grote supermarkten ontstonden. In het Bakkerijmuseum ontdekt u het oude ambacht van broodbakken en in het Honig Breethuis ziet u het huis van een 19e -eeuwse koopmansfamilie. Het Museum Zaanse Tijd toot een verzameling bijzondere klokken waarvan de meesten nog werken.

Het Zaans Museum heeft een bijzondere collectie gebruiksvoorwerpen, kleding en schilderijen uit de omgeving. U bezoekt hier ook de Verkade Experience waar u zich waant in een 20e-eeuwse chocoladefabriek. De originele machines draaien hier nog om de beste chocolade en biscuits te maken.

Zaanse Schans per boot

Doordat de Zaanse Schans aan de watergang de Zaan ligt, is het gebied uitermate geschikt om per boot te ontdekken. Er zijn diverse rederijen die rondleidingen over het water aanbieden. Stap op de koeienboot: die zoals de naam het al zegt, vroeger gebruikt werd om koeien mee over het water te vervoeren. De gids vertelt u onderweg de mooie verhalen over het leven van vroeger in de Zaanstreek. Ook kunt u mee met de voetveer die u naar de beide Zaanoevers brengt. Voor eigen boten zijn er diverse aanlegsteigers.

Vond je dit interessant? Ontdek meer