© Huygens' Hofwijck
Categorie:Zuid-Holland

Huygens' Hofwijck

Huygens' Hofwijck ligt in Voorburg, vlakbij Den Haag. Het is een van de belangrijkste monumenten in Nederland uit de 17de eeuw. Het huis werd gebouwd in opdracht van de gerenommeerde dichter, architect en diplomaat Constantijn Huygens. Ook zijn zoon Christiaan Huygens heeft in het kasteel gewoond. Hij was de bekendste wetenschapper die Nederland ooit heeft voortgebracht.

  • Bezoek een van Nederlands kleinste buitenhuizen, dat barst van de historische objecten.
  • Bewonder de prachtige tuinplattegrond in de vorm van het menselijk lichaam.
  • Neem een kijkje in de Gouden Eeuw en de bruisende levens van Constantijn en Christiaan Huygens.

Ontdek buitenplaats Huygens' Hofwijck

De buitenplaats Hofwijck ligt aan de rivier De Vliet, op een steenworp afstand van het centrum van Den Haag. In tegenstelling tot vele andere luxe landhuizen van welgestelden en kooplieden uit de Gouden Eeuw is het niet ontworpen als pronkstuk: Hofwijck is een van de kleinste buitenplaatsen van Nederland.Het huis werd rond 1641 ontworpen door Huygens zelf, met de hulp van architect Jacob van Campen (die eerder het Mauritshuis in Den Haag ontwierp, en later het Stadhuis van Amsterdam – het huidige Paleis op de Dam). Het kasteel is slechts 10 bij 10 meter breed en heeft toch een monumentaal karakter dankzij het omliggende water, waar het hoog op uitrijst. De sobere stenen voorgevel wordt opgevrolijkt door de opvallende gele luiken. De enige decoraties aan de buitenzijde van het gebouw, zijn de 15 grisailles (schilderijtjes in grijstinten) op de gevels die op het eerste gezicht driedimensionaal lijken te zijn.

Collecties uit de Gouden Eeuw

De collecties van Hofwijck bieden een fascinerende terugblik op de Gouden Eeuw. Constantijn Huygens was tegelijkertijd dichter, componist, architect en kunstliefhebber, en daarnaast ook secretaris en adviseur van twee prinsen van Oranje. In de vaste collectie van het buitenhuis kunt u alle aspecten van zijn rijke leven onder de loep nemen, waaronder schilderijen, gebruiksvoorwerpen en brieven.

Zijn zoon Christiaan deed grootse ontdekkingen op het gebied van de wetenschap, astronomie, mechanica en wiskunde en groeide uit tot Nederlands bekendste wetenschapper. De laatste acht jaren van zijn leven woonde hij in Hofwijck. Vandaag de dag kunt u zijn collectie van telescopen en uurwerken bekijken, en zien wat zijn ontdekkingstalent opleverde.

Een bijzondere tuin

Wanneer u dichterbij het buitenhuis Hofwijck komt, valt de verrassende tuin direct op. De plattegrond van de tuin heeft namelijk de vorm en proporties van het menselijk lichaam, geïnspireerd op een idee van de Romeinse architect Vitruvius. De lanen vormen armen, de fruitboomgaard symboliseert de buik en het huis zelf is het hoofd. Het onderlichaam bestaat niet meer, want dit deel van de tuin moest plaatsmaken voor de spoorlijn van Den Haag naar Gouda. Het voordeel hiervan is echter dat Station Voorburg nu op grondgebied van Hofwijck ligt, waardoor de buitenplaats makkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Openingstijden

Huygens' Hofwijck is geopend van april tot en met december op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag (12.00 - 17.00 uur). Van januari tot en met maart is het huis open op zaterdag en zondag (12.00 - 17.00 uur). Rondleidingen zijn beschikbaar op aanvraag. Een audiotour is inbegrepen in de entreeprijs.

De kustgebieden rond Den Haag, Leiden en Haarlem waren populair onder kooplieden en de welgestelden, die in de 17e eeuw hun landhuizen en landgoederen buiten de grote steden lieten bouwen. Tegenwoordig hoeft u geen rijke handelaar te zijn om volop te kunnen genieten van deze locaties. Kasteel Oud-Poelgeest en Kasteel de Wittenburg zijn slechts twee fantastische voorbeelden van kastelen waar u kunt overnachten.

Meer informatie vindt u hier.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Museum MORE & Kasteel Ruurlo

Nederlandse kastelen en buitenplaatsen

Ervaar de geschiedenis en grandeur van de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen.

Lees meer