Themajaar 2021: Ode aan het Landschap - Holland.com
Foto: © Ode

Ode aan het landschap

Logo ODE

Themajaar 2021: Ode aan het Landschap

Een jaar lang het Nederlandse landschap in de schijnwerpers. Ontdek bijzondere plekken, beleef de Nationale Parken, ga op fortensafari of maak een roadtrip langs land art. Je komt veel meer te weten over het ontstaan van verschillende landschappen, hun belang voor de toekomst en de unieke diversiteit in Nederland. Kortom een themajaar vol activiteiten en belevenissen op verschillende plekken in heel Nederland.

  • Het Nederlandse landschap: diversiteit, belang voor de toekomst en inspiratiebron.
  • Neem een voorproefje op het themajaar en bekijk nu alvast 7 top-activiteiten in 2021.
  • Een jaar bomvol activiteiten; Van kunstroutes en natuursafari’s tot tentoonstellingen en special events.

Partners in Ode aan het Landschap

Er zijn maar liefst zeven enthousiaste partners die samen zorgen dat het een themajaar wordt vol verrassende projecten. Alle deelnemende partners zijn: Achterhoek, Flevoland, Friesland, Hollandse Waterlinies, Limburg, Nationale Parken en Noord-Holland. In februari 2021 komt er een spectaculair lanceringsevent. Maar daarover later meer. Limburg zal het themajaar nu al aftrappen met een veelzijdige tentoonstelling over de Maas in het Limburgs Museum.

Stap in het landschap, laat je omarmen, beleef het met al je zintuigen!

Neem een voorproefje en bekijk alvast 7 top activiteiten in het themajaar in 2021.

Tentoonstelling Machtige Maas in het Limburgs Museum

Bekijk de trailer

Limburg trapt dit najaar al af met een expositie over de rivier de Maas! Een rivier met vier gezichten. Beleef de Maas als een Muze voor landschapsschilders en als een Monster die dorpen en velden doet overstromen. Als een Moordenaar vanwege vervuild water en plastic afval, maar toch allereerst als Moeder van alle Limburgers. Aan dit multidisciplinair project in het Limburgs Museum hebben vele kunstenaars en ontwerpers bijgedragen. Bezoek nu de Machtige Maas.

Street art op graansilo’s

In de Achterhoek kun je binnenkort de Silo-Art-Tour volgen. Op verschillende plekken maakt een street art kunstenaar voorstellingen op objecten en gebouwen die verbonden zijn met het boerenleven. De werken vertellen iets over de geschiedenis en de mensen van de desbetreffende plek en het verhaal van het landschap. Samen vormen de kunstwerken een route! Ontdek zo het Achterhoekse coulissenlandschap en de relatie tot de agrarische sector in dit gebied.

achterhoek.nl/odeaanhetlandschap

Man-made land: vaartocht naar de Marker Wadden

Marker Wadden, lookout tower Haveneiland

Op een vleugelslag van Amsterdam ligt Nationaal Park Nieuw Land in de jongste provincie Flevoland. Maak een vaarexcursie en beleef zelf het ‘man-made land’ van Flevoland: langs het werkeiland en het landschapskunstwerk ‘De Hurkende Man’ vaar je naar het Haveneiland van de Marker Wadden. Deze allernieuwste eilanden zijn nog volop in ontwikkeling. Het gebied krijgt steeds meer geur en kleur, verdwenen vogelsoorten komen terug en bijzondere soorten voelen zich er thuis. Vanuit de kijkhutten, in de hoogte of op de waterlijn, heb je een fantastisch uitzicht op de vogels en over het Markermeer.

www.visitflevoland.nl/ode

Fortensafari met de boswachter

Het landschap van de Hollandse Waterlinies is een landschap vol geheimen, verhalen en bijzondere objecten. De forten waren jarenlang afgesloten en verscholen eilandjes waardoor er lokaal een grote biodiversiteit in flora en fauna is ontstaan. Op elk fort kom je dieren, insecten, planten en bloemen tegen met een bijzonder verhaal van herkomst. Van mini steppes tot dichte oerwouden, alles is te vinden op en rondom de forten. Ga op een fortensafari met de boswachter rondom een van de forten van de Hollandse Waterlinies.

odeaandehollandsewaterlinies.nl

De Waddenzee als openluchtdecor

Alleen in Friesland vind je een landschap dat geen dag hetzelfde is. Het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee verandert namelijk met ieder getij! Vandaag pieren en geulen, morgen zandplaten en golven. In september 2021 is dit het natuurdecor voor de Wadopera ‘Peter Grimes’. Achter de dijk bij Paesens-Moddergat spelen 150 figuranten, acteurs en zangers het verhaal van visser Peter Grimes. Een uniek spektakel, met een waanzinnig decor. Bestel nu alvast tickets

Friesland.nl/ode

Fluisterende molens

Iedereen kent ze. De molens in het Noord-Hollands landschap. Naast de klompen en de tulpen zijn het iconen van Holland. Vereeuwigd in schilderijen, gedichten en verhalen. In 2021 gaan 21 molens hun fluisterende gedachten met ons delen, als venster op verleden en toekomst. Met de ogen van de molens kijken we naar de dynamiek van het landschap. Stap in een tijdcapsule naar het verleden of volg een gps-ontdekkingstocht en los de dilemma's op van de toekomst. Over windenergie en wiekenstanden, met muziek en licht, een theatershow en molens die onderling contact maken... Dit wordt een spannend event.

www.odeaanhethollandselandschap.nl

Land vol contrasten: beleef de Nationale Parken

Vogelobservatorium Haringvliet ‘Tij’ - Deltahaven, Stellendam

Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is als in Nederland. Nergens is de interactie tussen water en land, en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Het hele jaar door zijn er belevenissen in de Nationale Parken. Ga per kano op zoek naar bevers in de Biesbosch of wadlopen op de bodem van de Waddenzee. Tuur naar de sterrenhemel in het Dark Sky Park. En welke verrassingen heeft het reuzenei ‘Tij’ voor jou in petto?

www.beleefdenationaleparken.nl

Ode aan het Landschap

Unieke diversiteit

Van de Friese terpen tot de Maas als levensader van Limburg, van het getemde IJsselmeer tot de Hollandse Waterlinies. Nergens ter wereld is het landschap op korte afstand zo divers als in het kleine Nederland. Maar als je door je oogharen kijkt, dan zie je de gemene deler: het vernuft en de vindingrijkheid van de bewoners om een omgeving te creëren waarin het goed toeven is.

Urgentie voor de toekomst

Met al zijn pracht en veelzijdigheid vertelt het Nederlandse landschap telkens hetzelfde verhaal, dat van de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur. Maar het houdt ook een spiegel voor: de keuzes die we in het verleden maakten, hebben invloed op het landschap van de toekomst. En in die toekomst zullen we onze beroemde vindingrijkheid hard nodig hebben om ons landschap leefbaar en vruchtbaar te houden.

Verbinding

Al eeuwen vormt het Nederlandse landschap een inspiratiebron voor schilders, schrijvers en dichters. Reis mee door de tijd naar het verleden en naar de toekomst. Ontdek hoe het landschap verbindt, met de elementen, met anderen en met jezelf. Stap in het landschap, laat je omarmen, beleef het met al je zintuigen. Via kunstprojecten, tentoonstellingen en excursies in heel Nederland brengen we in 2021 een jaar lang een Ode aan het Landschap.

Wat gebeurt er nog meer?

In verschillende regio’s kun je in 2021 het landschap beleven, op je eigen manier, erin stilstaan of rondlopen, je laten inspireren en erover leren. In aanloop naar het themajaar vullen we deze pagina steeds aan met nieuwe activiteiten.