© SanderStock via iStock

Ontdek Nederland in de winter

Ben je van plan om op stap te gaan in Nederland in de winter? Trek een lekker warme jas aan en maak je klaar voor alle dingen die je in het koude seizoen kunt zien, doen en ontdekken in ons land. De lucht is dan misschien grijs, de temperatuur daalt en ja, het kan soms erg nat zijn. Maar toch is dit een fantastisch seizoen om het land te verkennen. Denk aan kerstlichtjes weerspiegeld in het water van de grachten, eten waar je door en door warm van wordt en prachtige winterse uitzichten. Lees verder voor onze toptips en absolute aanraders in deze tijd van het jaar.

 • Gezellige kerstmarkten en sfeervolle lichtjes.
 • Heerlijke, verwarmende wintergerechten.
 • Sprookjesachtige uitzichten en prachtige natuur.

Bezoek de kerstmarkten

Christmas City Valkenburg

Als je tijdens de feestmaand in het land bent, bezoek dan vooral de kerstmarkten die in veel dorpen en steden gehouden worden. Vind het perfecte geschenk en ervaar het kerstgevoel met een glas glühwein in de hand, met kerstmuziek op de achtergrond. Ga naar de kerstmarkt in Haarlem, bijvoorbeeld, die geliefd is bij de bewoners zelf en toeristen. Of bezoek het Dickens Festijn in Deventer, en waan je in Victoriaans Engeland. Buiten de grote steden raden we de Castle Christmas Fair in Alkmaar, de Wintermarkt van Molen de Ster (net buiten Utrecht) en de Country & Christmas Fair van Kasteel de Haar aan.

Een heel bijzondere ervaring vind je in Limburg, waar je Kerststad Valkenburg kunt ontdekken. De kerstmagie is hier alomtegenwoordig, van de optocht in de straten van het stadje tot de markt in de grotten in de omgeving.

Uitgelicht

Categorie: Evenement

IJsbeelden Festival

17 dec. 2022 tot en met 5 mrt. 2023 Zwolle

Bezoek de mooiste ijsbeelden. De beste ijskunstenaars ter wereld laten hier hun kunsten zien.

Lees meer
Categorie: Evenement

Art Rotterdam internationale kunstbeurs

9 feb. 2023 tot en met 12 feb. 2023 Rotterdam

Nieuw talent en de laatste ontwikkelingen in de beeldende kunst vind je op de Rotterdamse kunstbeurs Art Rotterdam.

Lees meer

Overal fonkelen de lichtjes

Museum Monsters at GLOW

Het maakt niet uit in welk deel van het land je je bevindt: in de winter twinkelen de lichtjes overal. Zelfs buiten de kerstperiode zijn de straten, bomen en bruggen versierd met kerstlampjes. In verschillende steden worden ook lichtshows gehouden: ga bijvoorbeeld naar Gouda bij kaarslicht of bezoek de Lichtjesavond in Edam en laat je betoveren door de magische sfeer bij het inslaan van je kerstcadeautjes. In Eindhoven kun je de architectuur van de stad op een andere manier bewonderen tijdens GLOW, een festival waarbij internationale kunstenaars lichtinstallaties op de belangrijkste gebouwen van de stad projecteren.

Wandel in winterwonderland

De wintermaanden zijn een prima moment om je dik in te pakken en even lekker te gaan uitwaaien.
De duinen, de heide en de bossen zijn altijd prachtig, maar in de winter hangt er een extra bijzondere sfeer. Maak een wandeling in de Nederlandse natuur en ontdek de lokale fauna in natuurgebieden zoals de Hoge Veluwe in Gelderland, het Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland, het Nationaal Park De Maasduinen in Limburg en de Schoorlse Duinen in Noord-Holland.

Sunrise in winter at National park Groote Peel between the provinces of Limburg and North Brabant

Schaats door stad en land

Frozen reed with a skater on the ice and mill Friesland.

Schaatsen is natuurlijk oer-Hollands wintervermaak, en het ijsgezicht een oer-Hollands kunstgenre. De beste schilder in dit genre is misschien wel Hendrick Avercamp (1585-1634), die beroemd is vanwege zijn winterlandschappen met schaatsers op meren en rivieren. Als het deze winter hard genoeg vriest, maak je zulke wintertaferelen misschien wel in het echt mee. Helaas is dat niet ieder jaar het geval. Maar toch hebben de meeste Nederlanders ergens in een kast een paar schaatsen liggen, die erop wachten weer gebruikt te worden. Kijk dus als het koud genoeg is uit naar de eerste mensen die zich op het ijs wagen! Op veel plekken in het land vind je ook kleine ijsbanen, vaak in de buurt van monumenten of kerstmarkten. Daar zijn meestal schaatsen te huur, zodat je ook een rondje kunt schaatsen als je niet voorbereid bent.

Het belangrijkste schaatsevenement is natuurlijk de Elfstedentocht, de ‘Tocht der Tochten’, waarbij schaatsers meer dan 200 kilometer door de elf steden van Friesland schaatsen, wanneer de omstandigheden er geschikt voor zijn. Verderop in dit artikel vertelt expert Wiebe Wieling erover.

Ontdek de culturele evenementen van het seizoen

Woman looks through peephole Depot Boijmans Van Beuningen Rotterdam

Nederland is een topbestemming voor mensen die van kunst, cultuur en vermaak houden. De kortere dagen en het koude weer veranderen hier niets aan. Warm je op in een van de vele musea in het land. Die vind je niet alleen in de grote steden, maar ook in kleinere plaatsen. Bekijk vooral ook de programma’s van theater- en muziekinstellingen in deze tijd van het jaar. Zo worden er in Het Concertgebouw in Amsterdam veel seizoensklassiekers ten tonele gebracht. Je kunt hier ook meezingen met kerstliedjes en een concert bijwonen met sfeervolle filmmuziek.

Of pak je goed in en blijf buiten. In Groningen wordt WinterWelvaart gehouden, een gratis festival waarbij muzikanten en andere artiesten boten als podium gebruiken. Voor kinderen is de Winter Efteling in het Noord-Brabantse Kaatsheuvel een echte aanrader. Van november tot maart wordt het park omgetoverd in een winterwonderland met een passend decor, muziek, theater en speciale optredens.

Ben je geen koukleum? Doe dan eens mee aan de Nieuwjaarsduik. Elk jaar doen rond de 10.000 mensen mee aan dit evenement voor echte bikkels. Wat je noemt een frisse start van het jaar!

Geniet van traditioneel Nederlands eten

Warm hands by fire with hot chocolate

Na een lange dag van avonturen in de buitenlucht is het tijd om uit te rusten en je reserves aan te vullen met een traditionele, hartige warme maaltijd. Erwtensoep, stamppot en hutspot zijn de grote seizoensfavorieten, uiteraard met een lekker stuk rookworst — in Nederland ook te verkrijgen in een vegetarische variant. Trek in zoet? Dit is het seizoen voor warme chocolademelk met slagroom, misschien wel met een warm stuk appeltaart. Of kerststol met roomboter. Of een oliebol. Tijdens de winter in Nederland is er altijd wel iets te snoepen!

De expert: Wiebe Wieling

 1. De Elfstedentocht: een legendarisch evenement

  De Elfstedentocht is een legendarische schaatstocht langs de elf steden van Friesland. Het evenement wordt ieder jaar gepland, maar kan alleen plaatsvinden in de koudste winters. De laatste Elfstedentocht tot nu toe werd gehouden in 1997. Deelnemende schaatsers moeten de route van 210 kilometer vóór middernacht voltooien.

 2. Schaatsen en Nederland

  De Nederlandse liefde voor schaatsen heeft een lange geschiedenis. Van de 17e tot en met de 19e eeuw en in de koude winters van 1940-1942 was schaatsen de voornaamste manier om je in de winter te verplaatsen. In ons land, waar overal waterwegen zijn, was schaatsen gewoon de snelste en gemakkelijkste manier om vrienden en familie te bezoeken of naar je werk te gaan. Als het tegenwoordig vriest dat het kraakt, is schaatsen ook een sociale activiteit. Een perfecte Nederlandse winterdag ervaar je buiten op het ijs met je vrienden, met de koude wind langs je gezicht en warme koek en zopie in je maag.

 3. Ontdek Friesland

  Friesland is een land van kanalen en meren. Zeilen en schaatsen zijn er dan ook heel populair. Allebei deze activiteiten bieden de kans om de prachtige, diverse landschappen en natuur van de provincie, waaronder de Friese Waddeneilanden, op een bijzondere manier te ervaren. Het is net of je in het buitenland bent!

 4. Wintertradities

  Sinterklaas is een typisch Nederlands feest met tradities die je in het buitenland vaak met kerst ziet: een gezellige avond met het gezin, met lekkernijen en cadeaus. Wat de Nederlandse Sinterklaastraditie zo bijzonder maakt zijn de surprises en gedichten, en natuurlijk pepernoten en chocoladeletters!