Playing games at the wrap house in Gorssel Achterhoek
© Maartje Hensen
Categorie:Vakantie in Nederland: Handige tips

Vakanties en officiële feestdagen

Nederland kent een aantal officiële feestdagen zoals Pasen en Koningsdag. Behalve tijdens officiële vrije dagen vieren Nederlanders op verschillende momenten in het jaar hun vakantie. Lees hier alles over onze bijzondere feestdagen en de geplande vakantieperiodes, zodat jij precies weet wat je kunt verwachten als je van het mooie Nederland komt genieten.

  • Lady walks down hotel stairs Utrecht
  • Cabiner Drenthe enjoy the peace and quiet and the stars
  • Outdoor winter escapade in Drenthe, camping location starry in the woods

Feestdagen in Nederland

Nederlanders hebben veel officiële en traditionele feestdagen, die ze graag groots vieren. Op 1 januari wordt het nieuwe jaar ingeluid met een frisse duik in ijskoud water tijdens de traditionele 'Nieuwjaarsduik' op het strand van Scheveningen. In februari wordt in veel provincies Carnaval gevierd (zoals Limburg en Noord-Brabant). De traditionele verkleedpartijen en parades zorgen voor veel feestpret. Daarnaast wordt de Amerikaanse traditie van Valentijnsdag ook elk jaar populairder. Met Pasen hebben de Nederlanders een lang weekend vrij. De dag voor Pasen, ‘Goede Vrijdag’, is wel een feestdag maar niet iedereen heeft vrij. Dat is afhankelijk van de branche waarin iemand werkzaam is. Wel zijn alle gemeente- en overheidsinstanties gesloten. Tijdens Pasen is het zoeken naar paaseieren (veelal chocolade-eitjes); een geliefde traditie in Nederland.

In 2013 heeft Willem Alexander zijn moeder prinses Beatrix opgevolgd. Nederland heeft dus nu een koning. Het grootste feest in Nederland heet vanaf nu dus Koningsdag en wordt voortaan op 27 april gevierd, de verjaardag van koning Willem-Alexander! Op de avond voor Koningsdag is het in vele steden in Nederland al feest. Zo vinden er al live-optredens plaats in de binnensteden en kan je genieten van de gezelligheid in de vele kroegen die al Oranje kleuren, zoals in Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

Op 4 mei is de Dodenherdenking. Daarbij worden door het hele land speciale ceremonies gehouden om de burgers en het militaire personeel dat slachtoffer is geworden van oorlogen en militaire vredesmissies te herdenken. Op 5 mei wordt Bevrijdingsdag gevierd met concerten en festivals, zoals het Bevrijdingsconcert in Amsterdam en Bevrijdingspop in Haarlem. Bevrijdingsdag is net als ‘Goede Vrijdag’ wel een nationale feestdag, maar hierbij geldt ook dat niet iedereen vrij is. Het is gebruikelijk dat om de 5 jaar een vrije dag wordt gegeven, maar dat is niet verplicht. Wel zijn er jaarlijks festiviteiten op 5 mei.

Vlaggetjesdag wordt doorgaans in de eerste weken van juni gehouden als de eerste 'nieuwe haring' de vissershaven binnenkomt. Het is de officiële opening van het haringseizoen en trekt vooral in Scheveningen veel bezoekers.

Het zomerreces van de Nederlandse regering eindigt op de derde dinsdag in september. Op die dag, Prinsjesdag, kondigt de vorst tijdens de “Troonrede” de politieke beslissingen en begroting voor het komende jaar aan. Op deze dag rijdt de Koninklijke familie ook door Den Haag in de Gouden Koets, die wordt getrokken door paarden.

Het feest van Sint Nicolaas oftewel Sinterklaas wordt op 5 december gevierd. In Nederland is Sinterklaas aanzienlijk belangrijker dan de ‘kerstman’. Zodra Sinterklaas uit Nederland is ‘verdwenen’, zet men de kerstboom op en staat alles in het teken van kerst. Er zijn verschillende kerstmarkten zoals het beroemde Dickens Festival in Deventer en de grootste kerstmarkt vindt je in Dordrecht. In veel plaatsen zijn er schaatsbaantjes waar je kunt schaatsen. In Nederland viert men 2 dagen Kerst; 1e kerstdag en 2e kerstdag. De kerstdagen worden veelal met familie en vrienden gevierd. In bijna elk huishouden staat met Kerstmis wel een versierde kerstboom. In Nederland wordt het jaar afgesloten met Oudejaarsavond. De oliebollen komen op tafel en om twaalf uur 's nachts wordt er vuurwerk afgestoken.

Officiële feestdagen 2024

Nieuwjaarsdag 1 januari 2024
Goede Vrijdag 29 maart 2024
Pasen 31 maart en 1 april 2024
Koningsdag 27 april 2024
Bevrijdingsdag 5 mei 2024
Hemelvaartsdag 9 mei 2024
Pinksteren 19 en 20 mei 2024
Kerstmis 25 en 26 december 2024

Schoolvakanties in Nederland

De vakanties worden in Nederland gespreid, zo hebben niet alle Nederlanders op het hetzelfde moment vakantie. De vakantiespreiding werd ingevoerd om files en drukte in het verkeer tegen te gaan.

Schoolvakanties 2024

Voorjaarsvakantie: Noord en Midden 17 februari - 25 februari 2024
Zuid 10 februari - 18 februari 2024
Meivakantie: Heel Nederland 27 april - 5 mei 2024
Zomervakantie: Noord 20 juli - 1 september 2024
Midden 13 juli - 25 augustus 2024
Zuid 6 juli - 18 augustus 2024
Herfstvakantie Noord en Midden 26 oktober - 3 november 2024
Zuid 19 oktober - 27 oktober 2024
Kerstvakantie: Heel Nederland 21 december 2024 - 5 januari 2025

  • Kids on a boat in the Weerribben-Wieden
  • Apenheul Kids ring-tailed lemur
  • Children in the Experience Forest Lelystad

Vond je dit interessant? Ontdek meer