Station The Hague
© The Hague & Partners
Categorie:Vervoer in Nederland

Het openbaar vervoer in Nederland

Nederland is een klein en dichtbevolkt land en beschikt over een goed functionerend openbaar vervoersnetwerk. Waar je ook heen wilt in Nederland, met de trein, bus, tram, metro of pont reis je gemakkelijk en comfortabel naar de gewenste bestemming. Maar bovenop dit gemak en comfort is reizen met het openbaar vervoer natuurlijk vooral heel efficiënt en duurzaam!

  • Reis comfortabel en duurzaam door Nederland.
  • Verplaats razendsnel tussen steden.
  • Ervaar een van de bestverbonden vervoersnetwerken.

Reizen met de trein

Lady opens gate with public transport chip card

Als je in Nederland wil rondreizen tussen verschillende steden, dan is reizen met de trein de gemakkelijkste manier om dat te doen. Dit komt deels omdat Nederland niet zo groot is, waardoor de steden ontzettend efficiënt met elkaar zijn verbonden. Nog een plus is dat je tijdens de treinreis lekker kan ontspannen door bijvoorbeeld een boek te lezen of uit het raam te kijken om te genieten van het Nederlandse landschap. Niet alleen is het spoornetwerk zeer uitgebreid, ook zijn de treinen modern en voorzien van alle comfort. Coupés zijn ruim van opzet en de stoelen zijn groot en comfortabel. Er is altijd een digitaal display in de coupé aanwezig waarop het laatste nieuws of de routeinformatie en dienstregeling wordt getoond. Daarnaast beschikken nieuwe treinen met regelmaat over usb-laders. In het openbaar vervoer betaal je gemakkelijk met OVpay of een OV-chipkaart.

Reizen met bus en tram

Elevated tram line along The Hague offices

Nederland kent naast een uitgebreid spoornetwerk, ook een ontzettend uitgebreid stads- en streekvervoer. In verschillende streken is er een variatie aan aanbieders van busdiensten, maar dat weerhoudt ze er niet van om de dienstregeling goed op elkaar aan te laten sluiten. Hierdoor bereik je met de bus dus altijd snel je bestemming. Nog een pluspunt is dat het openbaar vervoer in Nederland ontzettend duurzaam is. De meeste bussen rijden op 100% hernieuwbare energie of brandstof. In de grote steden is de tram een ideaal vervoersmiddel. Dit komt vooral omdat het in steden als Utrecht en Den Haag vaak drukker op de weg is en de tram lekker kan doorrijden omdat deze op een aparte baan zit.

Overig vervoer

Cyclist locks up OV bike Utrecht

Naast trams en bussen heb je in de twee grootste steden ook metroverbindingen, te weten Amsterdam en Rotterdam. Deze zijn sneller dan trams en brengen je gemakkelijk van A naar B. Ook de metro’s zijn ontzettend duurzaam en rijden op elektriciteit. Verder kan je in Nederland ook nog gebruikmaken van de pont om naar je bestemming te reizen. Dit zijn vaak korte reizen direct over water, en bieden niet zelden een mooi uitzicht op de kade.

Het openbaar vervoer in Nederland is comfortabel en makkelijk te gebruiken voor iedereen. Dit betekent dat mensen met een beperking ook eenvoudig gebruik kunnen maken van deze vervoersmiddelen. Als laatste kan je op stations eventueel ook een OV-fiets huren, wat handig is als je een kortere afstand moet afleggen en niet afhankelijk wil zijn van de tram- of bustijden.