Magisch Maasticht
© Eighty8things via Maastricht Marketing
Categorie:Winter in Nederland

Kerst in Nederland

In Nederland is van alles te doen tijdens de feestdagen! Oké, het kan best fris zijn in deze tijd van het jaar, en de zon laat zich maar zelden zien. Maar als je je goed warm aankleedt en onze tips volgt, ga je een onvergetelijke tijd tegemoet. Hier volgt alvast een voorproefje van wat je kunt verwachten: straten en grachten versierd met twinkelende lichtjes en kerstversieringen, heerlijke winterse specialiteiten, gezellige lokale tradities en… een duik in zee met je kerstmuts op. Hoort erbij, toch?

  • Geniet van de kerstsfeer op prachtige kerstmarkten.
  • Doe mee met lokale kersttradities en -activiteiten.
  • Proef traditionele winterse traktaties.
Christmas in Oud Kampen

Het kerstseizoen in Nederland begint natuurlijk pas na 5 december. Waar in de landen om ons heen de cadeautjes meestal door de kerstman worden afgeleverd, is dit in Nederland het privilege van de goedheiligman; Sinterklaas. Maar is de Sint eenmaal weer op de terugweg naar Spanje? Dan is het tijd om je klaar te maken voor kerst! Overal in Nederland kun je meedoen aan lokale feestelijkheden. Ervaar de warme sfeer van dit seizoen bij een kerstlichtevenement. Die zijn er in alle soorten en maten, van bescheiden optochten bij kaarslicht tot grotere spektakels, zoals de Scheveningen Light Walk, de Magische Lichtroute in Maastricht en Gouda bij Kaarslicht. Bezoek kerstconcerten in plaatselijke uitgaansgelegenheden, kerken of bekende schouwburgen zoals het Concertgebouw Amsterdam. En als je dapper genoeg bent (en ergens nog een kerstmuts hebt liggen), doe je natuurlijk mee aan de jaarlijkse Nieuwjaarsduik op het strand in Den Haag. En als je met kerstnacht graag een kerkdienst wilt bijwonen, kan dat zowat overal, in kerken van alle genootschappen.

Geniet van een rondvaart in kerstsfeer

Amsterdam canals with Christmas lights during December

In veel Nederlandse steden kun je een rondvaart over de grachten maken. En in de aanloop naar kerst, met alle fonkelende lichtjes, is dat nog specialer. Rondvaarttochten vind je op veel plaatsen, en iedere plek heeft zo zijn eigen charme. De grachten van Amsterdam zijn natuurlijk beroemd, maar ook in Haarlem, Utrecht, Delft en andere steden kun je varen op prachtige grachten. Ben je op zoek naar een bijzonder idyllische ervaring? Ga dan eens naar Giethoorn, ook wel bekend als ‘het Venetië van het Noorden’. Dit schattige dorpje verrast je met smalle grachten, oude houten bruggetjes en rieten daken.

Geniet van overheerlijke seizoensspecialiteiten

Magical Maastricht with red star

In het kerstseizoen draaien bakkerijen overuren en grijpen mensen massaal terug op nostalgische klassiekers. Eerst is het tijd voor de sinterklaastraktaties: speculaas, suikergoed en natuurlijk pepernoten en kruidnoten, met of zonder chocola. Vervolgens komen de kerststollen en kerstkransjes aan bod. En als kerst eenmaal voorbij is, begint het oliebollenseizoen. Je vindt ze bij de bakker of de oliebollenkraam. December is echt de maand voor zoetekauwen! En hou jij meer van hartig? De feestdagen zijn ook het seizoen dat we massaal onze gourmetstellen van zolder halen. Wist je dat gourmetten een typisch Nederlandse traditie is?

Shop cadeautjes op een kerstmarkt

Overview photo Christmas market Deventer

Tot slot: is het wel echt kerst als je niet naar een kerstmarkt bent geweest? In Nederland is er op dat gebied volop keuze. De grootste kerstmarkt in het land vind je in het historische Haarlem. Maar misschien geef je de voorkeur aan de sfeer van victoriaans Engeland op het Dickens Festijn in Deventer of wil je lokale producten proberen onder het genot van een beker glühwein op de wintereditie van de Pure Markt. Wat je echt niet mag missen, is Kerststad Valkenburg, waar de marktkraampjes staan opgesteld in een spectaculaire grot. Maar kijk vooral ook rond op de kleinere markten, waar je lokale producten vindt, zoals kaas en een scala aan broodsoorten. En het is altijd leuk om er ook een praatje te maken met mensen uit de omgeving!

Vier tips voor het echte kerstgevoel

  1. Vergeet niet om naast de grote steden ook kleinere plaatsen in Nederland te bezoeken. Het feestgevoel vind je in december overal in het land, maar wordt in iedere stad en ieder dorp weer net iets anders beleefd.

  2. Houd je van vuurwerk? In de laatste dagen van het jaar kun je zelf vuurwerk kopen om op oudejaarsavond af te steken. Maar veel leuker (en veiliger) is het natuurlijk om te gaan kijken bij een van de vele vuurwerkshows.

  3. De winter is ook een goed seizoen om verschillende toeristische trekpleisters en attracties te bezoeken. De wachttijden zijn dan meestal een stuk korter!

  4. Bekijk onze pagina over winter in Nederland voor meer tips, trucs en advies over alle leuke dingen die je in de winter in Nederland kunt zien, doen en ervaren.

Vond je dit interessant? Ontdek meer