Aerial photo of delta works Oosterscheldekering Zeeland
© Sjoerd Bracke & Cuno de Bruin

De Deltawerken, bestaande uit 13 onderdelen, vormen samen de grootste stormvloedkering ter wereld en zijn een bezoek zeker waard. Dit imposante project, ook wel een van de zeven wereldwonderen genoemd, laat zien hoe Nederlanders omgaan met het water. Bovendien is het gelegen in een schitterende omgeving met heerlijke stranden, mooie natuur en vele culinaire adresjes.

  • Ontdek de Oosterscheldekering en de Maeslantkering, indrukwekkende onderdelen van de Deltawerken.
  • Bezoek Neeltje Jans en leer over de Deltawerken en de nacht van de watersnoodramp in 1953.
  • Expeditie Delta: download de Zeeland app met routes en info en ontdek de Deltawerken op de fiets.

Indrukwekkende onderdelen van de Deltawerken

Wat kun je doen bij de Deltawerken?

Maeslantkering one of the 13 Delta Works

De Deltawerken - met onder meer een stormvloedkering, dijken, dammen en sluizen - hebben veel te bieden voor iedereen die wil zien hoe Nederlanders omgaan met en zich beschermen tegen het water. Grote trekpleister binnen de Deltawerken is de Oosterscheldekering; een unieke waterkering van 9 kilometer lang die in 80 minuten de hele Oosterschelde af kan sluiten. Dit ingenieuze systeem van 62 enorme schuiven moet een watersnoodramp als in 1953 voorkomen. Ook staan de schuiven bij normaal weer open waardoor de ‘zoute getijden-natuur’ is behouden en er vandaag de dag nog heerlijke oesters gekweekt en Oosterscheldekreeft gevangen worden.

Maar ook de Maeslantkering, het laatste onderdeel van de Deltawerken, gelegen in de aangrenzende provincie Zuid-Holland, is beslist een bezoekje waard. De grote ‘armen’ - gevormd door drijvende pontons - kunnen gevuld worden met water zodat ze zinken en stevige barrières vormen. Kortom, een spectaculair project dat vandaag de dag het drukbevolkte gebied rond de Nieuwe Waterweg en Het Scheur bij Hoek van Holland beschermt.

Bekijk deze video: De Deltawerken

Neeltje Jans en de Brouwersdam

Deltapark Neeltje Jans, een waterthemapark gelegen op een eilandje midden in de Oosterscheldekering, is een plaats waar je kunt genieten van prachtige natuur, cultuur en techniek. Bovendien kun je hier een bezoek brengen aan de Delta Experience waar je alles leert over de beruchte watersnoodramp van 1953. Een ‘must do’ wanneer je een bezoek brengt aan de Deltawerken. Aanraders zijn ook een bezoek aan Nationaal Park Oosterschelde of de Brouwersdam, waar je kunt genieten van schitterende natuur en de stranden bij het Grevelingenmeer.

Beleefroute Expeditie Delta

5 stormvloedkeringen, 2 sluizen, 6 dammen. Tijdens de Expeditie Delta komen de indrukwekkende Deltawerken tot leven. Verken een deel van de Deltawerken of de hele route van 214 kilometer op de fiets! Uitgewaaid met de zilte zeewind door je haren? Sluit je dag af in een van de fijne restaurants van Zeeland.

Meer informatie over de Deltawerken op de website van Zeeland Visit.

Waar kun je lekker eten bij de Deltawerken?

Oesters, oosterscheldekreeft en mosselen; het water rond de Deltawerken biedt alle ingrediënten voor culinaire hoogstandjes. Zo kun je bij ‘Beachclub Perry’ (Brouwersdam 1, Scharendijke ) genieten van een heerlijke lunch of diner met schitterend uitzicht. Wil je iets exclusiefs, dan kun je bij ‘De Kromme Watergang’ ** (Slijkplaat 6, Hoofdplaat) genieten van gerechten op Michelin-sterren niveau. En ben je bij Neeltje Jans? Proef dan de heerlijke mosselen bij ‘Proef Zeeland’ (Faelweg 1, Vrouwenpolder).

Meer in de omgeving

Sunset over Narrow Streets in the Historic City of Middelburg in Zeeland

Wie in Zeeland de Deltawerken gaat bezichtigen doet er goed aan ook een bezoek te brengen aan eeuwenoude Zeeuwse stadjes als Middelburg, Zierikzee of Goes, waar je kunt genieten van de echte Zeeuwse sfeer.  Verder is een bezoek aan Nederlands oudste stad Dordrecht een aanrader en adviseren we elke natuurliefhebber om Nationaal Park De Biesbosch te bekijken; een uniek zoetwatergetijdengebied met een bijzondere flora en fauna. Ook biedt de omgeving van de Deltawerken verschillende fietsroutes langs waterwerken, door schitterende natuur en historische stadjes die zeer de moeite waard zijn.

Maak een digitale reis door Nederland Waterland

Ontdek in 360 graden de waterrijke steden van Nederland, de mooiste natuurgebieden en de watericonen die geschiedenis hebben gemaakt. Maak je klaar voor een onvergetelijke belevenis en ervaar alles wat dit mooie waterland je te bieden heeft. Start de unieke ‘water experience’

Vond je dit interessant? Ontdek meer