Atmospheric street in Ootmarsum Twente
© Sjoerd Bracke & Cuno de Bruin
Categorie:Bronnenmateriaal

Agrotoerisme: beleef het echte platteland van Nederland

20 mrt. 2024

Agrotoerisme is uitgegroeid tot een populaire vorm van toerisme in Nederland en biedt bezoekers de mogelijkheid om actief het plattelandsleven en de agrarische cultuur van het land te ervaren.

Handmate apple pie in Zuid Limburg

Landelijk logeren en agrarisch avontuur

Veel boerderijen in Nederland bieden accommodatie voor vakantiegangers. Dit varieert van kamperen op de boerderij tot overnachten in gezellige bed & breakfasts en luxe platteland hotels. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om te overnachten tussen de velden, weilanden en het typisch Nederlandse plattelandsleven. Actief deelnemen aan de agrarische activiteiten behoort zeker tot de mogelijkheden zoals bijvoorbeeld helpen met de oogst en het voederen en verzorgen van de dieren. "Agrotoeristen" houden ervan om fietstochten te maken door pittoreske dorpjes, groene velden en langs rivieren om zo de landelijke omgeving te verkennen. De Vlaming brengt graag zijn korte vakantie op het platteland in Nederland. Het ontdekken, proeven en kopen van regionale voedselproducten is een favoriete activiteit.

Farm shop Rivierenland

Agrotoerisme: brug tussen boer en bord voor duurzaam voedsel

Agrotoerisme komt tegemoet aan de vraag van consumenten naar authentiek, gezond en duurzaam voedsel. Het biedt lokale boeren en voedselproducenten ook de kans om een extra inkomen te verdienen en zorgt voor korte, duurzame toeleveringsketens. Het versterkt ook het contact tussen boeren aan de ene kant en consumenten aan de andere kant, die een groeiend bewustzijn hebben naar de oorsprong van hun voedsel en een grotere waardering ten toon spreiden voor het landschap en de natuur. Nederland gelooft dat sector overschrijdende samenwerking op regionaal en nationaal niveau de sleutel is tot duurzame ontwikkeling.

Anouk van Eekelen, hoofd Destination Development, NBTC
Het NBTC zet zich actief in voor de verdere ontwikkeling en promotie van het platteland in Nederland in het algemeen en agrotoerisme in het bijzonder.
Anouk van Eekelen, hoofd Destination Development, NBTC

Het belangrijkste doel van het NBTC is om mooie plekken en producten in minder bekende gebieden onder de aandacht te brengen. In 2024 ligt de focus op zes provincies in het bijzonder: Groningen, Friesland, Overijssel, Drenthe, Flevoland en Gelderland.

Vond je dit interessant? Ontdek meer