Veelgestelde vragen
-
Als u uit landengroep II, III of IV* komt en u verblijft langer dan 3 maanden in Nederland, dan heeft u een MVV-visum (type D - tijdelijke verblijfsvergunning) nodig om te kunnen studeren in Nederland. Komt u uit landengroep IA*, dan heeft u geen visum of verblijfsvergunning nodig, maar, indien nodig, kunt u een 'bewijs van rechtmatig verblijf' aanvragen. Blijft u korter dan 3 maanden, dan heeft u een Visum Kort Verblijf nodig.
De hogeschool/universiteit in kwestie vraagt het MVV-visum of Visum Kort Verblijf aan, dit kunt u niet zelf doen. Blijft u langer dan 3 maanden en bent u eenmaal in Nederland, dan heeft u een verblijfsvergunning nodig. Ook dit regelt de hogeschool/universiteit. Een verblijfsvergunning is geldig voor de duur van de studie + 3 maanden extra. Elk jaar moet de student minimaal 50% van diens studiepunten behalen, anders vervalt de verblijfsvergunning.
Het aanvragen van een visum kan een aantal weken duren, dus vraag dit op tijd aan bij de hogeschool/universiteit. Als er iets verandert aan de reden van uw verblijf of de duur van uw verblijf, moet u dit laten veranderen via de hogeschool/universiteit. De hulp vanuit de hogeschool/universiteit voor het aanvragen van uw visum/verblijfsvergunning is gratis, echter worden de kosten van de visum/verblijfsvergunning wel aan u doorberekend.
* Landengroep I: Oostenrijk, België, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk
Landengroep II: Australië, Canada, Japan, Monaco, Nieuw Zeeland, Zuid Korea, Verenigde Staten, Vaticaanstad
Landengroep IA: Kroatië
Landengroep III: Albanië, Andorra, Antigua en Barbuda, Argentinië, Bosnië, Brazilië, Brunei, Chili, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Israël, Macedonië, Maleisië, Mauritius, Mexico, Moldavië, Monte -
Een vakantie in Nederland is een uitstekend idee! Op onze site kunt u veel inspiratie opdoen. U vindt hier informatie over steden die u kunt bezoeken, accommodaties waar u kunt verblijven en dingen te doen in Nederland.
Lees meer -
Nederland bevindt zich in GMT +1. In de zomer kent Nederland een zomertijd.
-
Indien u met eigen vervoer komt, is het geen enkel probleem om uw huisdier mee te nemen op vakantie in Nederland. Komt u met het vliegtuig? Informeer dan bij uw luchtvaartmaatschappij.
Lees meer -
Amsterdam is de hoofdstad van Nederland.
Lees meer -
Nederland heeft een tolerant drugsbeleid. Alle drugs zijn verboden, maar er is een gedoogbeleid dat het roken van cannabis onder strikte voorwaarden toelaat.
Lees meer -
U kunt van alles doen in Nederland. Waar gaat uw voorkeur naar uit? Bekijk hier onze suggesties voor uw bezoek aan Nederland.
Lees meer -
In Nederland kennen wij de volgende nationale feestdagen:
Lees meer
1 januari - Nieuwjaarsdag.
De maandag na pasen is het tweede paasdag.
Elke 27e april is Koningsdag.
Hemelvaartsdag
De maandag na Pinkster is het tweede pinksterdag.
Kerst vieren we op 25 en 26 december. -
Nederland kent diverse dorpen en steden. Kijk voor een overzicht op onze pagina's over bestemmingen in Nederland.
Lees meer -
In Nederland wordt Nederlands gesproken. Het Nederlands kent diverse dialecten. In Friesland wordt ook Fries gesproken. Fries is de enige écht erkende tweede taal in Nederland.
-
Holland is een gedeelte van Nederland, maar wordt ook wel gebruikt als synoniem voor Nederland. U leest hier meer over Holland vs Nederland.
Lees meer