Hanzesteden - Hanzesteden | Hanze heden

Ontmoet de Hanze

... tussen toen & toekomst

Hedendaagse charme van de Hanzesteden

In de Hanzesteden draait alles om ontmoetingen. Toevallig en opzettelijk. Bijzonder en onverwacht. Historisch en hypermodern. Steden als Deventer, Kampen en Zwolle zijn plekken waar je kunt dwalen door eeuwenoude straten. Maar waar je ook het echte stadsleven kunt ervaren, met een levendige culturele agenda en veel lokale specialiteiten in authentieke cafés en restaurants. Hier komen verleden en heden samen.

Een mix van geschiedenis en moderniteit. Cultuur en gezelligheid. Dat voel je. Wandelend, fietsend, verwonderend en ontdekkend. Van bruisend stadshart naar verstild buitengebied. Van trendy conceptstore naar ambachtelijke brouwerij. Van gotische kerk naar futuristische kunstwolk. En van goedendag op straat naar welkom op ons terras. De Hanzesteden zitten vól verrassingen. Hier kom je bijzondere mensen tegen, wandel je door straten vol historie en vind je gezellige terrassen.

Ontmoet de wereld van vandaag en morgen

De wereld van vandaag in een historisch decor. Dat is wat je ziet, proeft, ruikt en voelt in deze negen prachtige steden in het oosten van Nederland. Nergens vind je zo’n sterke synergie tussen toen en nu. Doordrenkt met cultuur en een onvermoeibare innovatiedrift, altijd gastvrij en in voor een praatje. In de Hanzesteden ben je welkom in ieder seizoen.

Die Hanze stijl, die Hanze vibe

Van toen maken ze trendy

Moderne steden, in middeleeuwse setting

Negen steden, samen volop in beweging. Al meer dan 800 jaar groeien ze, gelegen aan rivieren, elk met een hart vol geschiedenis. En toch, terugkijken doen ze hier niet. Het gevoel van vooruitgang dat de Hanze ooit kenmerkte, leeft nog steeds voort. Zoals ze eeuwen geleden vooruitkeken vanaf de boeg van hun koggeschepen, naar die altijd lonkende stip op de horizon. Deze steden richten zich op de toekomst.

De gastvrijheid en groeten op straat doen je blijer naar de wereld kijken.

“Wanneer bezoek jij de Hanzesteden?”

  • Onze tip voor 'Winter'

    Zwolle in winter

    De winter. Misschien wel het mooiste seizoen om de Hanzesteden te bezoeken. Laat je deze donkere dagen omarmen door de warme gastvrijheid van de Hanzenaren, of trek er op uit met een van de vele winterse Hanze-activiteiten.

    Lees meer

    Bekijk ook onze suggesties voor:

  • Onze tip voor 'Lente'

    Zodra de eerste lentestralen zich aandienen, wil je maar één ding; er heerlijk op uit! En gelukkig is er in het voorjaar altijd veel te doen en te zien in de Hanzesteden. Van fietstochten tot buitenkunst en van culinaire uitspattingen tot de uitbundigste stadsfestivals.

    Lees meer

    Bekijk ook onze suggesties voor:

  • Onze tip voor 'Zomer'

    Geen seizoen laat je de relatie tussen de Hanzesteden en het water beleven als de zomer. Er zijn dan ook de hele zomer activiteiten op en rond het water, en langs de IJssel en Randmeren vind je tal van plekjes om neer te strijken en van het water en de bloeiende natuur te genieten.

    Lees meer

    Bekijk ook onze suggesties voor:

  • Onze tip voor 'Herfst'

    De gezelligheid van de herfst. Die voel je nergens beter dan in de Hanzesteden. Een scala aan musea, de lekkerste gerechten en bokbiertjes, of shoppen in de vele boetiekjes die de hanzestraatjes rijk zijn; de Hanzesteden maken je herfst tot een onvergetelijke ervaring.

    Lees meer

    Bekijk ook onze suggesties voor:

Trots op verleden en toekomst

Het is duidelijk, de bewoners zijn verbonden met hun verleden, ze zijn trots op hun rijke geschiedenis. Die liefde voor historie is sterk, maar de liefde voor de toekomst wint het. Klopt, ook dat zie je en voel je. Overal. Van Hasselt naar Doesburg, van Harderwijk naar Deventer, van boven naar beneden en weer terug. De steden blijven zich vernieuwen en bouwen aan morgen.

Alles van toen lijkt hier bedacht, gebouwd en gemaakt voor vandaag en morgen. Dat is die vooruitziende blik. Of noem het ambitie – zit hier ook in de genen. Al sinds ze in 1356 het Hanzeverbond sloten in het Duitse Lübeck, zijn de Hanzenaren en hun steden volop in beweging. Sterker nog, de Hanze leeft en bruist als nooit tevoren. Vernieuwen? Elke dag. Innoveren? Altijd, overal. Van rijke historie maken ze hedendaags heden.

Gastvrije gastgevers

Het diepgewortelde Hanze-DNA

Het gemak van gastvrijheid

Je merkt het meteen, het gemak waarmee je met de lokale bewoners in contact komt. Een praatje op straat, een vriendelijke groet in een café - hier voel je je snel thuis. Of je nu een inwoner of bezoeker bent. Dat zit hem in de Hanzenaren, die zijn namelijk opmerkelijk vriendelijk. Gemoedelijk en nuchter, dat ook. En gastvrij bovenal.

Een beetje aardig zijn voor elkaar – dat was hier altijd al de basis van alles. De Hanze draaide, naast samen doen en bouwen, op wederzijds respect en vertrouwen. Daar drijven en bewegen de Hanzenaren vandaag de dag nog net zo sterk op. Dat merk je in alles. De groetende passant op straat, de wijzer van de juiste weg, de gezellige ober in dat grand café, de hipster in haar conceptstore. Hai, hallo, goedemorgen. En vooral heel welkom, overal.

Proef het zelf

Wist je dat?

De relatie tussen de Hanzesteden werd vanaf 1356 een stuk hechter. Naast handel stond ook het verbond tussen de mensen en de steden als geheel centraal.

Precies daarom is het zo fijn om in de Hanze te zijn. Om te overnachten in een tiny B&B, authentieke stadsboerderij of artistieke city loft. Om een culinaire ontdekkingstocht te wandelen met de Zwolse Meisjes van Plezier, om koffie en thee te ruiken en nippen in het Kamper winkeltje Zoetelief, om te smullen van verrassende streeksmaakmakers in álle Hanzesteden. Dineren en flaneren op foodfestival Blije Bietjes in Harderwijk? Doen! Proosten met Hanzebier in bierhuys De Waag, het oudste café van Doesburg én Nederland? Cheers! Het klopt wat de gastvrije gastgevers hier zeggen: de Hanze moet je beleven én proeven!

800 jaar werken Hanzesteden in binnen- en buitenland al samen

Voel je welkom…

Van lokale ambachtelijke lekkernijen tot de duurzaamste vega-restaurants, en van gezellige terrasjes tot de hipste boetiekhotels en B&B’s. De Hanzenaren ontvangen je overal met open armen, een grote glimlach en een versgetapt bokbiertje.

Hippe Hanze

De culturele Hanze hotspot

Creativiteit en eigenzinnigheid

Een neoclassicistisch gebouw met een hightech wolk op het dak. Een design boetiek met een middeleeuwse gevel. Een sterrenrestaurant onder de gewelven van een vijftiende-eeuws Agnietenklooster. Een stadhuis met 2.264 glazen vingerafdrukken op de gevel. Wie bedenkt nou zoiets…?! Inderdaad, die eigenzinnige Hanzenaren. Wanneer zij hun creatieve koppen bij elkaar steken dan ontstaat er iets bijzonders. Iets wat alleen hier kan ontstaan, hier in de Hanze.

1356 is het jaar dat de naam Hanze in Nederland ontstond

Hier een portie ambacht, daar een dosis creativiteit. En tussen alles door een flink stuk moderne architectuur en kleurrijke streetart in een middeleeuwse setting. Dat is hoe het werkt in de Hanzesteden. Doordrongen van historie, met een blik op de toekomst.

Kunst en cultuur in beweging

Waar in Hattem sprookjestekenaar Pieck en IJsselschilder Voerman de tijd stilzetten, richt de street art van Deventer je blik op vandaag en morgen. Dat contrast is kenmerkend voor de Hanzesteden. Zo heb je de serene ikonen in Kampen en de ruige rock en roll art van de Zwolse Herman Brood. Of de hippe hap in een strandtent en de luxueuze haute cuisine aan een historische Vischmarkt, allebei ‘gewoon’ in Harderwijk.

En wat dacht je van tastbare sculpturen in een beeldentuin en digitale 3D art in een app waarmee je dwars door de stad wandelt, samen in Zwolle! Of het Nationaal Orgelmuseum in een Elburgs stadskasteel en een concert in een hippe, industriële Zutphense pakhuisbuurt. Je hoeft maar even op de pedalen, aan de wandel of de wateren op en je ervaart de wonderlijkste tegenstellingen. Toen en toekomst, ambacht en hightech. Alles kruist hier elkaars wegen, alles kom je tegen.

Hollandse Hanzehandelaars

Gedreven door ambities en vooruitgang

Handelen op de Hanze-wijze

Hanzenaren zijn handelaren. De grensverleggende koopmannen van weleer zijn de inventieve ondernemers van nu; steevast gedreven door ambities en vooruitgang. Want – zo denken ze hier – wat we gisteren al goed deden, doen we vandaag verrassend anders. De Hanzesteden hebben altijd een neus gehad voor handel en innovatie, en dat is nog steeds te zien. En te voelen. Wat je hier ziet, proeft en beleeft is net even anders.

Wanneer ze hier de handelshanden ineenslaan, dan groeit en bloeit er iets moois. En dat samenwerken loont, weten ze al sinds ze graan, wijn en bier vervoeren – koggeschepen vol, van stad naar stad. Nogal wiedes dat samenwerken nog altijd de leus is; de Hanzenaren weten er elkaar te vinden om samen iets vernieuwends neer te zetten. Daarbij is cultuur het decor, ambacht de blauwdruk en historie de inspiratie. Zo blijft de Hanze in beweging. Volop en vooruit.

Ontdek de handelsgeschiedenis

Fietsen van stad naar stad, slenteren van kademuur naar vestingwal, shoppen in hippe winkelstraatjes, suppen op grachten, hiken over dijken, varen langs de oevers van de IJssel. En onderweg naast de vriendelijke Hanzenaren ook jezelf tegenkomen én ontdekken.

‘Hanze2O’

In beweging door water

Water als verbindende kracht

Water. H2O. Aqua. Lachend noemde de middeleeuwse Nederlander het wel ganzenwijn, zoals de hedendaagse Hollander nu af en toe een glaasje gemeentepils tapt. Echter, een Hanzenaar hoor je dát nooit zeggen. Zij dragen water op handen, zoals water hen al honderden jaren draagt én in beweging brengt. De Hanzesteden zijn verbonden met en door water. Zeeën en meren, rivieren en grachten vol.

Het golvende goed liet de Hanzenaren overal varen, verder dan hun IJssel en Zuiderzee. Europa in het vizier en op de route. Lübeck, Hamburg, Keulen, Brugge… Echte bondgenoten werden het. Je kunt wel zeggen dat de Hanze de middeleeuwse voorloper is van de Europese Unie. Toen verbonden, nu verbonden. Door de huidige Hanzeroute bijvoorbeeld, één van de veertig unieke Cultural Routes of the Council of Europe. Dus: trossen los, op naar de Hanzesteden!

Wist je dat?

Het water was dé handelsweg voor het vervoer van goederen. Dit dankzij de kogge, dat tot de 15e eeuw het belangrijkste handelsschip was.

Ieder seizoen een nieuwe Hanze

De Hanzesteden zijn ieder seizoen het ontdekken waard. En wanneer je ook besluit te komen, de vriendelijke bewoners en ondernemers ontvangen je altijd met open armen.

De Hanze skylines: van Kampen tot Deventer

Vaar langs de kades van Hattem, de vestingmuren van Doesburg en de kazematten van Elburg. Ontmoet de Hanze-skylines van Kampen, Zutphen en Deventer, waar middeleeuwen en toekomst naadloos in elkaar overvloeien. Meer aan in de oude haven van Harderwijk – laat de winkelstraatjes even wachten, stap eerst op de fiets en ontdek het ommeland. Verken de Zwolse uiterwaarden en het uitgestrekte Hasselter polderland. Ja, ook dát zijn de Hanzesteden. Omarmd door groen, verbonden door water.

Hanzesteden brengen je in beweging

Negen steden in het oosten. Vernieuwend, verrassend, verwonderend. Vooral dat laatste, daar zit het ‘m in. Want verwonderen doet iets met je. Het laat je anders kijken, anders denken, anders voelen. Zoals de Hanzesteden in beweging zijn, zo bewegen ze ook jou; ze raken en verrijken je. Hoor, zie, ruik, proef en voel wat de Hanzesteden allemaal heeft te bieden. Op het land. Of op het water.

Samen denken, doen en maken. Het is de cultuur, kunst en toekomst.