Dutch Design Week 2023 Central Station
© Almicheal Fraay

In de spotlight

Nederland is natuurlijk meer dan tulpen en windmolens. In veel opzichten heeft het land een traditie van innovatie en is het zijn tijd vooruit, bijvoorbeeld op het gebied van mode, architectuur, design en lhbtq+-cultuur. Nederland is ook een echte koploper als het gaat om duurzaamheid. Kom meer te weten in de verhalen hieronder.

Texel beachcombing on the beach

Wist je dat de Nederlandse mode internationaal een reputatie heeft van duurzame technologische innovatie en gedurfd ontwerp? En niet alleen in de mode is Dutch Design wereldwijd een begrip: al sinds de tijd van Rietveld verbazen Nederlandse designers en architecten de wereld met hun soms bizarre maar altijd vindingrijke ontwerpen. Tegenwoordig staat Dutch Design niet alleen voor eigenzinnige vormgeving, maar ook voor design met een missie voor een duurzame en eerlijke toekomst.

Heb jij ook hart voor de natuur en de planeet? Lees dan onze tips voor een duurzame vakantie in Nederland. Om verantwoord vakantie te vieren hoef je allang geen geitenwollen sokken meer te dragen. Wat wordt het voor jou, een ecohotel of glamping?

En duurzaam vervoer in Nederland? Dat is gemakkelijk: pak de fiets. Fietsen zit de Nederlanders in het DNA, maar hoe komt dat eigenlijk? Lees alles over de Nederlandse liefde voor fietsen, inclusief tips voor je eigen fietsvakantie in Nederland. Natuurlijk delen we ook verhalen over hoe zelfs de eenvoudige fiets in Nederland onderwerp is van innovatie. Want niets is zo Nederlands als altijd blijven nadenken over hoe dingen nog beter kunnen.

Werelderfgoed in Nederland

De Nederlandse band met innovatie is zeker niet nieuw. Kijk naar het UNESCO Werelderfgoed in Nederland en je ziet een lijst met innovaties uit vroeger tijden voorbijkomen. Denk aan de bekende molens van Kinderdijk: wat nu pittoresk en ouderwets lijkt, was ooit een moderne techniek voor waterbeheer. Maar ook minder bekende sites zijn zeker het ontdekken waard. Bezoek bijvoorbeeld Schokland in Flevoland of het Woudagemaal in Friesland. Dat laatste is het oudste door stoom aangedreven gemaal ter wereld en het wordt nog steeds ingezet bij hoogwater, sinds 2023 op duurzame diesel!

En wie Nederland zegt, zegt ook schilderkunst. Ontdek bijvoorbeeld de plekken die Vincent van Gogh inspireerden. Deze Nederlandse schilder is beroemd vanwege zijn Franse landschappen, maar ook in eigen land is hij diep beïnvloed door het platteland uit zijn tijd – je kunt die sfeer nu nog steeds proeven.

Canal Parade Utrecht 2023 lady with bubbles

Gelukkig wordt het steeds minder bijzonder, maar iets anders waar Nederland altijd in voorop heeft gelopen is acceptatie van de lhbtq+-community. Zo was Nederland het eerste land ter wereld waar stellen van hetzelfde geslacht konden trouwen. De Nederlandse grote steden staan nog altijd bol van de queercultuur, natuurlijk tijdens Pride, maar niet alleen dan. Ontdek zelf de ruime keuze aan plekken, van wilde clubs tot boekhandels en restaurants.

Dwaal door de inspirerende verhalen van Nederland

Girl works in atelier in Arnhem Modekwartier district
Categorie: Verhaal

Nederlandse mode: duurzaam en innovatief

Ontdek de innovatieve en duurzame mode van Nederland. Laat je inspireren door Nederlandse modepioniers die de toekomst van kleding vormgeven, met nieuwe technologieën en een circulaire aanpak.

The word Slow written in front of Cabiner
Categorie: Verhaal

Een duurzame vakantie in Nederland

Help je mee de Nederlandse natuur zo groen mogelijk te houden?

Van Gogh Huis Nieuw-Amsterdam Veenoord, Drenthe
Categorie: Verhaal

Vincent van Gogh: gevormd door het Nederlandse platteland

Ontdek het Nederlandse landschap dat Vincent van Gogh tot een van de grootste schilders ooit maakte. Treedt in zijn voetsporen en ervaar al het moois van Brabant en Drenthe.

Young woman cycles on a windy road in the Netherlands, wind turbines in the background
Categorie: Verhaal

Cycling Lifestyle – Hoe Nederland leeft op de fiets

Fietsen. In Nederland doet iedereen het. Overal. Altijd. Duik in onze bijzondere fietsverhalen, ontmoet fietspioniers en stap op de fiets om Nederland als een local te ontdekken.

Dutch Design Week Van Abbemuseum October 2022
Categorie: Verhaal

Dutch Design – Innoveren voor een betere wereld

Benieuwd wat dat gekke Dutch Design precies is? Wij vertellen je er alles over en laten zien waar je de mooiste Dutch Design-ervaring krijgt tijdens een bezoek aan Nederland.

Utrecht Pride boat through canal with confetti
Categorie: Verhaal

Pride in Nederland: Ervaar én vier de rijke LHBTIQ+-cultuur

Pride in Nederland: Zo ervaar je onze rijke LHBTIQ+-cultuur.

Aerial shot of Fort Everdingen part of Nieuwe Hollandse Waterlinie
Categorie: Verhaal

Reis mee langs de werelderfgoederen van Nederland

We gaan, kriskras door Nederland, langs alle UNESCO werelderfgoedlocaties. Deze plekken vertellen het unieke verhaal van onze samenleving en de bewogen relatie met water.