Big three with a bench in the Loonse and Drunense dunes
© VisitBrabant
Categorie:Ontdek de Nationale Parken van Nederland

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen

Een stukje woestijn in Nederland; dat is het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen midden in Noord-Brabant. Eén van de grootste natuurgebieden van Nederland en het grootste stuifzandgebied van West-Europa. De duinen zijn ruim 10.000 jaar geleden ontstaan.

Adres:
Schoorstraat 50
5071RC Udenhout

De provincie Noord-Brabant heeft een eigen woestijn en die ligt in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. De zogenaamde Brabantse Sahara bestaat uit maar liefst 30 vierkante kilometer stuifzand. In tegenstelling tot het beeld wat veel mensen hebben bij een woestijn zijn de Loonse en Drunense Duinen een zeer levendig gebied met een grote diversiteit aan planten en dieren.

Een Nederlandse woestijn

Denk aan Nederland en u denkt waarschijnlijk aan vlakke graslanden met koeien. Beelden van de Loonse en Drunense Duinen lijken eerder uit Afrika te komen en toch ligt dit bijzondere woestijngebied midden in Brabant. Houd uw camera in de aanslag, want het stuifzand heeft slechts een zuchtje wind nodig om voor adembenemende schouwspellen te zorgen. Vergist u zich niet in de temperatuur, die in de zomer kan oplopen tot wel veertig graden overdag en ‘s avonds weer kan dalen tot rond het vriespunt.

U kunt zich voorstellen dat zo’n bijzonder gebied ook een bijzondere flora en fauna heeft. In de Loonse en Drunense Duinen komen naast zand veel mossen en grassen voor. Een interessant gebied is het overgangsgebied waarin de naaldbossen en heide langzamerhand overgaan in het stuifzandgebied. Verder leven hier veel zangvogels, roofvogels, reeën en zelfs dassen.

Actief in de natuur

Het hele jaar door worden wandelexcursies op de Loonse en Drunense Duinen georganiseerd. Een gids toont u dan alle pracht en praal van het seizoen. Voor degenen die op zoek zijn naar actie en avontuur zijn er GPS tochten, ruiterpaden en mountainbike parcours. Alle kaarten en details die u zoekt over het natuurgebied kunt u vinden bij het bezoekerscentrum in Oisterwijk.

Vond je dit interessant? Ontdek meer