Utrecht

Utrecht. De vierde stad van Nederland wordt vaak gezien als het intieme alternatief voor Amsterdam. Het kent prachtige grachten en parken, bruisende horeca, interessante musea en bijzondere historische gebouwen. Maar Utrecht is kleiner dan onze hoofdstad en zonder hordes toeristen. Alleen al de binnenstad is absoluut een bezoek waard. Maar Utrecht heeft meer. Veel meer.

Als een local
Beleef Utrecht als een echte ‘Utregter’

Beleef Utrecht als een echte ‘Utregter’

Traditional houses on the Oudegracht in downtown Utrecht

Utrecht is er voor jong en oud. De binnenstad bruist van de gezellige horeca, maar huisvest tegelijkertijd ook het nijntje museum en het Centraal Museum. Die eerste is de leukste manier om kinderen te laten kennis maken met musea en Nijntje, de wereldberoemde Utrechtse hoofdrolspeelster uit de boeken van Dick Bruna. Het Centraal Museum is er juist voor de grote mensen; de collectie wijzigt vaak, maar bestaat uit werken met enorm veel aanzien en wordt gezien als de thuishaven van Gerrit Rietveld.

Ook het Spoorwegmuseum mag niet ontbreken in zo’n lijstje: vanaf het station gaat er rechtstreeks een speciale trein naar de wondere wereld van oude perrons, stoomlocomotieven en alles eromheen.

En, de echte bezoeker van Utrecht moet natuurlijk de 465 treden van de Dom beklimmen om zich daarna te vergapen aan het ongekende uitzicht.

Traditional old buildings and tower of the Dom cathedral in Utrecht

Een bijzondere manier om al het moois van Utrecht te ontdekken is via een kanotocht door de grachten. Een prachtige, gezonde manier om je te verbazen over de historische grachtenpanden, welfkelders en gezellige, sfeervolle horeca.

Wel moet je af en toe bukken bij een brug, maar dat mag geen probleem zijn, natuurlijk. Al is het maar omdat eetcafé Tijm speciaal voor kanoërs, suppers en andere vaarders aan de achterkant van hun pand een loket voor bier, koffie en ander lekkers heeft gecreëerd.

Supping for diner Tijm

Met het gigantische Wilhelminapark als centraal punt, is Wittevrouwen een fijne wijk om even bij te komen van al het moois wat Utrecht te bieden heeft. Gesitueerd vlak naast het centrum, omringd door statige herenhuizen doet de wijk wat pompeus aan, maar dankzij de gezellige barretjes en het sfeervolle park is het dé plek om lekker te picknicken of te wandelen.

Duurzaam
Een groen bezoekje aan Utrecht

Een groen bezoekje aan Utrecht

In welke wijk van Utrecht je ook te vinden bent, er is zeker een park aanwezig. Van park Transwijk tot het Julianapark en van Lepelenburg tot het Wilhelminapark: allen hebben ze wat bijzonders, maar de gemene deler is dat ze vrij tot zeer ruim van opzet zijn.

Park Transwijk is vooral bekend van het jaarlijkse en grootschalige Bevrijdingsfestival, terwijl het Griftpark een flinke speeltuin en kinderboerderij bevat. In welk park je ook bent, je kunt er rustig een tijdje spenderen. Leg een kleedje neer, laat een pizzaatje komen of beter nog: ga er lekker barbecueën, want dat mag van de gemeente, mits je je aan de regels houdt.

Cyclists Wilhelminapark Utrecht
Cyclists at Dafne Schippers bridge

Maar het gaat verder dan dat, want Utrecht is sterk aan het vergroenen. Zo komen er steeds meer bike only-wegen en, grappig detail, geveltuintjes. Gemeente Utrecht heeft daar zelfs subsidies en oplossingen voor bedacht. Zo halen ze je tegels gratis en voor niets op, als er groene elementen voor in de plaats komen.

Zo is Utrecht een van de groenste steden van het land, zonder dat het zijn stadse karakter verliest. Een prachtige combinatie.

Verborgen parels
Van de gebaande paden in Utrecht

Van de gebaande paden in Utrecht

Net als veel andere steden in Nederland doet Utrecht er alles aan om auto’s en vrachtwagens in het drukke centrum zoveel mogelijk te mijden. Dat resulteert in een redelijk autoluwe binnenstad, waar in veel grote straten de fietser voorrang heeft. De Voorstraat, een grote straat in hartje centrum is er bijvoorbeeld zo een. En als je daar fietst? Even stoppen bij The Village, een Utrechts koffiefenomeen met meerdere vestigingen verspreid door de stad.

Parking space bicycle Utrecht
Peter Walker
Utrecht is met recht de fietsvriendelijkste stad ter wereld.
Peter Walker CNN

En als we het dan toch over fietsen hebben; Utrecht heeft met recht iets bijzonders. Oké, het is niet echt een toeristische attractie, maar vlakbij het station kunnen liefst 12.500 fietsers hun fiets parkeren in de grootste fietsenstalling ter wereld. CNN noemt het zelfs een van de redenen waarom Utrecht wat hun betreft dé fietsstad van de wereld is. In de buurt? Zeker even gluren. Of zet je fiets er neer. Kan ook. Vanuit daar loop je namelijk makkelijk het centrum in. Let voor de grap even op de stoplichten - dikke kans dat je daar het silhouet van Nijntje tegenkomt...

Terrace in Utrecht

Doordat Utrecht niet zo groot is, zeker vergeleken met Amsterdam, zijn veel bijzondere plekken goed en relatief makkelijk te bereiken. Als je bereid bent een kwartiertje te fietsen is een tochtje naar culturele vrijhaven De Nijverheid in het Werkspoorkwartier de moeite waard. Exposities, tentoonstellingen, films, werkelijk vanalles kun je hier bekijken, vaak gemaakt of georganiseerd door jonge creatievelingen. Het ademt Berlijn, maar dan met een Utrechts tintje. Bezoek bijvoorbeeld de EXBoot, een voormalige woonboot, die in slechter tijden gebruikt werd als peeskamer. Of geniet van de vele artiesten en het cultuurterras. Zeker in de zomer is hier bijna dagelijks wel een bijzonder evenement te vinden. Niet bekend in Utrecht? Wel even goed zoeken, dan.

Ontdek meer steden als een local

Boating in Almere surrounded by architectural gems
Categorie: Ontdekken

Almere: De jongste stad van Nederland

De jongste stad van Nederland heeft veel meer te bieden dan verwacht. ‘Ally’ is een architectuurmuseum in de open lucht.

Dordrecht Lombardbrug couple looks at mural
Categorie: Ontdekken

Ontdek de geschiedenis in Dordrecht

De oudste stad van Nederland, Dordrecht, is absoluut een bezoek waard. Waarom?

Strollers on the Plein with The Hague skyline in the background
Categorie: Ontdekken

Den Haag: Groene stad aan zee

Den Haag staat voor velen bekend om monumenten, bruisende winkelhart en - uiteraard - haar stranden. Maar het biedt zoveel meer. Wij vertellen het.