Rotterdam Vroesenpark people picnicking
© Iris van den Broek
Categorie:Interesses

Picknicken in Nederland

Leg een kleedje neer, snijd een stokbroodje en schenk een (meegenomen) glaasje in. Kortom: ga heerlijk picknicken in een park. Je kunt jouw eigen picknickmand vol lekkernijen meenemen
of er gewoon eentje huren.

  • Ontdek de mooiste stadsparken in Nederland.
  • Bijkomen van de drukte van de stad.
  • Huur een picknickmand in het beroemdste park van Amsterdam.

Nederland kent heel erg veel parken. In praktisch iedere grote stad is wel een flink park te vinden, waar in de weekenden en zwoele zomeravonden volop gepicknickt en gebarbecued wordt. Zeker in de zomer is het een populaire activiteit, ook omdat in veel parken de nodige festivals gehouden worden.

Afhankelijk van het type park, de stad en gemeente waar je lekker blokjes kaas en glaasjes rosé op een geruit kleed wegwerkt, is er soms wel wat wet- en regelgeving. Meestal kun je die (niet al te strenge) regels vinden op de site van de gemeente, bijvoorbeeld als je ook een barbecue aan wil slingeren.

Steden als Amsterdam en Utrecht hebben specifieke webpagina’s daarvoor ingericht. Drink je gewoon een blikje bier en doe je verder niets geks, is er echt nooit een probleem. Wel naderhand graag je rotzooi opruimen, alsjeblieft.

Eigenlijk kun je overal in Nederland genieten van deze leuke vorm van dineren. In dit artikel lichten we een paar originele locaties in de populairste steden er even uit. Eet smakelijk.

Amsterdam: picknicken in het beroemdste park

Amsterdam Vondelpark people sitting on waterfront

Verreweg het meest beroemde park om te picknicken is het Vondelpark in Amsterdam. Gelegen in het hart van onze hoofdstad kun je er heerlijk genieten van een groene omgeving, waar gezelligheid centraal staat. Er zijn verschillende terrassen en je kunt bij plaatselijke horeca een picknickmand huren, bijvoorbeeld bij Tozi Amsterdam, voor een bijzondere cicchetti picknick.

Net buiten het centrum van Amsterdam ligt een van de grootste stadsparken van Nederland, het Amsterdams Bos. Je kunt er wandelen, klimmen, fietsen, tennissen, kanoën (!) of gewoon even ontspannen. Technisch gezien ligt het Amsterdamse Bos overigens in Amstelveen, maar dat mag de pret niet drukken.

Is het een warme dag, dan biedt de Sloterplas in het Sloterpark absoluut uitkomst. De Sloterplas is een groot meer, met daarbij een heel fijn stadsstrand. Lekker afkoelen in het water, en daarna aan de rand een picknickmandje openklappen.

Tot slot: voor foodies is het Sarphatipark, met de Albert Cuypmarkt op steenworp afstand, een absolute tip.

Utrecht: aanmeren bij de Singel

Utrecht Singel people picnicking

Ook in Utrecht zijn er veel plekken te vinden waar je fijn kunt picknicken. Sowieso zijn er een hele hoop parken, die zo goed als allemaal zijn voorzien van ruim
opgezette grasvelden waar je fijn je kleedje neer kunt leggen.

Het Wilhelminapark is de grootste en wordt het meest gebruikt als picknicklocatie.
Tegelijkertijd zijn ook het Julianapark en Park Oog in Al erg in trek. Die laatste twee zijn ook erg populair onder kinderen doordat er bij alle twee een grote speeltuin en dierenweide aanwezig is.

Geen zin om te picknicken in een park? Dan kun je bijvoorbeeld aan de Oudegracht lekker lunchen. Even een trapje naar beneden en klein wandelingetje langs de vele werfkelders is  voldoende. Kwestie van een fijn, leeg plekkie zoeken. Let er wel op dat je niet per ongeluk voor iemand zijn deur zit… Als je een beetje handig bent, kun je ook
een kleine rugzak meenemen tijdens een fijn kanotochtje door de grachten.

Eindhoven: bijkomen bij historische watermolen

Cyclists through the forest Eindhoven

Vanuit het centrum van Eindhoven is het een klein kwartier fietsen naar het Genneper Park, een ruim opgezet natuurgebied waar je heerlijk fietst, wandelt of rent. Een mooie plek met veel bomen en andere natuur. Eigenlijk kun je overal wel een kleedje neerleggen, maar de ideale plek om tot rust te komen is in de buurt van de Genneper Watermolen. Fun fact: deze historische watermolen is meerdere keren door Vincent van Gogh geschilderd.

Ook elders in de lichtstad valt er te picknicken. Bijvoorbeeld in het Stadswandelpark of bij de Karpendonkse plas.

Rotterdam: genieten van onmiskenbare Erasmusbrug

Picknicken with sunset view of Euromast in park Rotterdam

In Rotterdam kun je het beste picknicken bij het Euromastpark. Je kunt dan een fijn rondje wandelen langs de Maas en het park kent de nodige barbecueplekken. De Veerhaven is daarbij een hele leuke plek om bootjes te kijken en je hebt, natuurlijk, uitzicht op de onmiskenbare Erasmusbrug. Leuk detail: Euromastpark wordt ook gewoon Het Park genoemd. Dan weet je dat. Een alternatief is een hapje en een drankje aan de Paul Nijghkade. Daar zit een klein parkje achter de Food Hallen, waarbij je uitzicht hebt over de Maas. En het Vroesenpark in Blijdorp is populair onder studenten, maar wel vaak wat drukker.

Tot slot kun je ook in De Esch goed picknicken. Dat is gelegen bij de Plantage. Hoef je zelf geen koffie mee te nemen, want De Maas Kantine heeft heerlijke cappuccino.

Picknicken in Den Haag: al het fijns komt samen

Den Haag Westduinpark

In het langgerekte Westduinpark vind je achter iedere boom of duin zowaar een nóg betere picknickspot. Want of je nu met je kleedje in een dichtbegroeid bos wil neerstrijken, een wijntje wil drinken vanaf de goudgele duinen met uitzicht op zee, of toch liever aanklopt bij een van laid back strandtentjes - al het fijns van Den Haag komt hier samen.

Zoek je een park om ook nog lekker wat te bewegen? Het Westbroekpark is een opvallend rustig familieparkje. Je wandelt er door een prachtige bloementuin en kunt er een bootje huren voor een roeitocht of een dobberende picknick op het water.

Dat een park nabij het centrum niet altijd zwart van de mensen ziet, bewijst het Haagse Bos. Op slechts enkele minuten lopen van het Centraal Station is dit park verrassend genoeg een oase van groen en rust. Een park waar de paadjes lustig door elkaar kronkelen en een plekje in het gras aan het water nooit ver weg is. En na die heerlijke picknick? Dan ga je onder het toeziend oog van Huis ten Bosch op een ware ontdekkingstocht langs bijzondere kunstobjecten en de betere tuinen.

Arnhem: uitstekend uitzicht

Arnhem Sonsbeekpark

Tot slot: als je aan een Arnhemmer vraagt waar hij of zij wil picknicken is zonder twijfel het antwoord: Park Sonsbeek. Gelegen op een heuvel aan de rand van Arnhem heb je een prachtig uitzicht over de Burgemeesterwijk en het centrum. Park Sonsbeek is vaak de plek van de nodige festivals en prominent aanwezig is de Stadsvilla Sonsbeek, waar je heerlijk luncht en eventueel zelfs het ja-woord zegt (moet je wel even van tevoren regelen, natuurlijk…)

Mocht je in het bezit van een fiets zijn, dan is een tochtje naar de nabijgelegen Veluwe een must. Zeker op de hei kun je heerlijk picknicken. Een unieke plek.

Vond je dit interessant? Ontdek meer