Amsterdam

Amsterdam. Hoofdstad van ons prachtige land. Met zijn bekende grachtennetwerk, rijke geschiedenis en bijzondere culturele scene is Amsterdam een van 's werelds meest levendige steden. Ervaar de hoofdstad zoals de lokale bevolking dat doet met deze pagina gewijd aan alle verborgen juweeltjes van de stad, voorzien van duurzame reistips en off-the-beaten-track avonturen.

Als een local
Waan je een echte Amsterdammer

Waan je een echte Amsterdammer

Tour boat sails under bridge in Amsterdam with beautiful cloudy sky

Amsterdam is een van de bekendste steden ter wereld. En zeg je Amsterdam, dan zeg je cultuur, geschiedenis, inclusiviteit, maar natuurlijk ook: haar grachten.

Sinds haar aanleg in de 17e eeuw is de Amsterdamse grachtengordel uitgegroeid tot een van de meest unieke stadslandschappen ter wereld. Een boot- of kanotochtje is eigenlijk een must als je je in de hoofdstad van Nederland begeeft, maar ook Het Grachtenmuseum is een geweldige manier om meer te weten te komen over deze bijzondere stijl, zelfs toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tijdens evenementen als de Open Tuinen Dagen en Open Monumentendag Amsterdam, openen grachtenpanden en monumenten in de binnenstad hun deuren voor het publiek.

Met meer dan 800 jaar geschiedenis om te ontdekken, is Amsterdam rijk aan fascinerende attracties en bezienswaardigheden. Van oude kastelen tot prachtige musea en van geheime binnenplaatsen tot schilderachtige, geplaveide straatjes. Of je nu voor het eerst gaat kennismaken of al een echte expert op het gebied van kunst en cultuur bent, stiekem is geen reis naar de stad compleet zonder een bezoek aan iconen als wereldberoemde Rijksmuseum, het Van Gogh Museum of het Anne Frank Huis.

Begijnhof Amsterdam houses and statue

Amsterdam is voor iedereen, ongeacht afkomst, genderidentificatie, geloof of seksuele voorkeur. Het Pride & Queer festival, een van de grootste vieringen van lhbtiq+ gelijkheid ter wereld, verlicht Amsterdam elk jaar met dansfeesten, filmvertoningen, sportevenementen, debatten, tentoonstellingen en nog veel meer. Doe mee aan de Pride Walk, ontdek de festiviteiten tijdens Pride at the Beach en betuig je steun tijdens de Canal Parade. Iedereen is welkom en er is voor elk wat wils.

 Tom Doms at Amsterdam Dance Event

Nederland staat tot slot bekend om zijn dancemuziek. We hebben dj’s van wereldklasse en kennen uitzonderlijke muziekfestivals. Vooral in en rondom Amsterdam kan de danceliefhebber zijn lol op. Het jaarlijkse Amsterdam Dance Event (ADE) is een viering van die cultuur en brengt meer dan 2.500 van 's werelds meest prominente artiesten op podia in de stad. Van ondergrondse bunkers tot pas verbouwde pakhuizen en van rooftops tot musea, in Amsterdam vind je vast en zeker een evenement dat past bij jouw feeststijl.

Duurzaam
Een van de duurzaamste steden van Europa

Een van de duurzaamste steden van Europa

Met haar prachtige grachten die omgeven zijn met bomen en ander groen, beroemde parken en maar liefst 400 kilometer aan fietspaden, is een milieubewuste houding diep geworteld in de manier van leven in Amsterdam. Niet voor niets staat de geboorteplaats van Johan Cruijff op de tiende plek van meest duurzame steden ter wereld. De gemeente Amsterdam streeft naar een volledig emissievrije stad in 2030 en wil in 2050 circulair, klimaatneutraal én klimaatadaptief zijn. Er zijn dan ook tal van opties voor een fijne, duurzame vakantie.

Couple enjoys in Vondelpark Amsterdam
People riding bicycles through downtown Amsterdam. Sunlight and silhouettes

De schone lucht en het weelderige groen van Amsterdam worden beschermd door het favoriete vervoermiddel van de lokale bevolking: de fiets. Fietsen is een manier van leven voor Amsterdammers van alle leeftijden en bevolkingslagen, en de goed ontworpen fietspaden en vlakke straten maken meedoen net zo gemakkelijk als het fietsen zelf. Wil je de regio per fiets verkennen of op zoek gaan naar verborgen pareltjes in je buurt, dan zorgen deze fietsroutes ervoor dat je thuiskomt met unieke verhalen.

Verborgen parels
De NDSM-werf als hotspot

De NDSM-werf als hotspot

Getransformeerd van een industriële scheepswerf tot een levendige sociale ruimte: je vindt tussen de zeecontainers en met graffiti versierde hangars urbankunst, milieubewuste restaurants en spectaculaire cafés aan het water om te chillen. Kortom, voor nieuwsgierige stadsverkenners die op zoek zijn naar een ander beeld van Amsterdam dan de bekende grachten en tulpen, is de NDSM-werf een geweldige plek om te ervaren. De werf is gemakkelijk te bereiken: er varen twee gratis ponten rechtstreeks naar de NDSM-werf die toegankelijk zijn voor voetgangers en (brom)fietsers.

IJhallen at the NDSM warehouse in Amsterdam
Terrace at Westerpark in Amsterdam

Verder is in het Westerpark altijd iets te beleven: van unieke culinaire festivals tot kunst van het hoogste niveau - er zijn tal van manieren om deze historische Amsterdamse wijk te ontdekken. In het Westerpark bevindt zich onder meer het culturele complex Westergas, dat het hele jaar door het centrum is van festivals, kunstzinnige evenementen en zelfs vlooienmarkten. Een avontuurlijke omgeving waar inspirerende samenwerkingen ontstaan, met een eigengereid, maar tegelijkertijd typisch Amsterdam karakter.

Ben je met je gezin in Amsterdam? Spring dan vooral ook eens op een veerboot en ontdek Fort Pampus, een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Pampus is met recht een oase van rust en ontspanning. Zon, wind en water zijn typische kenmerken van het eiland en zelfs een bron van groene energie, waardoor Pampus een van de eerste zelfvoorzienende werelderfgoedlocaties is.

Ontdek meer steden als een local

View on Erasmusbrug from Euromast
Categorie: Ontdekken

Rotterdam: Dé Havenstad van Europa

Rotterdam is een dynamische stad met een eigen karakter. Ontdek waarom deze stad absoluut een bezoek waard is.

Boating in Almere surrounded by architectural gems
Categorie: Ontdekken

Almere: De jongste stad van Nederland

De jongste stad van Nederland heeft veel meer te bieden dan verwacht. ‘Ally’ is een architectuurmuseum in de open lucht.

Stationsplein Utrecht
Categorie: Ontdekken

Utrecht: De fietsvriendelijkste stad

Utrecht wordt gezien als alternatief voor Amsterdam. Waarom?