Almere

Een bezoek aan Almere is verrassend anders. Als jongste stad van Nederland heeft ‘Ally’ veel te bieden, het is er zeker niet saai! Ontdek de moderne architectuur, geniet van de natuur en beleef Almere, 50 jaar geleden gebouwd op de bodem van de zee…En nee, dat is geen tikfout. Almere is alleen al daarom een architectuurmuseum in de open lucht.
Als een local
Ontdek ‘Ally’

Ontdek ‘Ally’

Couple sits on stairs with ALLY text

Almere is de jongste en misschien wel groenste stad van Nederland. Het is bijna 50 jaar geleden gebouwd op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Hoe dat kan?

Om de groeiende bevolking van Amsterdam en omstreken een plaats te bieden werd eind 19e eeuw besloten om de Zuiderzee in te dammen en droog te malen. Bijna honderd jaar later was daar het resultaat: provincie Flevoland met, jawel, Almere als kloppend hart. Almere is constant in ontwikkeling en mede daardoor vind je hier plekken die je elders in Nederland niet tegenkomt. Almere is met recht verrassend anders. Kortom: ontdek de moderne architectuur, geniet van de natuur en beleef Almere!
De verbinding met de zee, het water en alles eromheen voel je nog steeds in deze bijzondere stad. Niet alleen bestaat Almere voor 47% uit water maar er is ook een kustlijn van liefst 42 km lang en er zijn wel negen stadsstranden. Dat maakt Almere een ideale bestemming voor watersportliefhebbers. Er zijn verschillende vaarroutes door de hele stad - zo kun je bijvoorbeeld een bootje huren op het Weerwater en dan de skyline van Almere bewonderen. Maar ook voor overige watersportactiviteiten is er genoeg aanbod. Ga bijvoorbeeld suppen en kanoën bij SEC Almere, windsurfen bij Sail Today of zeilen bij Haddock Watersport.
Canoeing in Almere

‘Ontdek Almere: het architectuurmuseum in de open lucht!’

Couple looks over the water with binoculars

In Almere vind je veel verschillende natuurgebieden. De Oostvaardersplassen, onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land, ligt in de achtertuin van Almere. Hier kun je heerlijk wandelen en fietsen of mee met een excursie door het gebied. Wie weet spot je de Almeerse Big 5! In het gebied kom je onder meer edelherten, verschillende vogels, heckrunderen en zelfs konikpaarden tegen.
Voor of na je bezoek kun je terecht bij Paviljoen de Oostvaarders voor een lunch of high tea met prachtig uitzicht over het gebied. Meer groen ontdekken? Ga naar Stadslandgoed de Kemphaan midden in het bosgebied Almeerderhout. Ontdek diverse wandel- en fietsroutes of ga voor het avontuur! Kom klimmen bij Klimpark Fun Forest, bijzondere dieren spotten bij Almere Jungle of overnachten bij Natuurcamping de Kemphaan.
Almere Jungle

Waan je een Almeerder

Architecture in Almere taking selfie in front of the beautiful buildings

Almere wordt ook wel hét architectuurmuseum in de open lucht genoemd. In het centrum van Almere is de architectuur van wereldberoemde namen op nog geen vierkante kilometer te bewonderen. Denk aan bouwwerken van gerenommeerde designers als Rem Koolhaas, René van Zuuk, Herman Hertzberger en nog veel meer.
Maar ook buiten het centrum is er genoeg architectuur te bewonderen. In de Eilandenbuurt in Almere Buiten staat bijvoorbeeld het bijzondere project ‘Gewild wonen’, met stoere huizen vol karakter. In de Regenboogbuurt staan de ‘Rooie Donders’, opmerkelijke gebouwen ontworpen door Liesbeth van der Pol.

En grappig feit: als schaap heb je het bijzonder goed getroffen in de Schaapskooi in het Vroege Vogelbos. De Schaapskooi heeft jaren geleden namelijk een internationale architectuurprijs gewonnen. Leuk om te bekijken dus!
Rooiedonders Almere Buiten spectacular red architecture
Duurzaam
De jongste stad van Nederland

De jongste stad van Nederland

Boating in Almere surrounded by architectural gems

Duurzaamheid en groen zijn thema’s die uiteraard niet ontbreken in een jonge, snel groeiende stad die vol in ontwikkeling is. Bijzondere natuurgebieden, parken, heel veel bos en overal water: Almere is met recht een groene stad! Tip om dat te ervaren? Huur een (elektrische) fiets of elektrische sloep en ontdek de stad via een van de vele leuke routes. Naast natuur zijn er ook bijzondere hotspots en duurzame initiatieven die je zullen verbazen. Een rondje door ecologische wijk Oosterwold is absoluut een aanrader!
Stad en natuur zijn in Almere heel goed op elkaar afgestemd. Er zijn mountainbikeroutes, unieke accommodaties, een klimbos en veel meer toffe locaties waar je tegelijkertijd geniet van de natuur. Wat dacht je van een B&B in een wijngaard?! Liever het water op? Overal in de stad vind je watersporten. Ga catamaranzeilen op het IJmeer of wakeboarden op het Weerwater, midden in de stad!

Bijzonder is de ecologische buitenwijk De Buitenkans, waar 55 gekleurde woningen zijn gebouwd, geïnspireerd op de theorieën van antroposoof Rudolf Steiner. Die meende dat een organische architectuur, met veel schuine lijnen, kosmische inspiratie bracht.
Overnight stay at Bed & Welness Klein Knorrestein Almere

Organische architectuur

Het gaat te ver om de theorieën van Steiner hier uiteen te zetten, maar feit is wel dat het een kleurrijk geheel oplevert waarbij geen woning recht is. Kamers zijn nergens rechthoekig en daken hebben een schuine belijning. Die daken hebben sedumbeplanting en vangen regenwater op, dat uiteindelijk terechtkomt in een centrale vijver, waar riet voor de waterzuivering zorgt.

Verborgen parels
Trek over het strand

Trek over het strand

Supping in Almere

Duinen begroeid met duingras en een breed strand met uitzicht over het IJmeer: ook dit is Almere! In de unieke wijk DUIN, in Almere Poort, genieten de bewoners van dit heuse strandleven. De wijk kent prachtige woningen, hippe horecatentjes en toffe watersportactiviteiten en is continu in ontwikkeling. Tijd voor een bezoekje dus!
Het Almeerderstrand is het breedste strand van Almere en tevens het grootste catamaranstrand van Europa. Het is dé plek om lekker te ontspannen en de verkoeling op te zoeken op een zwoele zomerdag. Diverse watersportaanbieders hebben zich rondom het strand gevestigd. Leer suppen, catamaranzeilen of kitesurfen met de prachtige skyline van Amsterdam en het IJmeer op de achtergrond. Dat ga je nooit meer vergeten.
Beach Almere

Het strandleven van Almere

Stay overnight at Marina Parcs Muiderzand Almere

Natuurlijk plof je ook even neer bij een gezellige strandtent zoals Poortdok. Een stukje verderop, op loopafstand van het strand, vind je het sfeervolle brasserie Zuyder. Geniet van ochtend tot avond van smaakvolle gerechten en weer dat fijne strandsfeertje. Tip voor een unieke overnachting op het water: bij Marina Parcs kun je je in een waterbubbel in slaap laten dobberen. En: theaterspektakel Vis à Vis is gevestigd vlak naast het Almeerderstrand. Hier bekijk je bijzondere en wisselende theatervoorstellingen in de openlucht.

Ontdek meer steden als een local

Categorie: Ontdekken

Ultiem cultuursnuiven in Amsterdam

Amsterdam is een van de meest levendigde steden ter wereld. Waarom?

Stationsplein Utrecht
Categorie: Ontdekken

Utrecht: De fietsvriendelijkste stad

Utrecht wordt gezien als alternatief voor Amsterdam. Waarom?

Strollers on the Plein with The Hague skyline in the background
Categorie: Ontdekken

Den Haag: Groene stad aan zee

Den Haag staat voor velen bekend om monumenten, bruisende winkelhart en - uiteraard - haar stranden. Maar het biedt zoveel meer. Wij vertellen het.