Maastricht

Maastricht, een prachtige historische stad waar het bruist van de cultuur, creativiteit en gezelligheid. De hoofdstad van Limburg ligt verscholen in een glooiend heuvellandschap en ademt een unieke sfeer die je nergens anders in Nederland vindt. Maastricht verrast! Dankzij al het moois dat er te ontdekken is. Dankzij het culinaire hart dat overal in Maastricht klopt. Dankzij de schitterende natuur die je tot ver buiten de stadsmuren zal blijven verbazen.

Als een local
Waan je een Maastrichtenaar

Waan je een Maastrichtenaar

Maastricht view from the bridge to the city with monumental buildings.

Maastricht is een stad met een rijke geschiedenis. Een stad gevuld met historische monumenten en prachtige architectuur, denk bijvoorbeeld aan de Sint Servaasbrug, de Sint Servaasbasiliek, de Sint-Janskerk en de Onze Lieve Vrouwebasiliek.

Maar ook de oude stadswal en de Helpoort tonen geschiedenis: als voormalige Romeinse vesting kent deze hoofdstad van Limburg een heel klassiek uiterlijk. Het ademt historie. Of, anders gezegd: de straten van Maastricht vertellen een verhaal.

Maastricht is de tweede cultuurstad van Nederland. Het bruist er van de culturele evenementen en er is een ruim aanbod aan culturele instellingen. Zo worden er jaarlijks zeer populaire en succesvolle evenementen gehouden als de Nederlandse Dansdagen, de Europese kunstbeurs TEFAF en Museumnacht. Daarnaast heeft Maastricht een breed scala aan musea en theaters. Denk aan het Bonnefanten, de opvallende plek waar elke denkbare vorm van kunst tentoongesteld wordt of Theater aan het Vrijthof, waar zowel kleine als zeer bekende voorstellingen worden getoond.

Maastricht Museum aan het Vrijthof mother and daughter standing in front

Sphinxkwartier Maastricht lady on a bicycle

Verder is iedere arthouse liefhebber te vinden in het verrassende Bassin, gelegen in het Sphinxkwartier, waar het filmhuis Lumière Cinema te vinden is. Hier kunnen bezoekers genieten van filmhuisfilms, documentaires en Hollywood blockbusters. En we mogen vooral ook niet de muziek vergeten: poppodium de Muziekgieterij is een van de vele plekken waar zowel opkomend talent als bekende namen optreden.

Een creatieve stad

Sowieso barst het in Maastricht van de creativiteit en vakmanschap. Ambachtelijke productie was eeuwenlang belangrijk voor de economie, maar tegenwoordig is er in deze diverse stad een bloeiende creatieve maakindustrie met kleding- en productontwerpers, sieradenmakers en artistieke kunstenaars. Maastricht is een inspirerende plek waar creatieve geesten samenkomen. Als bezoeker van de stad kom je op veel locaties de ambachtelijke en handgemaakte creaties van makers tegen.

Maastricht is, tot slot, een zeer internationaal georiënteerde stad. Niet voor niets werd hier in 1992 het verdrag van Maastricht getekend waarna in 1993 de EU is ontstaan. Dit betekende onder meer de start van de Euromunt en het Europees Parlement als wetgevende macht. De stad heeft dan ook enorm veel te bieden voor internationale studenten en expats. Alleen al Maastricht University heeft meer dan 20 internationale bacheloropleidingen en daarnaast is de Maasstad thuisbasis van vele internationale bedrijven en organisaties, met het MECC als onmisbare locatie voor conferenties en congressen.

Maastricht Stars of Europe
Duurzaam
Rust in het Limburgse Heuvellandschap

Rust in het Limburgse Heuvellandschap

Maastricht is dan wel een stad van cultuur en historische architectuur, maar tegelijkertijd ontkom je niet aan de bijzondere groene omgeving. Niet alleen rondom, maar juist ook in het midden van de stad: alleen al in het centrum vind je diverse parken waar je kunt genieten van een stukje natuur. Sommige parken zijn er al decennia, andere zijn in recentere jaren ontstaan.

Maastricht attractive street with city wall and houses

A former highway turned into a green zone, improving air quality and the standard of living of residents, while reducing noise pollution.

Daarnaast wordt er geïnvesteerd in het vergroenen van woonwijken. Zo is de Groene Loper een mooi project waarbij er aandacht wordt besteed aan een groene oplossing voor woningen, doorgang voor fietsers en voetgangers, en biodiversiteit. Een mooi initiatief. Niet alleen in Maastricht zelf speelt de natuur een grote rol, maar ook in de omgeving. Uiteraard, zouden we haast zeggen. De stad is omringd door een prachtig heuvellandschap, een plek waar mensen graag naartoe gaan om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en te genieten van rust en ontspanning.

Het heuvelachtige gebied geeft je het gevoel alsof je even in het buitenland bent en biedt mogelijkheden om volop buitenactiviteiten te ondernemen, zoals wandelen, fietsen, e-biken, hardlopen of mountainbiken.

Op de Sint Pietersberg vind je een mooi stuk natuur, net buiten het centrum. Een heuvelachtig landschap met bossen, de indrukwekkende grotten en de bijzondere ENCI-groeve. Dit gebied is ideaal voor iedere natuurliefhebber en sportieveling. Extra tip: de Krijtwandeling, om het typerende Zuid-Limburgse kalklandschap zien en, vooral, te bewonderen.

The ENCI quarry is a limestone quarry on the Meuse side of Sint-Pietersberg in Maastricht.

Verborgen parels
Rondstruinen door het Sphinxkwartier

Rondstruinen door het Sphinxkwartier

Maastricht Sphinxkwartier

Ga op pad in de meest verrassende én evoluerende wijk van Maastricht. In het industriële Sphinxkwartier liggen historische verhalen verborgen die we vandaag de dag samen nieuw leven inblazen. Deze creatieve broedplaats verrast je met eigentijdse winkels en horeca in unieke settings. Een heerlijk ruig gebied, waar je kunt rondstruinen langs onontdekte plekjes.

De wijk ademt cultuur. Hier vind je onder andere het eerder genoemde Lumière Cinema, maar ook Bureau Europa en de Muziekgieterij. Bureau Europa organiseert als presentatie- en netwerkinstelling tentoonstellingen, lezingen, projecten en andere activiteiten op het gebied van architectuur, vormgeving en stedelijkheid. Voor muziek moet je bij de Muziekgieterij zijn. Dit is met uitstek dé plek om oude en nieuwe muziek te ontdekken. Voor liefhebbers van indie, rock, popmuziek, maar ook gedurende de nacht kun je terecht in deze poptempel van Maastricht.

Muziekgieterij Maastricht interior

Een andere must-see in deze wijk is het iconische Eiffelgebouw. Vroeger een bekende sanitairfabriek, tegenwoordig een bruisend rijksmonument. In het Eiffelgebouw vind je de Sphinxpassage, een 120 meter lange overdekte tegelpassage, waar bijna 30.000 tegels het Maastrichtse Sphinxverleden in kaart brengen.

Bovenop het Eiffelgebouw kun je heerlijk lunchen of dineren bij BOLD Rooftopbar, met prachtig uitzicht over de stad. Rondom het Eiffelgebouw ontwikkelt het Sphinxkwartier zich tot een moderne, bruisende stadswijks.

Maastricht mural song thrush

Tenslotte geniet je onderweg van indrukwekkende street art kunstwerken. Kunst op openbare plekken, gemaakt met kwasten, spuitbussen, stickers, markers – door (on)bekende artiesten die het verhaal van de stad vertellen door de jaren heen. De Maastricht Street Art route neemt je mee naar de bakermat van street art in Maastricht.

Ontdek meer steden als een local

Categorie: Ontdekken

Eindhoven: Designhoofdstad van Nederland

Eindhoven is de designhoofdstad van Europa. Wij vertellen je waarom en laten zien dat Eindhoven ook een van de mooiste hidden gems van Nederland is.

Stationsplein Utrecht
Categorie: Ontdekken

Utrecht: De fietsvriendelijkste stad

Utrecht wordt gezien als alternatief voor Amsterdam. Waarom?

View on Erasmusbrug from Euromast
Categorie: Ontdekken

Rotterdam: Dé Havenstad van Europa

Rotterdam is een dynamische stad met een eigen karakter. Ontdek waarom deze stad absoluut een bezoek waard is.