Eindhoven

Eindhoven. Een stad van innovatie, creativiteit, design, maar bovenal van de toekomst. Het is de bakermat van Nederlandse vernieuwing en dat is terug te zien, te voelen en te ervaren. Niet alleen in de bruisende binnenstad, maar ook (ver) daarbuiten.
Als een local
Waan je een Eindhovenaar

Waan je een Eindhovenaar

Ketelhuisplein terrace Ketelhuis where people socialise over drinks
Brabantse gezelligheid verpakt in een moderne, innovatieve stad. Dat is Eindhoven in een notendop. Technisch knappe bedrijven als ASML, VDL en Philips hebben een grote invloed op de stijl en cultuur van de stad, terwijl een opmerkelijk levendige biercultuur zorgt voor de nodige sfeer (en smaak!), met Stratumseind als absoluut hart. Met meer dan vijftig horecagelegenheden op een rij, variërend van borreltentjes en clubs tot eetcafés en zelfs fine dining, is ‘Stratum’ officieel de langste kroegstraat van de Benelux.
Maar Eindhoven wordt vooral gezien als designhoofdstad van Nederland. Bekendste wapenfeit op dat vlak is de Dutch Design Week, waar jaarlijks honderden talentvolle en gearriveerde ontwerpers hun nieuwste creaties tonen. Nieuwe, futuristische designs die vaak van grote invloed zijn op onze samenleving, denk bijvoorbeeld aan zonnepaneelauto Lightyear One en het houten Biobasecamp - een paviljoen waar bouwen met hout tot een soort van duurzame kunst is verworden.
Embassy of Health Dutch Design Week 2022
De industriële, creatieve broedplaats Strijp-S en de High Tech Campus, ooit opgezet door Philips, zorgen samen voor een nieuwe kijk op de wereld. Cultuur en design komen tot slot mooi samen in het Van Abbemuseum en Kazerne. Het Van Abbemuseum is een van de belangrijkste Europese musea voor moderne en hedendaagse kunst, terwijl Kazerne een podium biedt aan kunstenaars, maar tegelijkertijd meerdere restaurants en een hotel huisvest.
Eindhoven bewijst daarmee dat Nederland al lang niet meer enkel een land van molens, tulpen en grachten is. Nee, de stad is juist een voorloper op het gebied van innovatie en technologie, maar heeft tegelijkertijd aandacht voor de goede dingen des levens. Exemplarisch daarvoor is PHOOD, het allereerste ‘aquaponicboerderij-restaurant’, of brasserie Next in het Evoluon, waar je welhaast eet in het restaurant van de toekomst. En met grootschalige evenementen als GLOW en graffiti-festival Step in The Arena is er in Eindhoven áltijd wat te doen.
Duurzaam
Een onverwacht groene stad

Een onverwacht groene stad

Met al die moderne gebouwen en technische hoogstandjes zou je het wellicht niet verwachten, maar Eindhoven is de op één na groenste stad van Nederland. Dat kun je bijvoorbeeld zien aan de vele parken in en rondom de stad, maar ook aan nieuwe, bijzondere groenvoorzieningen waaraan gewerkt wordt. Zo is de Trudo Toren, een wolkenkrabber gelegen op Strijp-S, een sterk staaltje architectuur van Stefano Boeri met een zeer groene jas.

Pastry Club Strijp-S
Verder wordt Eindhoven bekroond om de transformatie van oude, vaak industriële fabrieksgebouwen tot moderne horeca- of woongelegenheden. Met name het erfgoed van Philips heeft in de loop der jaren geweldige, nieuwe herbestemmingen gekregen. Denk bijvoorbeeld aan het wooncomplex rondom de Lichttoren of ga langs bij de Machinekamer. Welk voormalig Philips-gebouw je ook bezoekt, het is ongetwijfeld een bijzonder monument met een unieke historie en architectuur, omgeturnd tot een fris pand voor de hedendaagse gebruiker.

Verborgen parels
Weg van de gebaande paden

Weg van de gebaande paden

Eindhoven heeft de laatste jaren een enorme transitie ondergaan. Mooie illustratie daarvan is Woensel-West, een multiculturele wijk die nog geen twintig jaar geleden als een probleemwijk werd betiteld. Maar door een open gesprek met inwoners te voeren heeft de gemeente het voor elkaar gekregen de buurt te veranderen en vooral te verbeteren. Tot op het punt dat je denkt: hier wil ik heen!

Wandel bijvoorbeeld door Volta Galvani, een fris en vrolijk gedeelte met gevels in de kleur en stijl die doen denken aan architectuur uit Zuid-Spanje en Noord-Afrika. Geen zin om te lopen? Huur dan een fatbike om een echte urban-vibe te krijgen. Ga vervolgens shoppen bij de Woensel Westside Stores, waar wijkgenoten de kans krijgen om op een kleinschalige manier hun onderneming te starten.
Have a drink at Van Alles en Co Eindhoven

Vergeet vooral niet binnen te lopen bij vintage koffiebar Van Alles en Co, Strange Avenue of doe mee aan een street food night bij Jungle Café. Om de hoek vind je Kelderman en van Noort (KEVN), het kunsthuis van makers en kijkers, maar waar je ook terecht kunt voor feestjes en leuke ontmoetingen met locals. Daarnaast is het gebouw heel bijzonder: het bestaat uit een oud schoolpand met een nieuw gedeelte dat volledig bestaat uit bestaande materialen. Voor ieder wat wils dus.

Ontdek meer steden als een local

Dordrecht Lombardbrug couple looks at mural
Categorie: Ontdekken

Ontdek de geschiedenis in Dordrecht

De oudste stad van Nederland, Dordrecht, is absoluut een bezoek waard. Waarom?

View on Erasmusbrug from Euromast
Categorie: Ontdekken

Rotterdam: Dé Havenstad van Europa

Rotterdam is een dynamische stad met een eigen karakter. Ontdek waarom deze stad absoluut een bezoek waard is.

Boating in Almere surrounded by architectural gems
Categorie: Ontdekken

Almere: De jongste stad van Nederland

De jongste stad van Nederland heeft veel meer te bieden dan verwacht. ‘Ally’ is een architectuurmuseum in de open lucht.