Couple travelling with luggage in train
© Cihat Hidir

Reizen naar Nederland

Nederland is een land vol met prachtige landschappen, bijzondere Nationale Parken, gezellige stranden, karakteristieke dorpen en groene steden. Het is een perfect vakantieland waar voor iedereen wat te beleven valt. En hoewel Nederland een klein land is, zijn de internationale verbindingen groots te noemen. Je kan er op veel verschillende manieren komen, waarbij natuurlijk geldt: hoe groener, hoe beter! Maar wat is nu de allerbeste manier om naar Nederland te reizen?

Reizen met het openbaar vervoer

Een van de meest efficiënte manieren om Nederland te bereiken en te verkennen is de trein. Dankzij een uitgebreid en goed onderhouden spoornetwerk kun je genieten van comfortabele ritten met een adembenemend uitzicht op het Nederlandse landschap. Vanuit diverse Europese steden zijn er rechtstreekse treinverbindingen naar Nederland, waardoor het land gemakkelijk bereikbaar is. Deze treinen beschikken over moderne voorzieningen, zoals comfortabele zitplaatsen, gratis wifi en soms ook restauratiewagens waar je kunt genieten van (lokale) lekkernijen. De Nederlandse steden en dorpen zijn goed met elkaar verbonden via het treinnetwerk, waardoor het eenvoudig is om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te reizen. Bovendien dragen de milieuvriendelijke aspecten van treinreizen bij aan duurzaam toerisme. Voor meer informatie zie NSinternational.

Someone walks to the train at NS station Geldermalsen

Public bus in Leiden, North Holland

Nederland heeft een goed ontwikkeld openbaar vervoersnetwerk, inclusief busverbindingen die door het gehele land steden en dorpen met elkaar verbinden. Reizen met de bus biedt een betaalbare en gemakkelijke manier om naar Nederland te reizen, vooral als je geen eigen auto hebt of liever niet met het vliegtuig reist. Er zijn internationale busmaatschappijen die verbindingen bieden tussen Nederland en andere Europese landen, zoals Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Voor reizigers uit deze landen zijn langeafstandsbussen vaak de meest budgetvriendelijke optie.

Met de auto naar Nederland

Ook met de auto is Nederland goed te bereiken vanuit naburige landen. Goed onderhouden snelwegen bieden je de vrijheid om op eigen tempo te reizen en pittoreske landschappen te bewonderen. Met name voor elektrische rijders is Nederland de ideale bestemming: nergens in Europa vind je meer oplaadpunten dan in Nederland. Er zijn ruim 200.000 publieke of semipublieke oplaadpunten en de kosten voor het opladen van je auto zijn relatief laag. Zo reis je moeiteloos van de ene bestemming naar de andere, of je nu de historische charme van steden zoals Groningen en Utrecht wil ervaren, of de rustige kustlijn en prachtige natuurgebieden wil verkennen.

Electric car is parked in a residential dutch street and is being charged The Hague

Over het water op vakantie

Aerial view of boats Stena Line Hollandica and Transporter in the harbour of Hoek van Holland

Nederland heeft een uitgebreid netwerk van rivieren, kanalen en havens, waardoor het land goed bereikbaar is via waterwegen. Er zijn verschillende mogelijkheden om met de boot naar Nederland te reizen. Je kan bijvoorbeeld naar Nederland reizen met de veerboot vanuit nabijgelegen landen zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Deze veerdiensten verbinden onder andere havens als Hoek van Holland, IJmuiden en Rotterdam met buitenlandse bestemmingen. Nederland is ook populair voor riviercruises, vooral over de Rijn, Maas en Waal. Deze cruises bieden de mogelijkheid om vanaf het water te genieten van talloze dorpjes en steden.

Met het vliegtuig

Duurzaam is het natuurlijk niet, maar voor sommige reizigers is het vliegtuig nu eenmaal de enige optie. Nederland is ook door de lucht gemakkelijk bereikbaar, met de internationale luchthaven Schiphol als centrale hub. Reis je vanuit het Verenigd Koninkrijk? Dan kun je in plaats van het vliegtuig ook de Eurostar-trein boeken en door de Kanaaltunnel naar het vasteland reizen. Veel beter voor het milieu! En is vliegen naar Nederland nou echt je enige optie? Dan kan je vanaf Schiphol je reis eenvoudig en duurzaam vervolgen dankzij de uitstekende treinverbindingen naar alle uithoeken van het land.