Schiphol Plaza, visitors buy ticket for public transport
© NS
Categorie:Vervoer in Nederland

Openbaar vervoer vanaf luchthaven Schiphol

Vliegt u naar Nederland, dan is de kans groot dat u landt op luchthaven Schiphol, vlak bij Amsterdam. Vanaf Schiphol kunt u eenvoudig verder reizen met het OV (Openbaar Vervoer) naar eigenlijk elke bestemming in Nederland. Dat gaat gemakkelijk én is ook nog eens duurzaam!

  • Ontdek Nederland duurzaam met het openbaar vervoer.
  • Maak eenvoudig gebruik van het openbaar vervoer met OVpay.
  • Bezoek een VVV kantoor voor informatie over de regio.

Trein of bus?

Direct onder de luchthaven liggen de treinstations voor binnen- en buitenlandse connecties. U neemt eenvoudig een roltrap naar beneden en u staat op het treinstation. Buiten de luchthaven vindt u vele busverbindingen. Al met al kunt u vanaf Schiphol eenvoudig verder reizen met het openbaar vervoer. Een groot deel van de bussen bij Schiphol rijdt overigens volledig elektrisch. Al met al kan je vanaf Schiphol, na een toch best vervuilende vlucht, dus duurzaam verder reizen met het openbaar vervoer.

Betalen in het openbaar vervoer

Betalen in het openbaar vervoer gaat eenvoudig met OVpay of met de anonieme OV-chipkaart. Ook is het nog mogelijk een wegwerp kaartje te kopen, dit is wel altijd een euro duurder dan de andere betaalmethodes en niet heel duurzaam. Met OVpay check je gemakkelijk in en uit met je Nederlandse betaalpas. Heb je geen Nederlandse betaalpas, dan doe je er goed aan een creditcard aan te schaffen mits je met OVpay wilt reizen. Een anonieme OV-chipkaart schaf je aan bij verschillende verkooppunten of een NS-verkoopautomaat.


Plan je reis van tevoren zodat je weet welke bus, tram, metro, trein of pont je moet hebben. Dit kan eenvoudig via NS.nl of via 9292.nl. Beide websites brengen je van A naar B. Echter heeft de NS-app nog wat extra opties zoals nieuws en aanbiedingen voor uitjes en versnaperingen op het station, een treinradar waar je alle rijdende treinen en hun snelheden kan bekijken en een functie om alle voorzieningen per station te bekijken.

Overnachten op Schiphol

Hoewel er veel trein- en busverbindingen zijn die ook 's avonds en 's nachts naar Schiphol rijden, kan het soms handig zijn om te overnachten bij Schiphol. Op en rondom Schiphol liggen diverse hotels met eigen pendeldiensten van en naar de luchthaven.

Praktische informatie voor je reis door Nederland

Ben je het spoor bijster en weet je niet zo goed hoe je nu verder moet? Wees gerust want wij helpen je op weg met de nodige praktische informatie. Bezoek een VVV-kantoor voor een plattegrond of kaart van je bestemming en voor toeristische informatie over de plaats en de regio. Bijna elke stad of gemeente in Nederland heeft een eigen VVV-kantoor. Je herkent een VVV-kantoor aan het blauwwitte logo.

Betalen in Nederland kan gemakkelijk met contant geld, pinpas, creditcard, Apple Pay of Google Wallet. Er zijn dus genoeg opties om geld te besteden in Nederland. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ga je voor cash, hou er dan rekening mee dat er weinig winkels zijn die 500 euro biljetten kunnen gebruiken of inwisselen. Kleinere ondernemingen houden de grens van 200 of zelfs 100 euro biljetten aan. Ook zijn er geen 1 en 2 eurocenten meer in omloop in het land, de bedragen worden afgerond naar 5 cent. Liever geen cash op zak? Met een buitenlandse pinpas of creditcard kan je gemakkelijk betalen in Nederland, ook kan je eventueel geld opnemen bij een automaat.

Reis je met een beperking? Nederland biedt veel mogelijkheden voor mensen met een beperking. Vele toeristische attracties, hotels en restaurants zijn goed toegankelijk. Ook het openbaar vervoer is toegankelijk voor iedereen.