Couple after visiting Sanadome Hotel & Spa Nijmegen. Lady is in a wheelchair.
© Zorgeloosopvakantie.nl via Rijk van Nijmegen

Nederland biedt veel mogelijkheden voor mensen met een beperking. De oude historische stadskernen maken het niet altijd even gemakkelijk om een bezoek te brengen, echter zijn veel toeristische attracties, hotels en restaurants goed toegankelijk. Lees hier meer informatie en tips voor reizen met een beperking in Nederland.

  • Reizen met een rolstoel per trein en bus is mogelijk.
  • Het strand en zelfs de zee is toegankelijk, ook als je in een rolstoel zit.
  • Huur een aangepaste fiets of strandrolstoel tijdens je verblijf in Nederland.

Reizen met een beperking in Nederland

Station assistance; lady in wheelchair gets help to enter train.

Reis je met de trein door Nederland dan zijn er speciale voorzieningen vanuit de NS (Nederlandse Spoorwegen) om je reis zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Informeer voor je reis welke voorzieningen een station heeft. Daarnaast zijn er in de meeste treinen speciale ingangen voor personen met een rolstoel. Ook tref je in de meeste intercity’s een rolstoeltoegankelijk toilet. Bussen zijn in Nederland veelal toegankelijk, meer informatie vind je op de website van GVB, Connexxion en Arriva.

Toegankelijke steden en attracties

Couple visits Concertgebouw de Vereeniging Nijmegen. Lady is in a wheelchair.

In iedere stad vind je bezienswaardigheden, restaurants en hotels waar je terecht kan. Voor Amsterdam bekijk je de stadsgids met toegankelijke routes en aanvullende informatie.

Daarnaast zijn er vele attractieparken als de EftelingMadurodam  en Walibi Holland goed toegankelijk. Het personeel helpt je graag. Ook musea zijn vaak goed toegankelijk, het Valkhof Museum in Nijmegen, Centraal Museum Utrecht, Kröller-Müller en ook het Van Gogh Museum. Daarnaast zijn er speciale rondleidingen die inspelen op alle zintuigen, zoals geur, tast en gehoor zoals bij het Rijksmuseum.

Ga je naar een theater of concertzaal? Informeer dan naar de mogelijkheden. Vaak zijn er speciale ruime plaatsen en kortingen beschikbaar.

Couple enjoys Overasseltsche fen, Gelderland. Lady sits in wheelchair.

Maak eens een rondvaart door de grachten van Amsterdam, enkele rederijen hebben een platformlift aan boord. Ook op de waddeneilanden Ameland en Texel kan je met een beperking genieten van verschillende activiteiten in de natuur, het strand en zelfs de zee is toegankelijk, ook als je in een rolstoel zit.
Liever naar de grote stad? Tips voor leuke en toegankelijke locaties in Den Haag zijn er ook. De gastvrije regio Rijk van Nijmegen, de stad Arnhem en omgeving en het groene gebied de Veluwe zorgen dat het je aan niets ontbreekt en je zorgeloos kan genieten van een rolstoelvriendelijke vakantie. Je kan ook gaan toeren door de provincie Friesland, voor culturele uitstapjes, restaurants en hotels die voor iedereen toegankelijk zijn.

Een aangepaste auto huur je bij Hertz of Bever. Thuiszorg op vakantie kan worden geboekt bij Comfortzorg. Voor leuke B&B’s kijk je op de website van EelkeDroomt.

Mobiliteitshulpmiddelen huren in Nederland

Parents walk through nature reserve De Duivelsberg, Gelderland with daughter in wheelchair.

Amsterdam staat bekend om de fietsen en om iedereen een fietstocht te kunnen laten ervaren zijn er ook aangepaste fietsen te huur of begeleidde fietstours te boeken.
Ook door de Bollenstreek crossen en genieten van de tulpen kan uiteraard. Daarnaast kan je speciale strandrolstoelen huren op verschillende locaties aan de Nederlandse kust. Bekijk hier de mogelijkheiden om een strandrolstoel te huren.

Meer informatie over de toegankelijk reizen in Nederland lees je hier.

Vond je dit interessant? Ontdek meer