Den Haag

Den Haag. Onder bezoekers misschien het meest bekend om haar stranden, monumenten en bruisende winkelhart, maar stiekem is Den Haag meer. Veel meer. Als het politieke centrum van Nederland levert het een keur aan culturele instellingen en musea en barst het van de gezellige horeca. Gaan jullie mee naar de ‘groene stad aan zee’?

Als een local
Wandel door de hofstad

Wandel door de hofstad

Scheveningen and The Hague seen from the sea

Den Haag is een van de vijf grootste steden van Nederland. Als stad aan zee is het een zeer populaire bestemming onder strandgangers, zeker vanwege de bedrijvigheid rondom de kust. De stad kent vele monumenten, chique hotels en een politiek hart. Door haar stranden lijkt Den Haag een uitvalsbasis voor de zomer, maar niets is minder waar: diverse culturele instellingen, zeer actieve horeca en gezellige festivals zorgen ervoor dat eigenlijk in ieder jaargetijde de hofstad een bezoek waard is.

Op het historische Binnenhof is de regering van Nederland gevestigd: loop voor de gein eens langs de hofvijver en kijk of er licht brandt in Het Torentje: het kantoor van onze premier. En mocht je nu denken: wat is het daar eigenlijk rustig? Momenteel ondergaat het Binnenhof een grondige renovatie. Op een paar minuten lopen daarvandaan vind je het meest gefotografeerde gebouw van Den Haag, het Vredespaleis. Hier zetelt namelijk het Internationaal Gerechtshof, het enige gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties buiten New York.

The Mauritspoort, the entrance to the Binnenhof

Maar in 's-Gravenhage, de formele naam van de stad, kun je ook zomaar onze Koning tegenkomen, want al vier eeuwen lang is het de woon- en werkplaats van ons Koningshuis - en dus ook van koning Willem-Alexander. Het staatshoofd houdt kantoor in het majestueuze Paleis Noordeinde wat is omringd met frisse boetiekjes en galeries.

Maar kijk je op Google Maps naar Den Haag, dan valt direct de lange kustlijn op. De kust bestaat uit verschillende stranddelen en elk deel heeft een eigen sfeer en karakter. Zo kun je ontspannen én feesten op het eigengereide Zwarte Pad, terwijl de Noordboulevard met de Pier en het Kurhaus veel levendigheid kent dankzij strandpaviljoens, eettentjes en diverse attracties.

Terrace in The Hague

Den Haag bruist en dan niet alleen dankzij de vele (goede!) restaurants, kroegen en danscafés - al kan je hier rustig een paar avonden spenderen, te beginnen met een borrel op ‘t Plein. Nee, de hofstad bruist vooral dankzij het grote culturele aanbod. Liefhebbers van kunst kunnen overdag hun lol op: met het Mauritshuis en, de naam zegt het al, het Kunstmuseum kent het iconische musea waar mensen uit binnen- en buitenland van genieten. En mocht je tot slot willen shoppen, dan kun je je lol op: na Rotterdam en Amsterdam heeft de regeringsstad namelijk het grootste aantal winkeloppervlakte van Nederland. Waarbij het vooral leuk is om in de kleine zijstraatjes op zoek te gaan naar de vele bijzondere boetiekjes.

Duurzaam
Groene stad aan zee

Groene stad aan zee

Den Haag is een groene stad aan zee. Bij een bezoek aan deze klassieke plaats zul je je verbazen over de hoeveelheid aan groen en parken om je heen. Denk alleen al aan het Malieveld: een begrip in ons land, onder meer vanwege de ettelijke evenementen, festivals en demonstraties die hier plaatsvinden. Het bekendste wapenfeit is ontegenzeggelijk het Bevrijdingsfestival, waar jaarlijks zo’n 65.000 mensen op af komen.

Meijendel view on the city of The Hague
Scottish Highlanders - Westduin Park

Maar het loont tijdens een bezoek vooral om de rust op te zoeken in een van de andere fantastische parken en flinke bossen. Midden in het centrum bijvoorbeeld bij het Haagse Bos of de Paleistuin, de Scheveningse bosjes tussen stad en strand of het immense Zuiderpark aan de zuidoostelijke kant van de stad: op welke plek je je ook bevindt, de groene natuur is hier altijd dichtbij. Prachtige parken zijn verder Clingendael en Park Sorghvliet.

Ga je richting zee dan zijn er naast de stranden ook geweldige duingebieden. Die hectare aan duingebieden en parken vormen samen met Nationaal Park Hollandse Duinen, een 43 kilometerlang aaneengesloten kustlandschap in Zuid-Holland waar onder andere Meijendel en het Westduinpark deel van uitmaken.

Wandelen en fietsen

Met de benenwagen of de fiets geniet je het meest van de Haagse natuur. Precies om die reden zijn er tal van verschillende fietsroutes en wandelroutes opgesteld zodat je optimaal kunt genieten van deze mooie parken, bossen, duinen en stranden. En als je dan toch in Den Haag bent? Neem dan minimaal een keer de tram. Voor de ervaring. Of gewoon omdat het handig is.

Cyclists on the boulevard of Scheveningen
Verborgen parels
Meer dan de stranden

Meer dan de stranden

The Hague Zuiderstrand people walking on the beach and along the sea

Het Zuiderstrand, direct achter de duinen, staat onder de Haagse bewoners ook wel bekend als ‘het stille strand’. Er zijn enkele authentieke strandpaviljoens met vrij uitzicht op een prachtige zonsondergang. De strandtenten hier worden geroemd om hun vriendelijk personeel, heerlijke gerechten en een ongedwongen sfeer.

Bij bijvoorbeeld Zuid, De Staat, De Kwartel en Millersbeach kun je regelmatig genieten van culturele activiteiten, zoals concerten, theatervoorstellingen en strandfeesten. De Fuut is bovendien de vaste thuishaven van kunstenaar en wetenschapper Theo Jansen die hier regelmatig werkt aan één van zijn spectaculaire Strandbeesten.

Animaris Umerus, Scheveningen 2009

En, nu volgt een ietwat gekke tip, bezoek dit strand eens als het wat minder mooi weer is. De stranden van Den Haag hebben in de waaierige herfst en winter een hele fijne vibe. Windjack aan en lekker een paar kilometer lopen. Daarna een welverdiende warme chocomel met slagroom. Heerlijk.

Ontdek meer steden als een local

Dordrecht Lombardbrug couple looks at mural
Categorie: Ontdekken

Ontdek de geschiedenis in Dordrecht

De oudste stad van Nederland, Dordrecht, is absoluut een bezoek waard. Waarom?

View on Erasmusbrug from Euromast
Categorie: Ontdekken

Rotterdam: Dé Havenstad van Europa

Rotterdam is een dynamische stad met een eigen karakter. Ontdek waarom deze stad absoluut een bezoek waard is.

Stationsplein Utrecht
Categorie: Ontdekken

Utrecht: De fietsvriendelijkste stad

Utrecht wordt gezien als alternatief voor Amsterdam. Waarom?