© Paul Tolenaar via RVD

Willem-Alexander is geboren op 27 april 1967 als het eerste kind van Prinses Beatrix en Prins Claus. In de jaren daarop kreeg hij twee broers; Prins Friso (1968-2013) en Prins Constantijn (1969). Als oudste zoon volgde Willem-Alexander op 30 april 2013 zijn moeder op en sindsdien wordt hij officieel aangeduid als Koning Willem-Alexander.

  • Willem-Alexander is sinds 2013 de koning van Nederland.
  • Koning Willem-Alexander is getrouwd met Koningin Máxima.
  • Ze hebben drie dochters: Amalia, Alexia en Ariane

Het leven van Koning Willem-Alexander

Na zijn middelbare schoolopleiding vervulde Koning Willem-Alexander zijn dienstplicht bij de Marine. In 1987 begon hij aan de opleiding Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden, die hij in 1993 afsloot. Vervolgens behaalde hij zijn groot militair vliegbrevet en volgde hij vakken aan het Instituut Defensie Leergangen. Een introductieprogramma, speciaal samengesteld voor Willem-Alexander, bracht verdere inzichten in de Nederlandse samenleving, het staatsbestel en rechtssystemen.

Niet alleen was hij een zeer gedreven student, ook is hij een sportief persoon. Op zijn 18de schaatste Willem-Alexander namelijk de Elfstedentocht uit. Na een weddenschap met een vriend, besluit hij mee te doen aan de schaatstocht. Helaas moest Willem de tocht in zijn eentje rijden, de vriend was niet in staat een startbewijs te bemachtigen. Bij de finish werd hij natuurlijk opgewacht door zijn ouders.

Op 2 februari 2002 was de wereld getuige van het sprookjeshuwelijk tussen Prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Op 7 december 2003 werd het eerste kind van de Prins van Oranje en Prinses Máxima geboren, Prinses Catharina-Amalia. Prinses Amalia kreeg in de volgende jaren twee zusjes erbij. Op 26 juni 2005 werd Prinses Alexia geboren en op 10 april 2007 werd Prinses Ariane geboren. Het gezin woont tegenwoordig op Paleis Huis ten Bosch.

Wist je dat?

Koning Willem-Alexander ooit zijn eigen wetsuit naaide? Hij was namelijk lid van de RNLI Lifeboat Service, waarbij ieder lid zijn eigen wetsuit moest naaien.

King Willem with his two dogs

Werkzaamheden van Willem-Alexander

Bij het koning zijn komt natuurlijk meer kijken dan alleen op de troon zitten. Zo was (en is) onze koning een man van vele activiteiten. Koning Willem-Alexander vervult voorafgaand aan zijn Koningschap een aantal specifieke functies en verricht werkzaamheden op diverse terreinen die zijn betrokkenheid bij de samenleving tonen, zoals waterbeheer, infrastructuur en ICT, sport en defensie.

In zijn rol als koning is hij staatshoofd, ofwel, het onschendbare deel van de regering en vervult hij staatkundige taken zoals het ondertekenen van wetten, beëdigen van bewindslieden en ceremoniële taken. Die ceremoniële taken zijn bijvoorbeeld het ontvangen van staatshoofden en het afleggen van staatsbezoeken, aanwezig zijn bij jubilea van belangrijke maatschappelijke instanties of het aanwezig zijn bij nationale rampen.

Buiten zijn werkzaamheden om is Willem-Alexander graag met zijn gezin. Ook houdt hij er nog steeds van om te schaatsen, skiën, paardrijden en hardlopen.

Veelgestelde vragen