© Denis Belitsky via Shutterstock

Het weer in Nederland

Nederland, met z'n lange kustlijn aan de Noordzee, heeft een typisch gematigd zeeklimaat. En die invloed van de zee zorgt ervoor dat we het 's winters niet al te koud hebben, 's zomers niet al te warm, en dat er altijd voldoende vocht in de lucht zit voor een buitje.

Laten we het eens over het weer hebben

Colored Dutch sky with clouds behind windmill in typical Dutch landscape
Categorie: Lezen

De lucht van Nederland: inspiratie voor schilders

Nederland staat niet direct bekend om zijn mooie weer, maar wel om zijn mooie lucht. Werp een blik omhoog en verbaas je over het wolkenspel.

Ook al is Nederland een klein land, toch zijn er verschillende weersinvloeden per provincie te zien. In de kustprovincies is het weer gematigder en in het binnenland iets meer extreem te verwachten. De grootste kans op zon heb je langs de kust en dan vooral in Zeeland, in de kop van Noord Holland en op de Waddeneilanden.

Wat voor weer wordt het vandaag?

Hoewel het echt niet zo vaak regent als soms wordt gedacht, is de onvoorspelbaarheid wel een spelbreker. In de dagelijkse weersvoorspellingen wordt dit dan vaak omschreven met ‘opklaringen’ of ‘wisselvallig’. Kijk bijvoorbeeld op Buienradar of KNMI voor de actuele weersverwachtingen.

Nederlandse zomers zijn grillig en helaas al net zo onvoorspelbaar. Een paar kletsnatte weken kunnen zomaar worden opgevolgd door een hittegolf… De beste tip is je vakantieplezier in Nederland niet te laten bepalen door het weer of de verwachtingen!

Temperatuur van het zeewater

Er zijn Nederlanders – heel veel zelfs – die al op 1 januari een duik nemen in de Noordzee. In de winter is de temperatuur van het zeewater zo’n 5 graden Celsius. Voor jou nog een beetje te koud? In de zomermaanden is de temperatuur van het zeewater rond de 20 graden Celsius. Niet al te diepe recreatieplassen worden tijdens een goede zomer nog een aantal graden warmer.

Zwemmen in natuurwater: pas op voor blauwalg

Nederland Waterland barst van de meren, plassen en sloten, waarin je heerlijk kan varen, watersporten, zwemmen en spelen. Bij warm weer en vooral in rustig water kán er in natuurwater (zout, brak of zoet) een toename van blauwalg ontstaan. Sommige blauwalgen zijn giftig; het is niet verstandig te gaan zwemmen als er blauwalg in het water is gesignaleerd. Blauwalgen geven onder andere huidirritatie en maag- en darmklachten. Zwemwater.nl is een website die de waterkwaliteit van zwemwaterlocaties aangeeft. Let ook altijd op waarschuwingsborden die bij het water zijn geplaatst. Tip: Drink geen natuurwater en ga niet zwemmen in water dat stinkt.

Gemiddelde temperatuur in Nederland

Ontdek de 4 seizoenen in Nederland

Yellow tulips blue sky
Categorie: Ontdekken

Dit is er te beleven in de lente

Kom je deze lente genieten van een bruisend en bloeiend Nederland? Wij helpen je op weg om er een onvergetelijk voorjaar van te maken.

Couple cycling in summer through Witte de Withstraat Rotterdam
Categorie: Ontdekken

Zomer in Nederland? Dit moet je doen!

Ons land bruist in de zomer. Waar moet je absoluut heen?

Bosbergtoren Appelscha in fall in Friesland
Categorie: Ontdekken

Zo beleef je het beste de herfst in Nederland

Ons land is het mooiste in de herfst. Waarom? Lees het hier!

Man takes winter walk in forest with snow
Categorie: Ontdekken

Winter in Nederland

In de winter kun je in Nederland van alles doen en beleven. Bekijk onze tips voor de koude maanden.