Man takes winter walk in forest with snow
© Sander Stock via iStock

Winter in Nederland

Ben je van plan om op stap te gaan in Nederland in de winter? Trek een lekker warme jas aan en maak je klaar voor alle dingen die je in het koude seizoen kunt zien, doen en ontdekken in ons land. De lucht is dan misschien grijs, de temperatuur daalt en ja, het kan soms erg nat zijn. Maar toch is dit een fantastisch seizoen om het land te verkennen. Denk aan kerstlichtjes weerspiegeld in het water van de grachten, eten waar je door en door warm van wordt en prachtige winterse uitzichten. Lees verder voor onze toptips en absolute aanraders in deze tijd van het jaar.

 • Sfeervolle lichtjes.
 • Heerlijke, verwarmende wintergerechten.
 • Sprookjesachtige uitzichten en prachtige natuur.

Overal fonkelen de lichtjes

Amsterdam Light Festival

Het maakt niet uit in welk deel van het land je je bevindt: in de winter twinkelen de lichtjes overal. Zelfs buiten de kerstperiode zijn de straten, bomen en bruggen versierd met kerstlampjes. In verschillende steden worden ook lichtshows gehouden. Tijdens Utrecht Lumen kun je de schoonheid van de stad bewonderen terwijl je een mooie wandeling van drie kilometer langs verschillende lichtinstallaties maakt. Of bezoek in Zwolle het Nederlands IJsbeelden Festival voor een indrukwekkende tentoonstelling van ijssculpturen die opgloeien tegen een winters decor. En natuurlijk is het beroemde Amsterdam Light Festival altijd een bezoekje waard. Boek een rondvaart over de grachten om de installaties vanaf het water te bekijken.

Wandel in winterwonderland

De wintermaanden zijn een prima moment om je dik in te pakken en even lekker te gaan uitwaaien.
De duinen, de heide en de bossen zijn altijd prachtig, maar in de winter hangt er een extra bijzondere sfeer. Maak een wandeling in de Nederlandse natuur en ontdek de lokale fauna in natuurgebieden zoals de Hoge Veluwe in Gelderland, het Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland, het Nationaal Park De Maasduinen in Limburg en de Schoorlse Duinen in Noord-Holland.

Sunrise in winter at National park Groote Peel between the provinces of Limburg and North Brabant

Schaats door stad en land

Frozen reed with a skater on the ice and mill Friesland.

Schaatsen is natuurlijk oer-Hollands wintervermaak, en het ijsgezicht een oer-Hollands kunstgenre. De beste schilder in dit genre is misschien wel Hendrick Avercamp (1585-1634), die beroemd is vanwege zijn winterlandschappen met schaatsers op meren en rivieren. Als het deze winter hard genoeg vriest, maak je zulke wintertaferelen misschien wel in het echt mee. Helaas is dat niet ieder jaar het geval. Maar toch hebben de meeste Nederlanders ergens in een kast een paar schaatsen liggen, die erop wachten weer gebruikt te worden. Kijk dus als het koud genoeg is uit naar de eerste mensen die zich op het ijs wagen! Op veel plekken in het land vind je ook kleine ijsbanen, vaak in de buurt van monumenten of kerstmarkten. Daar zijn meestal schaatsen te huur, zodat je ook een rondje kunt schaatsen als je niet voorbereid bent.

Het belangrijkste schaatsevenement is natuurlijk de Elfstedentocht, de ‘Tocht der Tochten’, waarbij schaatsers meer dan 200 kilometer door de elf steden van Friesland schaatsen, wanneer de omstandigheden er geschikt voor zijn. Verderop in dit artikel vertelt expert Wiebe Wieling erover.

Ontdek de culturele evenementen van het seizoen

Woman looks through peephole Depot Boijmans Van Beuningen Rotterdam

Nederland is een topbestemming voor mensen die van kunst, cultuur en vermaak houden. De kortere dagen en het koude weer veranderen hier niets aan. Warm je op in een van de vele musea in het land. Die vind je niet alleen in de grote steden, maar ook in kleinere plaatsen. Bekijk vooral ook de programma’s van theater- en muziekinstellingen in deze tijd van het jaar. Zo worden er in Het Concertgebouw in Amsterdam veel seizoensklassiekers ten tonele gebracht en vinden er speciale evenementen plaats.

Of pak je goed in en blijf buiten op pad. Voor kinderen is de Winter Efteling in het Noord-Brabantse Kaatsheuvel een echte aanrader. Van november tot maart wordt het park omgetoverd in een winterwonderland met een passend decor, muziek, theater en speciale optredens.

Ben je geen koukleum? Doe dan eens mee aan de Nieuwjaarsduik. Elk jaar doen rond de 10.000 mensen mee aan dit evenement voor echte bikkels. Wat je noemt een frisse start van het jaar!

Kerst in Nederland

Kom erachter welke leuke dingen je kunt zien, doen en ontdekken in Nederland rond kerst en oud en nieuw. Lees meer

Bezoek lokale markten

Ga je erop uit rondom de feestdagen? Ga dan zeker naar een van de kerstmarkten die in veel steden en dorpen gehouden worden. Vind er je perfecte geschenk en dompel je onder in kerstsferen met een glaasje glühwein in de hand en kerstmuziek op de achtergrond. Maar dit zijn niet de enige markten in de winter: ook buiten het feestseizoen kun je overal rondsnuffelen bij kraampjes.

Bij slecht weer kun je naar de Markthal in Rotterdam, waar je eten van over de hele wereld vindt. Het gebouw zelf is een belangrijke toeristentrekpleister vanwege de bijzondere architectuur en kunst. Zoek je mooie tweedehands kleding? Ga dan naar de IJ-hallen in Amsterdam voor de (volgens henzelf) grootste vlooienmarkt in Europa. Als je meer lokaal wilt rondkijken, raden we je aan om online te zoeken naar wekelijkse markten buiten de grote steden, zoals de weekmarkt in Weesp of de markten in Ede. Je vindt hier het hele jaar levensmiddelen, ambachtelijke producten, huishoudelijke artikelen, enzovoort.

Geniet van traditioneel Nederlands eten

Warm hands by fire with hot chocolate

Na een hele dag shoppen en sightseeing is het tijd om uit te rusten en je reserves aan te vullen met een traditionele, hartige warme maaltijd. Erwtensoep, stamppot en hutspot zijn de grote seizoensfavorieten, uiteraard met een lekker stuk rookworst — in Nederland ook te verkrijgen in een vegetarische variant. Trek in zoet? Dit is het seizoen voor warme chocolademelk met slagroom, misschien wel met een warm stuk appeltaart. Of kerststol met roomboter. Of een oliebol. Tijdens de winter in Nederland is er altijd wel iets te snoepen!

De expert: Wiebe Wieling

 1. De Elfstedentocht: een legendarisch evenement

  De Elfstedentocht is een legendarische schaatstocht langs de elf steden van Friesland. Het evenement wordt ieder jaar gepland, maar kan alleen plaatsvinden in de koudste winters. De laatste Elfstedentocht tot nu toe werd gehouden in 1997. Deelnemende schaatsers moeten de route van 210 kilometer vóór middernacht voltooien.

 2. Schaatsen en Nederland

  De Nederlandse liefde voor schaatsen heeft een lange geschiedenis. Van de 17e tot en met de 19e eeuw en in de koude winters van 1940-1942 was schaatsen de voornaamste manier om je in de winter te verplaatsen. In ons land, waar overal waterwegen zijn, was schaatsen gewoon de snelste en gemakkelijkste manier om vrienden en familie te bezoeken of naar je werk te gaan. Als het tegenwoordig vriest dat het kraakt, is schaatsen ook een sociale activiteit. Een perfecte Nederlandse winterdag ervaar je buiten op het ijs met je vrienden, met de koude wind langs je gezicht en warme koek en zopie in je maag.

 3. Ontdek Friesland

  Friesland is een land van kanalen en meren. Zeilen en schaatsen zijn er dan ook heel populair. Allebei deze activiteiten bieden de kans om de prachtige, diverse landschappen en natuur van de provincie, waaronder de Friese Waddeneilanden, op een bijzondere manier te ervaren. Het is net of je in het buitenland bent!

 4. Wintertradities

  Sinterklaas is een typisch Nederlands feest met tradities die je in het buitenland vaak met kerst ziet: een gezellige avond met het gezin, met lekkernijen en cadeaus. Wat de Nederlandse Sinterklaastraditie zo bijzonder maakt zijn de surprises en gedichten, en natuurlijk pepernoten en chocoladeletters!