Women watching over Nationaal Park De Maasduinen
© Hugo Thomassen via Maastricht Limburg Marketing

Een langgerekte zandrug in Noord-Limburg vormt het gebied tussen de Maas en de Duitse grens. Nationaal Park De Maasduinen ligt tussen Nijmegen en Venlo en is zo’n 3 kilometer breed en 20 kilometer lang. Het natuurgebied wordt gekenmerkt door bossen, heidevelden, vennen, stuifzanden en meren. Je kan een weelde aan flora en fauna in dit gebied ontdekken. Alleen vissen zijn er schaars, omdat de vennetjes daarvoor te voedselarm zijn.

  • De Maasduinen is de langste rivierduinengordel van Nederland.
  • Trek er op uit en ga wandelen, paardrijden of mountainbiken.
  • Ontsnap aan de druk van het dagelijks leven.
Adres:
Bosserheide 3e
5855EA Well

De langste rivierduinengordel van Nederland

Nationaal Park De Maasduinen

De naam van het park is afgeleid van de nabijgelegen rivier de Maas, die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het vormgeven van het landschap. De rivier heeft in de loop der jaren een afwisselend landschap van uiterwaarden, rivierduinen en vennen gecreëerd. Een van de meest opvallende kenmerken van het park zijn de langgerekte zandduinen die uit de laatste ijstijd stammen. Deze duinen variëren in hoogte, en sommige kunnen wel enkele meters hoog zijn. Het duinlandschap is vrij zeldzaam in Nederland en dat maakt dit park extra bijzonder. Naast de duinen herbergt De Maasduinen ook uitgestrekte bosgebieden, waaronder naaldbossen, loofbossen en gemengde bossen. Deze variatie in vegetatie trekt een diversiteit aan flora en fauna aan.

Bevers, vossen, vleermuizen, padden, hagedissen, slangen en talloze vogels komen in dit gebied voor. Met wat geluk zie je ook de kraanvogel in het voor- en/of najaar. Het natuurgebied wordt natuurlijk beheerd door schapen, geiten en galloways - een hoornloos runderras uit Schotland. Buiten de prachtige natuur en de bijzondere dieren heeft het park ook een rijke cultuurhistorie. Zo kan je hier grafvelden en grafheuvels vinden. Ook heb je vanaf de paraboolduinen zicht op loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog. Op Landgoed De Hamert in het Nationaal Park vindt jaarlijks de dodenherdenking plaats.

Mountainbiken, paardrijden en kamperen

Wooden walkway in Nationaal Park De Maasduinen

Nationaal Park De Maasduinen is uitstekend ingericht voor zowel recreatieve als sportieve bezoekers. Je kunt schitterende wandelingen en fietstochten maken en zo nu en dan de fauna bewonderen vanaf een kijkhut. Sportievelingen kunnen drie mountainbikeroutes uitproberen van enkele tientallen kilometers door het glooiende landschap. Ook is het mogelijk om je volledig onder te dompelen in de natuur en een tent op te slaan op het natuurkampeerterrein. Voor scouting- en jeugdgroepen zijn zelfs speciale terreinen aangelegd. Voor meer informatie over het park, de flora, fauna en activiteiten kun je terecht bij het bezoekerscentrum. Hier kun je kaarten en gidsen krijgen en jezelf voorbereiden op je verkenningstocht door het park.

Paradijs voor natuurliefhebbers

Sunset by the water Nationaal Park De Maasduinen

Het mag duidelijk zijn dat Nationaal Park de Maasduinen een paradijs is voor de natuurliefhebber. Het kenmerkt zich door unieke langgerekte zandduinen, bosgebieden en de nabijgelegen rivier: de Maas. Bezoekers kunnen genieten van gevarieerde flora en fauna, waaronder zeldzame plantensoorten en dieren zoals reeën en vogels. Het park biedt gemarkeerde wandel- en fietspaden om de prachtige natuur te verkennen. Het hele jaar door geopend, biedt het park een oase van rust en een ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven.

Vond je dit interessant? Ontdek meer