Groningen

Groningen. Een oude stad met een jong hart. Waar je in de eeuwenoude hofjes je rust vindt, terwijl het om de hoek barst van de levendige studentenspots en gezellige marktpleinen. Vanaf de Martinitoren en het Forum voel je de energie. Alle highlights afgevinkt? Geen probleem. In Groningen blijf je altijd nieuwe dingen ontdekken.
Als een local
Bruisend stadsleven vs. ultieme rust

Bruisend stadsleven vs. ultieme rust

Groninger Forum and Martinitoren

Monumentale panden naast gloednieuwe architectuur, Groningen is net als haar inwoners: nuchter, jong en gedurfd. Met de Martinitoren aan de Grote Markt als baken in de Groningse bedrijvigheid. D’Olle Grieze kijkt al eeuwen uit over Stad en Ommeland en heeft menig verandering aanschouwd. Zo verscheen even verderop het Forum. Dit eigentijdse en futuristische gebouw is de nieuwe huiskamer van de stad. Je vindt er een bibliotheek, bioscoop en verschillende expositieruimtes. Ga met de roltrappen omhoog, een ervaring op zich, en geniet van het weergaloze uitzicht vanaf het dak.
Groningen barst van de creativiteit. Dit is het hart van de bruisende cultuurscene van Noord-Nederland. De stad herbergt talloze musea, theaters en festivals. Neem het Groninger Museum. Alleen de buitenkant is al een kunstwerk op zich, en dan moeten de unieke tentoonstellingen nog komen. Maar kijk ook goed om je heen als je door de stad loopt, want kunst vind je hier vaak letterlijk op straat. Festivals als Eurosonic Noorderslag en Noorderzon geven lokaal en internationaal talent een podium. Niet voor niets vonden internationale artiesten als Dua Lipa en Sam Smith in Groningen de weg naar wereldwijde roem.
Eurosonic Noorderslag

Poelestraat Groningen

Loopt de dag tegen zijn einde, maar wil jij nog niet naar huis? Geen zorgen, in Groningen gaan we nét wat langer door. Zonder sluitingstijden voor de horeca kun je hier stappen zolang je wil. Nergens in de stad zijn zoveel plekken om los te gaan als in de Poele- en Peperstraat, maar ook in de rest van de stad is genoeg te ontdekken. Er is altijd wel een plek te vinden waar je nog een speciaalbiertje kan halen of een dansje kan wagen.
Of je nou houdt van het bruisende stadsleven of van ruimte en stilte: Groningen heeft het allemaal. Net buiten de stad vind je knusse dorpjes, waar je de rust kan zoeken tussen het groen of aan het water. Het ommeland biedt prachtige natuur waarin je goed kan wandelen en fietsen. Hier kom je tot rust en tot leven.
Duurzaam
Wandel door onze gezondste stad

Wandel door onze gezondste stad

Naast een bruisende stad, is Groningen ook een plek voor rust. In de vele parken en natuur kan je genieten van de stilte en vergeet je de waan van alledag. Neem bijvoorbeeld het Stadspark, de achtertuin van de stad. In 1907 geschonken door Jan Evert Scholten, een van de rijkste Nederlanders van dat moment. Het Vondelpark in Amsterdam en het Haagse Zuiderpark verbleken bij dit 140 hectare grote cadeau.

De Gezonde Stad Index 2022
Groningen is de gezondste stad van Nederland
De Gezonde Stad Index 2022

Alles te voet en per fiets

Cycling in Groningen

De grote hoeveelheid groen zorgt ervoor dat Groningen is uitgeroepen tot de gezondste stad van Nederland. Ook belangrijk: de ruimte die gegeven wordt aan fietsers en voetgangers. In Groningen is vrijwel alles te voet of met de fiets bereikbaar. Pak dus vooral de fiets als je Groningen bezoekt. Dat geeft je net dat extra beetje vrijheid om zelf te bepalen waar je heen gaat. Wel zo fijn.
Verborgen parels
Bezoek bijzondere hofjes

Bezoek bijzondere hofjes

Een lange tijd geleden konden armen, weduwen en zieken gratis onderdak zoeken in de Groningse hofjes. Deze gezamenlijke binnenterreinen zijn een typisch Gronings fenomeen. In de binnenstad zijn er nog veel te vinden. Let wel goed op: de toegangspoorten midden in de stad vallen niet altijd op. Eenmaal gevonden? Dan moet je er zeker even binnenlopen. Om gewoon even de stilte op te zoeken en rustig te genieten - de ommuring maakt dat het in de hofjes veel rustiger is dan erbuiten.
Pelstergasthuis hofje

Sint Anthony Gasthuis hofje

Twee van de bekendste hofjes zijn die van het St. Geertruidsgasthuis. Vroeger gingen Stadjers, de inwoners van Groningen, op zondag naar de dolhuiskermis. Op deze dag konden ze voor een paar centen door de tralies naar de ‘gekken’ kijken. Geen fraaie episode in de Groningse geschiedenis, maar de binnenplaatsen van het gasthuis zijn nog steeds te bezoeken. Gelukkig is het er nu geen dolhuiskermis meer, maar een rustgevende groene uitvlucht in de stad.
Benieuwd geworden naar alle hofjes? Bij de Groningen Store kan je een stadswandeling scoren die je langs alle hofjes van Groningen leidt, inclusief interessante informatie. Of wandel mee met een van de gidsen van het Groninger gidsenteam. Zij laten je de interessantste plekjes én hofjes zien en weten hier van alles bij te vertellen.

Ontdek meer steden als een local

Boating in Almere surrounded by architectural gems
Categorie: Ontdekken

Almere: De jongste stad van Nederland

De jongste stad van Nederland heeft veel meer te bieden dan verwacht. ‘Ally’ is een architectuurmuseum in de open lucht.

Maastricht
Categorie: Ontdekken

Maastricht: Stad in een glooiend heuvellandschap

Maastricht bruist van de cultuur, creativiteit en gezelligheid. Ervaar deze parel van Limburg als een echte local en geniet er van de prachtige natuur, het heerlijke eten en de vriendelijke mensen.

Stationsplein Utrecht
Categorie: Ontdekken

Utrecht: De fietsvriendelijkste stad

Utrecht wordt gezien als alternatief voor Amsterdam. Waarom?