© Cornelie van Vliet

Nationaal Park Nieuw Land is het jongste nationaal park in Nederland, geheel door mensenhanden gemaakt, man-made. Het park bevindt zich letterlijk op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Het dankt zijn ontstaan aan het grootste inpolderingstraject ter wereld: de drooglegging van provincie Flevoland! In het Nationaal Park Nieuw Land staat de wisselwerking tussen mens en natuur centraal. De kracht van de natuur en de invloed van de mens vullen elkaar aan en versterken elkaar. Het is een waar vogelparadijs. 

  • Volg de ontwikkeling van de veranderende flora en fauna in Nationaal Park Nieuw Land.
  • Bezoek de unieke Marker Wadden met strandhuisjes en vogelkijkhutten.
  • Ontdek bijzondere vogel- en diersoorten in de uitgestrekte Oostvaardersplassen.
Dichtbij Amsterdam tussen de steden Almere en Lelystad vind je Nederlands best bewaarde geheim: Nationaal Park Nieuw Land. Dat bestaat uit de gebieden Lepelaarplassen, Marker Wadden, Oostvaardersplassen en Markermeer. Het is nu een prachtig waterrijk natuurgebied waarin duizenden vogels, kuddes heckrunderen en grazende konikpaarden hun plek hebben gevonden, met de hulp van de mens.

Vogelparadijs en wetlands

Nationaal Park Nieuw Land is een paradijs voor vogels; geef je op voor een moeraswandeling of excursie met een gids en ontdek de rijkdom aan flora en fauna. Nationaal Park Nieuw Land is dé plek om op avontuur te gaan. Of je nu gaat wandelen, fietsen of komt vogelspotten. Laat je verrassen en ontdek on-Nederlandse landschappen. Bezoek het ook het park in het najaar om trekvogels te spotten, zoals blauwborsten, visdieven en lepelaars.

De zeearend is hét icoon van Nationaal Park Nieuw Land. De zeearend, die nauwelijks nog voorkwam in Nederland, koos Nieuw Land als de plek om als eerste weer neer te strijken en te broeden. De zeearend is avontuurlijk en imposant. De spanwijdte gaat tot 2,5 meter. Nationaal Park Nieuw Land is dé plek om in Nederland een zeearend te zien.

Marker Wadden, het nieuwste stukje Nederland

De Marker Wadden is het nieuwste stukje Nederland. De eilandengroep Marker Wadden is aangelegd om de natuur te herstellen, maar ook om de natuur te beleven. Sinds het begin van de aanleg in 2016 zie je de natuur elk jaar veranderen en zich verder ontwikkelen. Met een veerboot of charter of je eigen boot vaar je naar het hoofdeiland om er een middag te verblijven. Je kunt er zelfs overnachten in een ecologisch natuurhuisje of op je eigen boot in de haven. Er zijn bijzondere vogelkijkhutten, zoals op de waterlijn en in de hoogte, zodat je rustig kunt rondkijken en van het uitzicht kunt genieten. Ook is er een strandje en een café en kun je met een excursie mee om het eiland te verkennen.

Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een echt plassengebied met rietvelden en natte graslanden. Het midden van het gebied is niet toegankelijk voor bezoekers maar in de randgebieden kun je volop fietsen en wandelen om van de dieren en natuur te genieten. Het is een waar vogelparadijs voor water- en moerasvogels. Er zijn verschillende vogelkijkhutten waar je vogels van dichtbij kunt spotten zoals bijvoorbeeld de ijsvogel, groenpootruiters, de zwarteruiter en cetti’s zangers. Er zijn laatst 72 vogelsoorten geteld!

Tip: Nationaal Park Nieuw Land is een wandelgebied bij uitstek. Laat je verrassen en ontdek on-Nederlandse landschappen. Kijk steeds omhoog en zie verschillende vogels. Misschien wel een zeearend. Van uitdagende routes via rulle graspaden tot avontuurlijke wandelroutes over verharde paden. Kijk hier voor alle wandelroutes: www.nationaalparknieuwland.nl/nl/wandelen

Categorie: Lezen

Oostvaardersplassen

Ontdek dit schitterende natuurgebied en ontdek de Grote Vijf.

Oostvaardersdijk, Markermeer
Categorie: Lezen

Het Markermeer

Vaar of zeil over het Markermeer. Geniet van de rust op het water, vlakbij Amsterdam.

Vond je dit interessant? Ontdek meer