Publicly accessible lookout tower in Het Aekingerzand part of the Nationaal Park Drents-Friese Wold
© Photodigitaal.nl
Categorie:Ontdek de Nationale Parken van Nederland

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is ruim 6.000 hectare groot en na Nationaal Park De Hoge Veluwe het grootste bosgebied van Nederland. Gelegen op de grens van Friesland en Drenthe, wisselen bossen af met heide, stuifzanden, plassen, moerassen en grassen. Op twee plaatsen zijn uitkijktorens gebouwd, zodat je een prachtig vergezicht hebt over het natuurgebied. In Doldersummerveld kijk je uit over de heide en in Aekingerzand zie je de stuivende zandvlaktes.

  • Ontdek het uitgestrekte landschap van het Drents-Friese Wold.
  • Bewonder de uiteenlopende dieren die er wonen.
  • Kom volledig tot rust in de stilte van het Drents-Friese Wold.

Adres:
Terwisscha 6a
8426SJ Appelscha

Het landschap

Drone shot Drents forest

Je kan op verschillende manieren van het overweldigende Drents-Friese Wold genieten, zoals te paard, te voet of op de fiets. Het Aekingerzand, ook wel de Kale Duinen genoemd, in het Nationale Park is een bijzonder spektakel. Hier hebben weer en wind vrij spel. Met behulp van zogenoemde ‘grazers’ wordt het gebed vrij van gras en bomen gehouden. Op het stuifzand groeit wel de drienervige zegge, een plant die verder vooral langs de kust voorkomt.

Ook heb je vanuit de uitkijktoren bij Aekingerzand een ontzettend mooi uitzicht op het stuifzandgebied en de heidevelden. De bossen van het park bestaan voor ongeveer 70 tot 80 procent uit naaldhout zoals fijnspar, douglasspar en grove den. In sommige naaldbossen komen enkele typische naaldbossoorten voor zoals de zeer zeldzame dennenorchis en de stekende wolfsklauw. Ook zijn er genoeg vochtige heidevelden in het gebied, dit zorgt ervoor dat er variatie is in het landschap en je er voor ieder wat wils vindt.

Een bijzonder dierenrijk

Even divers als de natuur van het Nationaal Park Drents-Friese Wold is ook absoluut het dierenrijk. Binnen een relatief klein gebied kom je onder andere bos-, weide- en moerasvogels tegen. Ook zijn er zoogdieren in overvloed zoals de ree, haas, konijn, egel, eekhoorn, hermelijn, bunzing en zelfs de zeldzame boommarter. Ook zijn er genoeg reptielen te vinden: de adder en levendbarende hagedis zijn er vrij algemeen. De gladde slang en ringslang zijn zeldzamer. Hei- en groene kikker, maar ook enkele salamandersoorten zoals de kleine watersalamander en kamsalamander kom je er met een beetje geluk zeker tegen.

Om te voorkomendat het Drents-Friese Wold dichtgroeit, graast ereenkudde sayaguesa-runderenin een groot deel van het natuurgebied.Veel planten en diersoorten hebben profijt van deze begrazing. De grootste bewoners zie je in de zuidwesthoek, dat het domein is van de Schotse Hooglanders. Uniek aan de Drents-Friese Wold is het Doldersummerveld. De Vlinderstichting heeft dit gebied aangewezen als het eerste vlinderreservaat van Nederland. Hier spot je zeldzame vlinders zoals de heivlinder en het gentiaanblauwtje.

Recreëren in het Drents-Friese Wold

De Drents-Friese Wold heeft een veelheid wandel-, fiets- en ruiterpaden om de natuur te verkennen. Voor het ruigere werk zijn er ook ATB-routes uitgezet. Combineer uw verblijf in de natuur met een bezoek aan Assen, Leeuwarden, Groningen, Sneek of Giethoorn. In de buurt van de Drents-Friese Wold zijn voldoende campings, bungalows, groepsaccommodaties, hotels en pensions.

Vond je dit interessant? Ontdek meer