© Martijn Beekman via RVD

Máxima Zorreguieta is op 17 mei 1971 geboren in Argentinië. Ze groeide op in Buenos Aires als dochter van Jorge Zorreguieta en Maria del Carmen Cerrutti. Na haar huwelijk met Prins Willem-Alexander werd ze aangeduid als Máxima, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Mevrouw van Amsberg.

  • Máxima is sinds de inhuldiging van haar man Koning Willem-Alexander koningin.
  • Máxima Zorreguieta is op 17 mei 1971 geboren in Argentinië.
  • Ze vertegenwoordigt het Koninklijk Huis en Nederland bij officiële gelegenheden.

Koningin Maxima

Op 30 april 2013, toen haar man Koning Willem-Alexander werd ingehuldigd als opvolger van Koningin Beatrix, werd zij officieel Koningin Maxima. Dit in tegenstelling tot Prins Claus en Prins Bernhard, de echtgenoten van Koningin Beatrix en Juliana, die destijds niet de titel 'koning' kregen. De bevoegdheden van Koningin Maxima en bijvoorbeeld Prins Claus zijn echter wel dezelfde.

Het leven van Koningin Máxima

Máxima begon na haar middelbare schooltijd aan de studie economie aan de Katholieke Universiteit van Argentinië. Na het behalen van haar diploma werkte ze vervolgens tussen 1995 en 2000 in New York. Tijdens een feest in het Spaanse Sevilla ontmoette ze de Nederlandse kroonprins en nog geen jaar later verhuisde Máxima naar Brussel.

In 2001 kreeg Máxima Zorreguieta op haar verjaardag officieel het Nederlanderschap. Op 2 februari 2002 trouwden Prinses Máxima en de Prins van Oranje, Prins Willem-Alexander, in de Beurs van Berlage te Amsterdam. De kerkelijke inzegening vond plaats in de Nieuwe Kerk. Haar vader was, vanwege zijn aandeel in het regime van Jorde Videla, niet welkom bij het huwelijk.

Na het huwelijk namen Prinses Máxima en Prins Willem-Alexander eerst intrede in een huis aan het Noordeinde in Den Haag. In het voorjaar van 2003 verhuisden ze naar villa Eikenhorst op Landgoed de Horsten in Wassenaar. Hier kregen ze drie kinderen: Prinses Amalia (7 december 2003), Prinses Alexia (26 juni 2005) en Prinses Ariane (10 april 2007).

Wist je dat?

Máxima door Willem-Alexander ten huwelijk werd gevraagd toen ze voor het eerst samen gingen schaatsen op natuurijs.

Werkzaamheden van Koningin Máxima

Natuurlijk past er bij een gedreven koning, ook een ambitieuze koningin. Als echtgenote van Koning Willem-Alexander ondersteunt Koningin Máxima in de eerste plaats het staatshoofd bij het vervullen van zijn taken. Naast zijn formele taken zet de Koning zich in voor de bevolking van het Koninkrijk der Nederlanden. Hij heeft daarbij een samenbindende, vertegenwoordigende en aanmoedigende rol.

Koningin Máxima vervult talrijke functies op maatschappelijk terrein. Daarnaast heeft zij representatieve werkzaamheden, zoals het vertegenwoordigen van het Koninklijk Huis bij officiële gelegenheden in alle sectoren van de samenleving. Koningin Máxima heeft zitting in de Raad van State.

Máxima en Willem-Alexander hebben altijd geprobeerd om hun kinderen een zo normaal mogelijk leven te geven en zij hebben daarom ook geprobeerd zo ‘gewoon mogelijk’ mee te draaien als schoolouders. Máxima was daarom ook overblijfmoeder en stond ze ook op de lijst als luizenmoeder.