Prinsess Beatrix posing infront of a mirror
© Gemmy Woud-Binnendijk

Onze voormalige koningin, Prinses Beatrix, is een belangrijk lid van de Koninklijke Familie, het Huis van Oranje-Nassau. Ze besteeg de troon op 30 april 1980 en werd opgevolgd door haar zoon Willem Alexander op 30 april 2013. Ze heeft drie zonen met haar wijlen echtgenoot, Prins Claus. De oudste is de huidige koning Willem-Alexander en zijn broers zijn Prins Friso en Prins Constantijn.

  • Prinses Beatrix was van 1980 tot 2013 koningin van Nederland.
  • Ze was getrouwd met de in 2002 overleden Prins Claus.
  • Ze is de moeder van Koning Willem-Alexander.

Jonge jaren van Prinses Beatrix

Prinses Beatrix werd geboren op 31 januari 1938 als eerste kind van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Haar zussen, Prinses Irene, Prinses Margriet en Prinses Christina werden geboren in respectievelijk 1939, 1943 en 1947. Toen Prinses Beatrix nog maar twee jaar oud was, vluchtte ze met haar familie naar Groot-Brittannië in verband met de oorlog. Niet lang daarna vertrok Prinses Juliana met Beatrix en Irene naar Canada, waar Margriet werd geboren. De familie keerde terug naar Nederland in augustus 1945. Prinses Beatrix rondde haar opleiding Rechten aan de Universiteit Leiden af in 1961.

Huwelijk met Prins Claus

In juni 1965 maakte Koningin Juliana bekend dat Prinses Beatrix verloofd was met de Duitse Claus van Amsberg. De Prinses had hem tweeënhalf jaar eerder op oudejaarsavond ontmoet. Op 10 maart 1966 trouwde het paar in Amsterdam. Hun eerste zoon, de huidige koning Willem-Alexander, werd in 1967 geboren. In 1968 en 1969 volgden de geboortes van Prins Friso en Prins Constantijn.

Wist je dat?

Prinses Beatrix acht kleinkinderen heeft? En ze geniet er enorm van om oma te zijn: ’’Ik had nooit gedacht dat oma zijn zo leuk zou zijn’’.

Princes Beatrix posing with her grandchildren on a bridge

Rol als staatshoofd

Op 30 april 1980 deed Koningin Juliana afstand van de troon zodat Prinses Beatrix haar kon opvolgen als koningin. Als koningin was ze staatshoofd en vervulde ze staatskundige taken zoals het ondertekenen van wetten en beëdigen van bewindslieden. Ook had ze ceremoniële taken, zoals het vertegenwoordigen van Nederland op staatsbezoeken en ontvangen van buitenlandse staatshoofden.

Abdicatie

Op 28 januari 2013 maakte Koningin Beatrix bekend dat ze zou stoppen als koningin en het stokje door zou geven aan Willem-Alexander. Ongeveer zeven miljoen mensen keken aandachtig naar haar speciale boodschap. Op 30 april gaf Koningin Beatrix officieel het stokje door aan haar oudste zoon, Willem-Alexander, en trad ze af als koningin. Sinds haar abdicatie draagt ze de titel prinses der Nederlanden. Beatrix was koningin voor 33 jaar. Haar oma, Koningin Wilhelmina, zat langer op de troon met maar liefst 50 jaar.