Electric car charging in the street of Amsterdam
© hurricanehank
Categorie:Een duurzame vakantie in Nederland

Nederland, hét elektrische autoland

Stil, schoon en comfortabel. Elektrisch is in Nederland de nieuwe norm voor autorijden. Met het oog op een duurzame toekomst stapt ons land in toenemende mate af van benzine- en dieselmotoren en richt zich volledig op elektrisch rijden. Nergens anders in Europa vind je zoveel plekken om je auto op te laden, de tarieven zijn ook nog eens voordelig vergeleken met de rest van het continent. Wil je Nederland ontdekken? Stap dan dus in een elektrische auto en trek er lekker op uit.

  • Meer dan 200.000 publieke laadpalen voor elektrische auto's.
  • Absolute koploper in aantal laadpunten in de EU.
  • Van de Waddeneilanden tot zuidelijk Limburg laad je voordelig de accu weer vol.

Nederland is op weg naar een schonere en duurzamere manier van vervoer. Zo heeft het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat de ambitie uitgesproken om de komende jaren zoveel mogelijk van benzine- en dieselauto's af te stappen.

Electric car at a charging station

Dit soort schone beloftes betekent dat Nederland als geen ander is ingericht om met de elektrische auto te worden verkend. Range anxiety of bereikangst, waarbij je nerveus het laadniveau van je batterij in de gaten houdt in de hoop dat je het volgende laadpunt bereikt, is in Nederland niet aan de orde. Nergens anders in Europa vind je zoveel oplaadpunten.

Sinds 2022 is Nederland onbetwiste koploper in aantal laadpunten binnen de EU. Halverwege 2023 schoot de teller al over de 500.000 oplaadpunten heen. Een goede 200.000 daarvan zijn (semi-)publieke laadpunten die voor iedereen te gebruiken zijn. En om de groene ambities van het land waar te kunnen maken, worden er nog dagelijks nieuwe punten geopend. Bereikangst? Wat is dat ook alweer?

De snelle groei in infrastructuur voor elektrische auto's betekent ook dat er een aantal zaken nét anders werken dan je als automobilist gewend bent. Om je op weg te helpen, zetten we hieronder de belangrijkste informatie even op een rijtje.

Laadpalen in Nederland: wat, waar en hoeveel?

Electric cars charging at electricity filling station in the fast expanding car charging network in the Netherlands

De semipublieke of publieke oplaadpunten kom je werkelijk overal tegen. Publieke oplaadpunten staan langs snelwegen, bij tankstations, winkels, bioscopen, bij parken of gewoon langs de straat in woonwijken. Semipublieke laadpunten zijn ook voor iedereen toegankelijk, maar alleen als je toegang hebt tot de plek of het gebouw waar ze staan. Denk aan betaalde parkeerterreinen of -garages waar je eerst een poort of slagboom door moet.

Websites als Oplaadpalen.nl of Chargemap.com tonen precies waar alle oplaadpunten zijn. Ook zie je of ze op dat moment in gebruik zijn. De meeste oplaadpunten hebben een laadsnelheid van 11 of 22 kW. Geavanceerde snelladers halen een snelheid van maximaal 400 kW. Deze vind je meestal aan stadsgrenzen en langs snelwegen.

Vergeleken met andere Europese landen is het opladen van een auto in Nederland vrij voordelig. De exacte kosten van het laden variëren per laadpaal. Deze hangen af van de uitbaters van oplaadpunten en de locatie. Ook kan het uitmaken welke laadpas je gebruikt. Daarnaast geldt: hoe sneller de lader is, hoe meer je per kW betaalt.

Electric car is parked in a residential dutch street and is being charged The Hague

Het overgrote deel van de publieke laders in Nederland is voorzien van een Type 2 Mennekes-stekker. Snelladers maken meestal gebruik van een CCS Combo-stekker. Check voor je op pad gaat dus welke stekker je auto nodig heeft, en of er al dan niet een laadkabel in de auto beschikbaar is.

Om een elektrische auto op te laden heb je een laadpas nodig die je online kunt aanvragen. De keuze daarin is reuze. Welke het meest voordelig is voor jou, hangt af van hoe vaak je laadt en welke laders je daarvoor denkt te gebruiken. Op Laadpas.com of Laadpas.net kun je de verschillende opties vergelijken.

Niets groener dan groene stroom

Young woman putting connector into the electric car on the street in Rotterdam

Het duurzaamst rij je als je de auto oplaadt met groene stroom. Helaas bieden nog niet alle publieke laadpalen volledig groene stroom, maar tank je in plaats daarvan ook 'grijze' stroom afkomstig van kolen- of gascentrales.

Laden met groene stroom heeft zo zijn eigen uitdagingen. Al die elektrische auto's hebben veel stroom nodig, maar voor hernieuwbare energie ben je deels afhankelijk van zon en wind. Daarom wordt er volop geëxperimenteerd met 'slimme' laadpalen, die hun energieafgifte afstemmen op hoeveel groene stroom er opgewekt wordt. Als er veel wind en zon is, dan laden ze je auto snel op. Anders doen ze het rustiger aan en in het uiterste geval schakelen ze over op grijze stroom om te voorkomen dat je autobatterij leeg blijft.

Om er helemaal zeker van te zijn dat je groen laadt, kun je kiezen voor een 'groene' laadpas, van bijvoorbeeld Greenchoice of GreenNL. Hiermee kun je gewoon bij alle publieke laadpunten aansluiten. De uitgever van de pas compenseert grijs stroomverbruik door certificaten in groene stroom te kopen om zo het opwekken van hernieuwbare energie te stimuleren, of door bomen te planten.

Nederlandse steden bezoek je elektrisch

Electric vehicle service equipment on the streets of Netherlands

Nederlandse steden willen steeds meer af van vervuilende auto's. Gemeentes van alle grote steden leggen uitgebreide laadinfrastructuur aan en tijdens een stedentrip kun je je auto met volle accu weer terugvinden. Let er daarbij wel op dat je alleen met je elektrische auto op een laadplek mag staan als hij ook echt gekoppeld is aan de lader. Sta je in een gebied waar een parkeertarief geldt, dan is het belangrijk om dit ook te betalen, naast de kosten voor het opladen. Doe je dat niet, dan riskeer je een parkeerboete.

Nederlandse steden verwelkomen elektrische auto's. Maar het liefst hebben ze, zeker in de stadscentra, zo min mogelijk auto's. Reis je met een elektrische auto door het land en bezoek je een grote stad, dan is een P+R (parkeren en reizen) de beste optie.

De ruime P+R parkeerterreinen zijn gevestigd aan de rand van grote steden en hebben rechtstreekse ov-verbinding naar het centrum. Bij kleinere steden vind je een P+R vaak op loopafstand van het treinstation. Als je gebruik maakt van het ov, parkeer je met flinke korting en vrijwel elke P+R is voorzien van laadpunten. Zo kom je voordelig naar het centrum en is je accu bij terugkomst weer op 100%.

Bijzondere bestemmingen, volle accu

Met letterlijk honderdduizenden publieke oplaadpunten in het hele land, hoef je echt niet in de Randstad of in grote steden te blijven. Tot in de uiterste puntjes van het land kun je de auto weer volledig opladen.

  1. Of je nu met de boot naar Texel, Terschelling of Ameland gaat (Vlieland en Schiermonnikoog zijn grotendeels autovrij): je hoeft je geen zorgen te maken over een lege accu als je deze Waddeneilanden verkent. Zelfs óp de Afsluitdijk kun je laden terwijl je tussen de Waddenzee en het IJsselmeer in staat.

  2. De wonderbaarlijke Deltawerken die Zeeland beschermen tegen de elementen en de rest van het uitgestrekte kustgebied zijn uitstekend te verkennen met de elektrische auto. Leuk weetje: lange tijd was het uitgestrekte, dunbevolkte Noord-Beveland de plek in Nederland met de meeste oplaadpunten per inwoner.

  3. Het bourgondische leven in Maastricht beleven of de wijnvelden van Limburg ontdekken? In Zuid-Limburg kun je met de elektrische auto overal komen. Zelfs het drielandenpunt heeft een laadpaal. Dus terwijl je van Nederland naar Duitsland en België (en weer terug) stapt, staat de auto even verderop rustig te laden.