Keizersgracht in Amsterdam
© JJHV via iStock
Categorie:Amsterdam

Grachten van Amsterdam

Een bezoek aan Amsterdam is niet compleet als je de grachten niet hebt gezien. Ze zijn het symbool van de stad en kennen een enorme culturele en historische waarde. Niet voor niets is in 2010 besloten om de 17e-eeuwse Amsterdamse grachtengordel op de werelderfgoedlijst van UNESCO te zetten.

  • Geniet van dit unieke UNESCO werelderfgoed.
  • Wandel langs de eeuwenoude grachtenpanden.
  • Ga suppen op de grachten.

Amsterdamse grachten op Werelderfgoedlijst

Boat on canal in Amsterdam

Volgens de Commissie voor het Werelderfgoed van UNESCO zijn de Amsterdamse grachten ‘cultureel erfgoed van buitengewone kwaliteit’. Ze kennen hun oorsprong in de 17e eeuw toen Amsterdam een manier zocht om zo snel en efficiënt mogelijk naar de binnenstad voedsel en andere waren te kunnen transporteren, tegelijkertijd het water te kunnen beheersen én mogelijke vijandige legers op een handige manier op een afstand te houden.

Het resultaat is een prachtig ontworpen (gestructureerde) wirwar van kanalen die Amsterdam de nodige karakter geven. Onze hoofdstad doet dan ook haar uiterste best om de grachten te onderhouden en te beschermen.

Volgens experts heeft Amsterdam door haar grachten een uiterst vriendelijk uiterlijk. Er is in het centrum weinig tot geen hoogbouw aanwezig en de wateren geven het hartje van onze hoofdstad een uniek, zacht karakter.

Geschiedenis van de Amsterdamse grachten

Houseboat museum on the canal Amsterdam

Wil je alles weten over de geschiedenis van de grachtengordel van Amsterdam? Breng dan een bezoek aan het Grachtenhuis, een prachtig museum aan de Herengracht waar de geschiedenis van de grachtengordel uitgelicht wordt. En heb je altijd al een kijkje willen nemen in een van de woonboten die aan de grachten te vinden zijn? Bezoek dan het Woonbootmuseum.

Elke gracht in Amsterdam is uniek en heeft zijn eigen charme. Voor de mooiste grachtenpanden van Amsterdam moet je op de zogenoemde Gouden Bocht zijn, het stuk van de Herengracht tussen de Leidsestraat en Vijzelstraat. Een wel heel bijzonder uitzicht heb je op de brug op de hoek van de Reguliersgracht en de Herengracht - vanaf de kant met oneven nummers kijk je uit over maar liefst vijftien bruggen. Ben je een (hobbyende) fotograaf, dan kun je hier je lol op.

Verreweg de meest schilderachtige brug is de Magere Brug. ’s Avonds wordt dit pareltje prachtig uitgelicht en wordt op dat moment gezien als een van de meest romantische plekken van Amsterdam. Kijk niet gek op als er op een mooie avond stelletjes daar een paar fijne selfies schieten.

People in boats on Amsterdam canal
Ben je lekker sportief van aard dan kun je bijvoorbeeld suppen of kanoën over de grachten.

Bezoek de Amsterdamse grachten

Zonder twijfel de beste manier om van de Amsterdamse grachten te genieten is vanaf het water. Huur bijvoorbeeld een waterfiets en verken op je eigen tempo de grachtengordel. Ben je lekker sportief van aard dan kun je bijvoorbeeld suppen of kanoën. Doe je het liever rustig aan? Vaar dan mee met een rondvaartboot terwijl een gids je alles over de geschiedenis van Amsterdam vertelt.

Terrace on the canal Amsterdam

Ben je niet zo’n waterrat, dan is een wandeling langs de eeuwenoude grachten ook een hele fijne bezigheid. In veel straten zijn de nodige (lokale) winkeltjes te vinden en op praktisch iedere hoek zit wel een authentieke bar om te genieten van een bargoens biertje.

En als je net als wij Nederlanders de fiets wil pakken, dan is een tocht langs de grachten een hele leuke ervaring. Wel even goed kijken waar je fietst - en ga vooral niet te hard - want niet iedereen houdt zich er altijd braaf aan de verkeersregels.

Goed, het maakt eigenlijk niet uit hoe je grachten bezoekt, maar dát je ze moet bezoeken is een zekerheid.

Vond je dit interessant? Ontdek meer