Utrecht Rietveld Schroderhuis
© Merel Tuk via NBTC
Categorie:Utrecht

Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht is in 1924 ontworpen door de Nederlandse architect Gerrit Rietveld en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het wordt beschouwd als het architectonische meesterwerk van kunstbeweging De Stijl. Bezoek het gebouw en verbaas je over de unieke vormen en stijl.

  • Een icoon van de moderne architectuur, gebouwd volgens de beginselen van kunstbeweging De Stijl.
  • Het huis ontving in 2000 een plek op de beschermde Werelderfgoedlijst van UNESCO.
  • Boek een één uur durende rondleiding om het huis van binnen te verkennen.
Adres:
Prins Hendriklaan 50
3583EP Utrecht

Rietveld Schröderhuis als eerbetoon

Rietveld Schröderhuis Utrecht

Het Rietveld Schröderhuis is gesitueerd in het luxe Utrecht-Oost. Gelegen tussen historische en klassieke herenhuizen is het op z’n zachtst gezegd een opvallende verschijning.

Het werd in 1924 ontworpen in opdracht van weduwe en kunstbeschermer Truus Schröder, die het werk van Gerrit Rietveld (1888-1964) bewonderde. Het uiteindelijke gebouw is een eerbetoon aan de beginselen van kunstbeweging De Stijl, waar Rietveld een belangrijk lid van was: het huis kent een ‘driedimensionale asymmetrische samenstelling die speelt met naadloze overgangen tussen binnen en buiten, een uitgesproken primaire kleurenschema, en schuifwanden die de flexibele woonruimtes transformeren.

Als eigendom van het Centraal Museum in Utrecht, is het huis zorgvuldig gerestaureerd naar zijn oorspronkelijke staat en ingericht met diverse Rietveldmeubels, waaronder de Rood-blauwe stoel (1917) en de zigzagstoel (1934). Liefhebbers van (bouw)kunst, architectuur en meubelontwerp kunnen daarmee absoluut hun lol op: niet voor niets wordt Gerrit Rietveld nog altijd gezien als een van de belangrijkste leden van kunstbeweging De Stijl.

Bekijk deze video

Rietveld & De Stijl

Famous Rietveld Red and Blue Chair

Rietveld werd in 1888 geboren in Utrecht als zoon van een meubelmaker. In 1917 had Rietveld zijn eigen meubelmakerij in Utrecht, waar hij zijn iconische Rood-blauwe stoel ontwierp. De constructie van deze stoel was, met het oog op massaproductie, gericht op eenvoud en werd in 1923 uiteindelijk uitgevoerd in het primaire kleurenschema van De Stijl.

In 1924 werd Rietveld uitgenodigd om te exposeren in het Bauhaus en baande hij zich een weg in de architectuur met het ontwerp van het Rietveld Schröderhuis. Dit gebouw werd het architectonische paradepaardje van De Stijl, en lijkt op een driedimensionale Piet Mondriaan-compositie die levensgroot tot leven is gewekt. Wegens de drastische benadering van design en het gebruik van ruimte, wordt het huis wereldwijd erkend als de meest invloedrijke woning uit de vroegmoderne tijd. Tot op de dag van vandaag oefent het gebouw invloed uit op de architectuur en precies daarom is het onderdeel van UNESCO werelderfgoed.

Bezoek Rietveld Schröderhuis

Interior of the Rietveld Schröder House (Centraal Museum collection, Utrecht)

Mocht je het Rietveld Schröderhuis in Utrecht willen bezoeken dan is het slim om daar een ochtendje voor uit te trekken. Het is ongeveer een kwartiertje fietsen van Utrecht Centraal en dat tochtje, via de binnenstad en het grote Wilhelminapark is al een fijne bezigheid. Zie daarna tijdens een één uur durende rondleiding met eigen ogen hoe dit beroemde huis speelt met flexibele ruimtes, kleuren en lijnen. Zorg er wel voor dat je van tevoren reserveert.

Utrecht

De Stijl mural at the Kalymnosdreef in Overvecht

Na de lunch kun je vervolgens genieten van al het andere wat Utrecht te bieden heeft. De oude stad, met 2000 jaar aan geschiedenis, is rijk aan vele architectonische hoogstandjes. Van de torens en kasseien in het middeleeuwse centrum en de vele meesterwerken die te zien zijn in het Centraal Museum, Utrecht is een van de meest inspirerende bestemmingen in Nederland voor liefhebbers van architectuur, historie en design.

En er zijn natuurlijk de grachten, door velen gezien als de mooiste van Nederland. En de Dom, de oudste en hoogste kerktoren van Nederland is ook absoluut een bezoek waard. Tegelijkertijd is een combinatie van dat alles onmogelijk in een middag te vatten. Je kunt als liefhebber van grote steden rustig een weekje of wat in de Domstad verkeren. Logeer bijvoorbeeld midden doch goedkoop op Neude bij de StayOkay of kies het bijzondere boetiekhotel Zies, nabij Ledig Erf.

De Stijl viaduct near Rietveld Schröderhuis © Jurjen Drenth

Kortom: na een bezoek aan het Rietveld Schröderhuis is er nog alle reden om Utrecht langer te bezoeken. Al is het maar omdat in de gehele stad subtiele, en minder subtiele verwijzingen naar het werk van Rietveld te vinden zijn. Rietveld was ten slotte een echte Utrechter.

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer