Dog at the beach in Zeeland, the Netherlands
© Enna8982 via Shutterstock
Categorie:Nederlandse kust

Met huisdieren op vakantie in Nederland

Nederland is een diervriendelijk land. En ga je op vakantie naar Nederland dan mag het ook geen verrassing zijn dat je hier op veel plekken samen met je huisdier terecht kunt om heerlijk te komen genieten. Er zijn tal van huisdiervriendelijke accommodaties, diverse activiteiten en je vindt de mooiste gebieden om samen de natuur in te duiken. Nederland is een geweldige plek om quality time door te brengen met je huisdier terwijl je ontspant en nieuwe plekken verkent.

  • Je huisdier is van harte welkom in Nederland.
  • Je vindt een aantal hondenstranden langs de Nederlandse kusten.
  • Veel parken en vakantiehuizen zijn aangepast op bezoekers met vier poten.

Diervriendelijke vakantiebestemming

Als je je trouwe maatje mee wilt nemen op vakantie naar Nederland, word je meestal vriendelijk ontvangen. Zelfs in Nederlandse restaurants is het soms toegestaan om honden mee te nemen. En het is geen uitzondering dat de hond sneller een kommetje water kreeg dan zijn baasje het langverwachte verfrissende drankje! Maar voordat je met je hond of huisdier op vakantie gaat naar Nederland, moet je van tevoren uiteraard wel even de invoerregels voor huisdieren lezen.

Hoe goed je hond ook getraind is, je moet er rekening mee houden dat loslopende honden niet overal zijn toegestaan. Tijdens het zomerseizoen is het bijvoorbeeld verboden om honden los te laten lopen op badstranden en in recreatiegebieden. Honden mogen ook niet loslopen tijdens het broedseizoen in natuurgebieden waar vogels broeden. In bijna alle gevallen worden de regels aangegeven bij het betreffende gebied en is er altijd wel een alternatief gebied te vinden waar honden los mogen lopen.

Met je huisdier door de natuur

Woman walking on the beach with 3 dogs

Nederland staat bekend om zijn mooie landschappen, waaronder stranden, bossen, meren en weilanden. Dit biedt talloze mogelijkheden om met je huisdier te verkennen, wandelen en genieten van de natuur. In Kijkduin, Zeeland, Schiermonnikoog en Wassenaar bijvoorbeeld, zijn er speciale hondenstranden waar je je vakantie kunt doorbrengen met je trouwe viervoeter. Op de hondenstranden mogen honden het hele jaar door loslopen. Deze stranden hebben vaak gezellige strandpaviljoens waar je je hond mee naartoe kunt nemen voor een hapje of een drankje. Op alle andere Nederlandse stranden mogen honden van half oktober tot mei loslopen. Let op: Hondenbezitters in Nederland zijn ook verplicht om hondenpoep op te ruimen.

Nederland heeft een uitgebreid netwerk van wandelpaden en parken die geschikt zijn voor huisdieren. Of het nu gaat om een ontspannen wandeling langs het strand, door de duinen of in een van de vele nationale parken, er zijn genoeg mogelijkheden om je huisdier uit te laten en samen te genieten van de buitenlucht. Naast de mooie omgeving zijn er ook verschillende activiteiten die je kunt ondernemen met je huisdier in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan sporten, zwemmen, agility-training of gewoon gezellig samen spelen in een van de vele hondenspeeltuinen.

Diervriendelijke accommodaties

Woman sits on sunbed with dog on wooden terrace near the modern vacation house

In Nederland zijn er hotels en bed & breakfasts waar je je huisdier mag meenemen tijdens je vakantie. In veel accommodaties zijn er geen extra kosten voor het meenemen van je hond, in sommige hotels geldt een kleine toeslag. Als je een vakantie appartement of vakantiehuis wilt huren voor jou en je trouwe viervoeter, vind je meer dan 1000 vakantiehuizen en -appartementen waar één of zelfs meerdere huisdieren welkom zijn. Zo heb je vaak ook leuke accommodaties aan het strand en in de bossen.

En het strand is natuurlijk een waar paradijs voor vrijwel alle honden. Of ze nu van zwemmen houden of niet. Bijkomend voordeel op het strand: bij de vele strandpaviljoens vind je altijd wel bakjes waaruit je hond vers water kan drinken. Je maakt je huisdier heel gelukkig als je hier een vakantiehuis huurt. Hier verblijf je soms in een prachtig ontworpen cottage, direct aan het strand. Deze huisjes heb je in Nederland van Texel tot aan de stranden van Zeeland, waardoor je hond dus naar hartenlust kan zwemmen in de zee.

Achter stokken aanrennen, een groene wereld verkennen, in een plas springen en onderweg spelen met andere dieren. Klinkt dit als de ideale dagelijkse routine voor jouw huisdier? Kies dan voor een vakantiehuis in een bosrijke omgeving. Huur bijvoorbeeld een huisje te midden van bossen en heide waar je heerlijke wandelingen kunt maken.

Reizen met je huisdier

Dog travel by car. Retriever enjoying road trip.

Huisdieren zijn toegestaan in bussen, trams en treinen, maar ze moeten wel aangelijnd zijn of in een reismand, tas of kooi zitten. Wat de kosten betreft, reizen kleine honden is gratis zolang ze in een tas, mand of op schoot worden vervoerd. Voor grotere honden (in de trein) moet je naast je eigen ticket een dagkaart kopen voor een paar euro, die de hele dag geldig is, ongeacht de lengte van de reis. Je kunt het dagkaartje voor de hond aan het loket of uit de automaat op het station halen. Je huisdier mag gratis met je meereizen zolang het geen eigen zitplaats inneemt. Als de bus echter te vol is, kan de buschauffeur weigeren een huisdier mee te nemen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer