Sleeper cottages on Groede beach
© Anda van Riet via Provincie Zeeland
Categorie:Ontdek Nederland

De perfecte vakantie aan zee

Vakantie aan zee – je krijgt er gelijk al zin in. Of je er nu wilt sporten of relaxen. Onder een vrolijk gekleurde parasol zitten en een ijsje eten. Lange wandelingen maken in de duinen, met uitzicht op de capriolen van kitesurfers. Lekker een visje eten van de viskraam of uitgebreid loungen bij de beachbar. Of een duik nemen in het zoute water en de vliegkunsten van de zeemeeuwen bewonderen. Aan de Nederlandse kust vind je ook eindeloze vergezichten, weidsheid en rust. Elk seizoen heeft zijn eigen charme: kom luieren in de zomer of loop je warm in de winter.

  • Plan je perfecte vakantie aan zee.
  • Ontdek de eindeloze Nederlandse kust.
  • Logeer op een bijzondere plek in de duinen.
Lady enjoys the dunes at Hargen Aan Zee Noord-Holland

Wat is jouw ideale vakantie aan zee? Een luie zomerse reis met een boekje aan het strand en af en toe een verfrissende duik? Een flinke wandeling in de herfst om eens goed uit te waaien? Profiteren van de harde wind in de winter en de lente om te gaan surfen? Het kan allemaal aan de Nederlandse kust.

De honderden kilometer lange kustlijn strekt zich uit van de Zeeuwse stranden in het zuiden tot de Waddeneilanden in het noorden. Je vindt hier brede zandstranden, eindeloze uitzichten over zee en de mooiste badplaatsen. Denk je aan strand en zee, dan denk je aan watersport. Je kunt op veel plekken surfen, kitesurfen, windsurfen en natuurlijk zeilen.

Genieten van de natuur op de Waddeneilanden

Family walk together on beach by the sea

De Waddenzee is een uniek ecosysteem dat zich uitstrekt van Den Helder tot Esbjerg in Denemarken. Het is wereldwijd het grootste getijdengebied met bij eb droogvallende zandbanken. Deze enorm diverse regio wordt beheerst door de getijden, die een bijzondere flora en fauna met zich meebrengen. Vijf van de wel vijftig Waddeneilanden liggen in Nederland: Texel, Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog. Elk eiland heeft eigen kenmerken en activiteiten, van paardrijden op het autovrije Vlieland tot fietsen en cultuur snuiven op Terschelling. De Waddeneilanden zijn ook ideaal om het water op te gaan – ga surfen op Texel of kitesurfen op het Noordzeestrand van Terschelling. De Waddenzee is ook uniek omdat je er bij laagtij kunt wadlopen. Dat kan vanaf de kust, of je kunt droogvallen met een klassiek zeilschip.

Heerlijk verse vis en goudgele stranden in Zeeland

Zeeland woman serches for shells on the beach Walcheren Vrouwenpolder

In Zeeland valt van alles te beleven. De Zeeuwse mosselen, oesters en kreeft zijn beroemd, en niet voor niets. Bovendien kun je op ontdekking in prachtige steden en dorpen, zoals Domburg en Vlissingen, en vergeet de musea niet die vertellen over de woelige historie van deze provincie. De Zeeuwse eilanden hebben lange en brede zandstranden die schoon en veilig zijn. En je kunt er altijd met je hond wandelen! Ook heb je in Zeeland een streepje voor met het weer – het is de Nederlandse provincie met de meeste uren zon.

Steden aan de kust

Couple with bikes looking at the ocean

Veel stranden in Nederland liggen vlak bij grotere steden, zodat je een bezoek aan het strand kunt combineren met een stedentrip. Vlak bij Den Haag vind je Scheveningen met het beroemde Kurhaus en de Scheveningse pier en het mooie Noordwijk, met in de buurt de bloembollenvelden. Denk ook eens aan het rustige Kijkduin, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De badplaatsen in de buurt van Amsterdam en Haarlem zijn onder meer het welbekende Zandvoort, waar je vanuit Amsterdam in een half uurtje met de trein bent, en Bloemendaal aan Zee, met hippe strandpaviljoens, verschillende stranden en een prachtig duingebied. Egmond aan Zee en Bergen aan Zee zijn geliefd bij gezinnen met kinderen.

Bijzondere plekken om te overnachten

Beachlodge Brouwersdam Ouddorp

Je kunt op allerlei bijzondere plekken aan de Nederlandse kust overnachten om je vakantie nóg onvergetelijker te maken. Uitzicht op strand en zee of een plek verborgen in de duinen: er zijn zoveel mogelijkheden voor een heerlijke vakantie aan de kust. In Zeeland heb je vanuit de beachlodges aan de Brouwersdam een prachtig uitzicht over de Grevelingen. In Noord-Holland kun je in Callantsoog terecht op een vakantiepark aan zee met uiteenlopende verblijfsmogelijkheden: van glamping in een lodge tot logeren in een tipi. En vanuit Duinhotel Tien Torens in Zeeland loop je zo de duinen in. Het hotel staat in het hoogste duin van Zoutelande en biedt lodges met veel privacy. Er zijn veel meer verblijfsmogelijkheden langs de Nederlandse kust te ontdekken – de accommodaties zijn net zo gevarieerd als de kustlijn. Kies zelf je verblijf voor een perfecte vakantie aan zee!

Vond je dit interessant? Ontdek meer